Cem Sultan 1459 yılında Edirne sarayında doğdu. Babası Fatih Sultan Mehmet annesi Çiçek Hatun’dur. İlk terbiyesini saraya hocalarından aldı. Beş yaşına gelince, bir hocaya verilerek Kastamonu sancakbeyliğine gönderildi. Eğitim ve öğrenimine burada da devam etti. Fatih Sultan Mehmet, büyük oğlu Mustafa’nın vefatı üzerine (1474) Cem’i Karaman eyaletine gönderdi. 1481’de Mısır Seferine çıktığı tahmin edilen Fatih Sultan Mehmet Gebze’de hastalanarak vefat edince, babasının yerine tahta çıkan İkinci Bayezid’e kardeşi Cem Sultan muhalefet etti. Cem, Bayezid’in aksine, babasının padişahlığı zamanında doğduğunu, bu yüzden Uzun Hasan Seferi sırasında babasına vekâlet ettiğini belirterek, asıl kendisinin tahta geçmesi icap ettiğini iddia ediyordu.  Bu sebeple harekete geçen Cem Sultan, bir ara Bursa’ya hâkim olduysa da, Gedik Ahmet Paşanın Sultan İkinci Bayezid’le birleşmesi üzerine Konya’ya çekilmek zorunda kaldı. Daha sonra Kahire’ye giden Cem Sultan burada Sultan Kayıtbay tarafından merasimle karşılandı. Cem, 20 Aralık 1481’de hac farizasını yerine getirmek üzere Mekke’ye gidip, 12 Mart 1482’de Kahire’ye geri döndü. Bu arada eski Karaman beyi olan Kasım Bey, Cem’i tahrik ederek Karaman beyliğini yeniden kurma düşüncesindeydi. Aynı zamanda Ankara sancakbeyini de yanına çekmeyi başarmıştı. Bu durum üzerine bir defa daha şansını denemeye karar veren Cem Sultan’ın, Konya ile Ankara’ya karşı bizzat giriştiği taarruz başarısızlıkla neticelendi. Bunun üzerine önce Akşehir’e sonra da Kasım Bey ile birlikte Taşeli’ne çekilmek zorunda kaldı.  Konya Ereğlisi’ne gelen Sultan İkinci Bayezid’le yeniden müzakerelere girişti. Cem Sultan, burada Karamanoğlu Kasım Bey ile Karaman’ın Ayrancı İlçesi Üçharman (Divle) köyündeki mağaralarda 3 yıl boyunca saklandı. 
Cem Sultan 3 Yılını Üçharman'da geçirdi
Cem Sultan, Karamanoğlu Kasım Bey ile yaklaşık 3 yıl boyunca saklandı. Üçharman köyünün yukarı kısmında bulunan ve kat kat olan mağaralarda İkinci Beyazıt'a karşı taht mücadelesini sürdürdü. Tarihi Bizans'a kadar dayanan bu mağaralar beylere özel odaları ile de göz dolduruyor. Mağarada ki odaların yaşam izleriyle dolu olduğunu ve Cem Sultan'ın bu mağaralarda yaşadığının ilk defa ortaya çıkartılacağını belirten Araştırmacı Yazar Osman Ülkümen, ''Ayrancı yöresi tarihi Roma, Bizans dönemine uzanan, Karamanoğlu Beyliği ve Osmanlı İmparatorluğu ile devam eden bir öneme sahiptir. Özellikle Uludere dediğimiz Berendi bölgesinden başlayıp Ayrancı'ya kadar inen vadi içerisinde iki tarafında sağlı sollu pek çok kaya yerleşkeleri bulunmaktadır. Buralarda insanlar ilk oturduğu zamanlarda buraları oyarak yerleşke haline getirmişlerdir. Romalılardan sonra Bizanslılarda oymaya devam etmiş ve bu mağaraları genişletmişlerdir. Karamanoğulları döneminde özellikle bu bölge güvenlik açısından çok büyük öneme sahiptir. Karamanoğlu beyleri zaman zaman bu bölgeye gelip sığınmışlar, yaşamışlar ve çiftçiliklere yayla evleri yapmışlardır. Özellikle Divle köyünün üzerinde ''Kule'' denilen bölgede Cem Sultan’ın yaşadığı rivayet edilir. Bilindiği gibi Şikâri tarihinde de geçmekte olan ''Cem Sultan'' olayında; Cem Sultan İkinci Beyazıt'la yapmış olduğu taht mücadelesinde bu bölgeye gelip, üç yıl boyunca Karamanoğlu Kasım beyle kaldığı bu mağaralara sığındığı ve en sonunda Rodos Şövalyeleri ile anlaşarak yaşadığı bir bölge bu mağaralardır.  
O bakımdan bu bölge çok büyük öneme sahiptir. Bu mağarada İlk defa kayıtlara geçmektedir. Bu mağaralar çok eski dönemden beri kazıla geldiği için kat kat bir şekilde yapılmıştır. Bu mağaralar küçük odalardan büyük odalara doğru gitmektedir. Bu büyük odalar beylerin yaşadığı yerlerdir. Elle kazılmıştır. Tüm kazı izleri vardır. Duvarlar tamamen üstleri siyahtır. Tavanları özellikle kışın ısınmak için ateş yakılmıştır. Buraların mağara turizmine açılması çok büyük öneme sahiptir.'' dedi.
''Bu mağarayı projelendirip turizme kazandıracağız''
Cem Sultan'ın yaşadığı mağaraların turizme kazandırılması için proje çalışmaları başladı. Karaman İl Kültür ve Turizm Müdürü Adem Akçay bu mağaraların turizme kazandırılacağını dile getirerek, Karaman’ın Ayrancı ilçesine bağlı Divle bölgesi bünyesinde bakir bir alan barındırmaktadır. Bu bölge ciddi bir turizm potansiyeline sahiptir. ''Bu mağaralar insan eliyle oyulmuş ve tarihi açıdan geçmişi olan yerlerdir. Biz Karaman Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak turizm potansiyeli olan yerleri gelip inceleyip, yerinde durum değerlendirmesi yapıyoruz. Sırasıyla buralarla ilgili çalışmalarımızı yapmaya devam edeceğiz. Burada Cem Sultan'ın yaşadığına dair ciddi kanıtlar var elimizde. Fatih Sultan Mehmet'in oğlu Cem Sultan'a yakışır şekilde bu mağaraları turizme kazandıracağız. Projelerimizi hazırlayarak Kültür Bakanlığımız bünyesinde bir çalışma yapacağız. Daha sonra bu mağaranın restorasyon işlerini tamamlayarak turizme kazandıracağız.'' dedi.
Cem Sultan'ın yaşadığı mağaralar en kısa sürede restore edilerek ziyarete açılacak. 
Necati ERMİŞ