BURSA (AA) - Bursa'nın dağ yöresi ilçeleri Harmancık, Büyükorhan, Keles ve Orhaneli'nin kırsal mahallelerinde yaşayanların bir araya gelerek sadece cuma ve yılda iki kez bayram namazlarını kıldıkları "cuma cami" geleneği, ayakta kalan iki camide asırlardır sürdürülüyor.

Geleneğin sürdüğü Harmancık'ın Nalbant Mahallesi ile Büyükorhan'daki "cuma cami"de cemaatin cuma ve bayram namazlarını hep beraber kılmalarını sağlamak amacıyla, bölgedeki diğer camilerde minber bulunmuyor.

Nalbant Mahallesi'nden yerel araştırmacı Mehmet Pelvan, kayıtlara göre Osmanlı döneminde Harmancık'ın birkaç köyünde cuma camileri inşa edildiğini ancak bunlardan sadece Nalbant ve Engüre'dekilerin ayakta kaldığını, diğerlerinin zamanla yok olduğunu söyledi.

İslam'ın ilk yıllarından itibaren cumaların belirlenen tek bir camide kılındığının bilindiğini ifade eden Pelvan, bu geleneğin Osmanlı döneminde de devam ettiğini söyledi.

Bu caminin özelliğinin, hem cuma hem de bayram namazlarının kılınması olduğunu belirten Pelvan, "Harmancık yöresindeki diğer camilere baktığımızda bunlar genelde yıkılmış vaziyette. Şu anda dağ yöresinde ayakta kalmış iki cami var" dedi.

"Cuma cami"nin bir özelliğinin de bölgeye sosyal ekonomik yönden katkı sağlaması olduğuna dikkati çeken Pelvan, "Buraya farklı köylerden gelen insanlar tanışır kaynaşırlar. Namaz sonrası cami önünde pazar kurulur. İnsanlar alışveriş yapar. Köylüler birbirlerini evlerine davet eder. Böylece dünür olan, düğün yapanlar olur" ifadelerini kullandı.