RİZE (AA) - Artvin'in Kafkasör Yaylası Cerattepe bölgesinde 38 hektar alandaki Bakır ve Açık Ocak Altın İşletme Projesi için hazırlanan "ÇED olumlu" raporunun iptali için açılan davaya Rize İdare Mahkemesinde devam edildi.

Yeşil Artvin Derneği öncülüğünde 2013 yılında 283 gerçek ve tüzel kişi tarafından açılan davanın karar duruşmasına, CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu üyesi Melda Onur, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, davacı ve davalı avukatları ile yaklaşık 300 Artvinli katıldı. Katılımcıların çokluğu nedeniyle birçok kişi davayı ayakta izledi.

Davacı avukatı Bedrettin Kalın, "ÇED olumlu" raporunun 38 hektar için alındığını ancak bakır işletme maden izninin 4 bin 406 hektar alan için alındığını, maden işletme sahası içerisinde tabiat parkı, biyosfer rezervi, kültür koruma parkı bulunduğunu, bunun büyük bir yaşam tehdidi olduğunu söyledi.

Bölgenin 5 bin yıllık bir yaşam alanı olduğunu vurgulayan Kalın, "Buraya özen göstermeliyiz. Özen göstermezsek züccaciye dükkanına fil girmiş gibi olur. Her şeyi kırar dökerler, bir daha tamiri mümkün olmaz" dedi.

Artvin'de 325 maden ruhsatı, 170 HES projesi için izin verildiğini kaydeden Kalın, "Maden işletmelerinin 11'i başlamış. Yaşam alanları kirletiliyor. 'Dere bulun getirin, size de ruhsat verelim' deniliyor. Böyle bir yağma yok. ÇED raporları için müdürler değiştiriliyor. Maden ocağında çalışan 900 işçi siyanürle madencilik yapılacağı için işi bıraktı. Şirket sonra baş edemeyeceğini anlayınca bu işçilerle anlaşmak zorunda kaldı" diye konuştu.

Proje kapsamında raporlarda 53 bin 300 ağacın kesileceğinin yazıldığını kaydeden Kalın, şöyle devam etti:

"Raporlarda 'Orman ile heyelan önlenecek' deniliyor. Ağaç keseceklerini rapora yazıyorlar. Raporların tamamı birbiriyle çelişki içerisinde. Heyelan Artvin'in üzerine yağacak. İçme sularımız kirlenecek. Suyu temizleyeceklerini söylüyorlar, en iyi ihtimalle 12 yıl temizlediğinizi düşünelim. Bırakıp gittikten sonra yüzyıllarca bu suyu kim temizleyecek. Mahkeme temel bir tercih yapmalıdır, ya Artvin ili nitelikli mutlu bir şekilde yaşamaya devam edecek ya da Artvin'den vazgeçilecektir."

Kalın, maden ruhsat sahası ile "ÇED olumlu" raporu alınan alanın farklı olduğunun açıklanmasının bir aldatmaca olduğunu öne sürerek, yapılan maden çalışmasının çevreye verdiği olumsuzlukları fotoğraflarla anlattı.

Davacı olarak duruşmaya katılan milletvekili Bayraktutan ise maden ihalesinin 8. maddesinin sadece bir firmayı işaret ettiğini, ihaleyi alan firmanın alt sözleşmeyle madeni ilgili firmaya kiraladığını, bunun da kanuna uygun olmadığını savundu.

Bunun üzerine gitmemesi için aracıların kendisine gönderildiğini iddia eden Bayraktutan, bunu Meclis'te açıklayacağını vurgulayarak, "Bu kent küçük ama ütülendiğinde Konya'dan bile büyük olur. Küçük şehrin doğru insanlarıyız. Berlin'de hukuk olduğu söyleniyor. Biz Rize'de de hakimler olduğuna inanıyoruz" dedi.

Davalı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, söyleyecek bir şeyleri olmadığını belirtirken, müdahil şirket avukatı Ahmet Mutlu, davanın reddini isteyerek, "Her türlü tedbir raporlarla açıklanmıştır. ÇED raporları hayat bulan raporlardır. İşletmenin devamı halinde çıkacak sonuçlara göre ek raporlar verilebilir. Şirket birçok konuda iyi niyet göstermiştir. Profesörlerden oluşan bir heyetin incelemelerde bulunması ve davanın reddini talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Mahkeme, kararını daha sonra açıklayacağını belirterek, duruşmayı sonlandırdı.

Duruşmanın ardından, davacılar adına açıklama yapan avukat Kalın, kararın bir ay içerisinde açıklanmasını beklediklerini, olumlu bir sonuç çıkacağına inandıklarını ifade etti.