İstanbul Çerkes Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Halis Din, Çerkescenin UNESCO’nun yayınladığı ‘Kaybolmak Üzere Olan Diller’ kategorisinde yer aldığını ve yeterli önlemler alınmaz ise yeryüzünden silinip giden bir çok dil ile aynı kaderi paylaşacağını söyledi.

İstanbul Çerkes Derneği yönetim kurulu başkanı Halis Din, Ankara, İstanbul ve Kayseri gibi büyük illerde daha önceden yaptıkları mitingler ile seslerini duyurmaya çalıştığını vurgulayarak 2014-2015 eğitim öğretim yılında ’’Yaşayan Diller ve Lehçeler’’ adı altında açılan ’’Çerkesce’’ sınıf sayısının beklentinin çok altında kaldığını belirtti.

Çerkescenin UNESCO’nun yayınladığı ‘Kaybolmak Üzere Olan Diller’ kategorisinde yer aldığını ve yeterli önlemler alınmaz ise yeryüzünden silinip giden bir çok dil ile aynı kaderi paylaşacağını söyleyen Din, Amasya, Düzce, Kayseri, Tokat gibi şehirlerde bu yıl on civarında sınıfın açıldığını belirterek, ’’Açılan sınıf sayısı beklentinin çok altında kaldı. Devlet okullarında anadilde öğretim bir hak fakat bu velilerce yeteri kadar bilinmiyor. Yeteri kadar tanıtım yapılmaması bir etken. Başka bir etken ise bazı ailelerin, okul yöneticilerinin ders seçiminde farklı yönde telkinleriyleve anadil dersinin seçimi sonrasında fişlenmek korkusu ile başvuramaması” dedi.

Din, ayrıca anadil öğretiminde en etkili aracın televizyon olduğunu belirterek, “Türkiye’de yaşayan Çerkesler olarak TRT’de yirmi dört saat yayın yapan TRT Çerkes kanalının açılmasının en büyük beklentimiz” dedi.

İstanbul Çerkes Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Halis Din, Türkiye genelinde okullarda açılan anadil sınıflarının beklentinin çok altında kalması üzerine Çerkes kurumlarının kendi olanakları ile ücretsiz anadil kurslarını yoğunlaştırdığını da açıkladı.