EDİRNE (AA) - Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Türkiye'nin, dünyayı kirletmeden kalkınmayı başaran bir ülke olduğunu söyledi.

Güllüce, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin'i ziyaretinde, Edirne'nin çok özel bir kent olduğunu belirterek, bakanlık olarak İl Özel İdaresine 5 çöp kamyonu ve 300 konteyner armağan edeceklerini ifade etti.

Gelişmiş ülkelerin, dünyayı tükettikten, sevgiyi, muhabbeti, dostluğu, insanlığı, oksijeni, suyu, havayı kirlettikten sonra akıllarının başına geldiğini vurgulayan Güllüce, şöyle konuştu:

"Türkiye böyle değil. Türkiye, dünyayı kirletmeden kalkınmayı başarmakta olan bir ülke. Biz ortalama yüzde 4 - 6 kalkınıyoruz ama tabiata zarar vermeden nasıl kalkınırız diye özen gösteriyoruz. Sürdürülebilir kalkınmayı en iyi şekilde uygulayan bir ülkeyiz."

 

- "ÇED yönetmeliği çok hoşuma gitti"

 

Güllüce, bir basın mensubunun, kentsel dönüşümle ilgili sorusu üzerine, Türkiye'nin birçok yerinde çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Kent peyzajı üzerine yeni çalışmaların olup olmadığı yönündeki soruyu da Bakan Güllüce, şöyle yanıtladı:

"Onlarca yönetmelik üzerine çalışmamız var. Tabii ki olacak da. Bu yönetmelikler ciddi zaman alıyor. Biraz da kantarı başka tarafa kaçırısak başka sorunlar, itirazlar meydana geliyor. Bu yönetmelikleri kıldan ince, kılıçtan keskin tabir edilen titizlikte yapıyoruz. En son çıkarılan ÇED Yönetmeliği çok hoşuma gitti. Biz Avrupa standartlarını bu yönetmelikle yakaladık. Sokakta bu farklı konuşuldu ama sınırı aşan sular konusu hariç Avrupa standardını yakaladık. Bunda ittifak edemeyiz, bu bizim milli duruşumuzdur. Biz ne zaman AB'ye girersek gündeme getiririz. Ülkenin birliği, bütünlüğü, milliliği ile ilgili bir konudur. Onun dışında şu an AB standartlarını yakaladık. O beni mutlu etmiş, 'oh' dedirtmiştir."

Güllüce, bir başka soru üzerine de hava kirliliği hususunda ciddi çalışmaları olduğunu, hava istasyonlarının online veri sunma projesinin kısa sürede tamamlanacağını kaydetti.