KARAMAN (AA) - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eski algı ve anlayışları bir kenara bırakıp, yeni, yaşanabilir bir Türkiye için yola çıkmak gerektiğini belirterek, "Refahı tabana yaymanın yolu, siyasetçi halkı ve vatandaşı düşünecek, cebini değil. Siyasetçi yandaşını değil vatandaşını düşünecek" dedi.

Kılıçdaroğlu, Karaman Aktekke Meydanı'ndaki mitingde, AK Parti iktidarının 13'üncü yılında 6 milyon işsiz ve 17 milyon yoksulun olduğunu savundu.

Vatandaşlardan yeni bir başlangıç yapmalarını, yeni bir sayfa açmalarını isteyen Kılıçdaroğlu, "Yaşanacak bir Türkiye istiyoruz. Sandığa gidelim şu altı okun altına 'evet' mührünü basalım ve yeni bir başlangıcı hep birlikte yapalım" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, Türkçe'nin bugün konuşulmasında Karamanoğlu Mehmet Bey'in katkısına işaret ederek, "Karamanoğlu 738 yıl önce 'Türkçe konuşulacak' demiş. Pek çok şair, yazar ve ozanımız güzel Türkçemizi bugüne kadar getirdi. Bu dilimizi geliştirerek, geleceğe daha güzel bir Türkiye bırakacağız" ifadelerini kullandı.

Refahı tabana yaymak zorunda olduklarını anlatan Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Eski algı ve anlayışlarımızı bir kenara bırakalım. Yeni, yaşanabilir Türkiye için yola çıkmak zorundayız. Refahı tabana yaymanın yolu; siyasetçi halkı ve vatandaşı düşünecek, cebini değil. Siyasetçi yandaşını değil, vatandaşını düşünecek. Vatandaşını, atama bekleyen öğretmeni düşünecek ki  refah tabana yayılsın. Güçlü, onurlu bir Türkiye için seçim beyannamesi yayımladık. Dedik ki: Türkiye üretecek. Bir ülke üretirse güçlü olur ve sözü dinlenir. Üretmenin yolu ekip, biçeceksin. Hollanda, Konya'dan küçük bir devlet ama yıllık tarım ihracatı 120 milyar dolar. Koskoca Türkiye'nin ise 12 milyar dolar. Hollanda'dan neyimiz eksik? Toprağımız mı, güneşimiz mi eksik? Her şeyimiz var. Neyi eksik? Namuslu ve halkı düşünen siyaseti eksik."

-"Sen, zenginden yanasın, ben garibandan yanayım" 

Kılıçdaroğlu, refahı tabana yaymak üzere bazı projeler geliştirdiklerini, bunun da başında tarımsal kalkınma olduğunu belirterek, mazotu çiftçiye 1,5 liradan vereceklerini söyledi.  

En pahalı mazotu Türk çiftçisinin kullandığını savunan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Yazık, günah değil mi? CHP iktidarında çiftçiye mazotu 1,5 liradan vereceğim dedim. Koro halinde itiraz ediyorlar. Sen mazotu gemiciklere, yatlara 1,5 liradan verince itiraz eden oldu mu? Çiftçi alın teri dökecek, alın terinin karşılığını kesinlikle vereceğim, sözüm söz. Yakut, pırlanta ve inci de KDV ve ÖTV yok. Bunlarda ÖTV'yi  sıfırlıyorsun. Ben de çiftçinin mazotunda sıfırlıyorum. Sen, zenginden yanasın, ben garibandan yanayım. Sen hortumcudan yanasın, ben çiftçiden yanayım. Aramızda Ağrı Dağı kadar fark var. Ben emeği, garip gurabayı ve üreteni düşünüyorum. Kararı millet verecek. O nedenle mazotu 1,5 liradan vereceğim. Çatlasalar da patlasalar da vereceğim."

-"Sadece 4 yıl için yetki istiyorum"

Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin dışarıdan işçi getirmek için özel yasa çıkarttığını belirterek, öncelikle ülkedeki 6 milyon 200 bin işsize iş bulunması gerektiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, "İşsiz kardeşime sesleniyorum; 13 yıl kredi verdin. Yetmez mi artık? Uyanmayacak mısın artık, uyan kardeşim uyan. Devleti ve milleti soydular, seni işsiz bıraktılar, çiftçiyi perişan ettiler. Binlerce esnaf kepenk kapattı" diye konuştu.

Refahı tabana yayacaklarını dile getiren Kılıçdaroğlu, "Sizden 13-14 yıl değil sadece 4 yıl için yetki istiyorum. 4'üncü yılın sonunda göreceksiniz; Türkiye'de hiçbir aile 'Ben fakirim demeyecek'. Hiçbir ailenin geliri 720 liranın altında olmayacak. Yazın bunu bir köşeye" dedi.

Kılıçdaroğlu, Ortadoğu'da barışı sağlayıp Suriyelileri ülkelerine göndereceğini dile getirerek, "Ortadoğu'da barışı sağlayacağız. Türkiye eskiden olduğu gibi sorun olduğunda başvurulan bir ülke olacak. Sorunu çözeceğiz. Kendi ülkemizde huzur ve barış içinde yaşayacağız. Bunun yolu iktidardan geçiyor. O nedenle sizden söz aldım. Başbakan olayım, devlet nasıl yönetilir bunlara kurs açacağım" ifadelerini kullandı. 

Kılıçdaroğlu daha sonra partisinin Karaman milletvekili adayları Mustafa Cem Kağnıcı ve Uygar Talay'ı tanıttı.