İSTANBUL (AA) - Murat Karayalçın, CHP İstanbul İl Başkanlığı görevini, CHP İstanbul 35. Olağan Kongresinde il başkanlığına seçilen Cemal Canpolat'a devretti.

CHP İstanbul İl Başkanlığında düzenlenen yönetim devir teslim törenine, milletvekilleri Ali Şeker ve Eren Erdem'in yanı sıra CHP'li ilçe belediye başkanları ve partililer katıldı.

İl Başkanı Canpolat, konuşmasında Karayalçın yönetimi tarafından hazırlanan programlarla sunulan önerileri uygulayacaklarını bildirdi.

Kongrede partinin yüzünü sola, sosyal demokratlara, ilericilere, aydınlara, ötekilere döndürme hedefiyle yola çıktıklarını belirten Canpolat, "Bundan sonra partinin sol yanı, ağırlıklı, mücadelenin temeli olacaktır. Biz ağırlıklı olarak İstanbul'un arka yakasında, oy oranımızın yüzde 10-15 olduğu yakada, mücadelemizi o alanda başlatacağız. Bugün ülkemizin içinde bulunduğu ve her dönemden fazla barışa ihtiyaç duyduğumuz bu dönemde, barış seslerini ısrarla, kararlı bir şekilde söyleyeceğiz. Bu ülkenin bütünlüğü açısından ayrışmaya yol açacak hiçbir şeye müsaade etmeyeceğiz" diye konuştu.

Canpolat, Türkiye'nin kurulmasında büyük katkısı olan CHP'nin, ötekileşenlerin sorunlarını çözecek büyüklük, program ve ilkelere sahip olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

"Bizi, bunu uygulamak için ısrarla İstanbul'un arka yakasında, solun eksik bırakıldığı alanı doldurmak için ilk eylemimizi yarın Sultanbeyli'de başlatarak geleceğiz. Çünkü 1989'da İstanbul'da bıraktığımızda, İstanbul'un arka yakasında oy oranımız yüzde 50 civarındaydı. Alibeyköy, Bağcılar ve Güngören'de oy oranımız yüzde 50'ye yaklaşıyordu. Şimdi o bölgelerdeki oy oranlarımız yüzde 15-20'lerde. Yüzümüzü sola, emeğe, dışlananlara, yok sayılanlara dönemediğimiz için bu alanları kaybettik. Biz İstanbul'da bu iddia ile yola çıktık, bu iddiamızı sol alanda dışlananların, ötekileşenlerin mücadelesini CHP'nin bütününe katarak, partimizi 1994'te bıraktığımız yerden yeniden alarak İstanbul'da iktidar ve Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'nu da başbakan yapacağız."

Cemal Canpolat, örgüt olarak yarın saat 13.00'te Sultanbeyli'de olacaklarını açıkladı.

- "Biz 2019'da İstanbul'u mutlaka kazanacağız"

Murat Karayalçın da yeni yönetime başarı dileklerini sunarak, "Bu seçimin devredeni, devralanı, kazananı, kaybedeni yok. Biz, hepimiz CHP'liyiz. Cemal kardeşim görevi, bayrağı benden devralıyor. İçtenlikle inanıyorum ki göreve geldiği arkadaşlarıyla partinin bayrağını bize göre daha da ileri noktalara taşıyacaklardır. Benim eski il başkanı olarak görevim, göreve gelenlere yardımcı olmaktır. Bugün Ankara'ya dönüyorum ama ister Ankara ister İstanbul'da olayım kendi görevimi böyle görüyorum" dedi. 

Yapılacak kurultayla partinin merkez yönetiminin de yenileceğine ve yeni yapıyla seçimlere kadar geçecek 3 yılı iyi değerlendirmek gerektiğine işaret eden Karayalçın, "Bir yıllık görev sürem içinde gördüm ki biz 2019'da İstanbul'u mutlaka kazanacağız, İstanbul yönetimini mutlaka elde edeceğiz. Ben bunu gördüm, bunu hissederek söylüyorum. Bunun için çalışmamız, kendimizi yeniden yapılandırmamız gerekiyor" dedi.

Karayalçın, yönetimi tarafından hazırlanan "İstanbul 2019", "Sosyal Demokrat Belediyecilik ve Kentsel Dönüşüm" ile CHP'nin İstanbul'da yeniden örgütlenmesini öngören raporları kongre değerlendirmesine sunduklarını ve bunların oy birliğiyle kabul edildiğini hatırlattı.

İstanbul'da yeniden örgütlenmeye ilişkin öngörülerin genel merkezin onayı alınmadan il yönetimi tarafından uygulamaya konulabileceğine dikkati çeken Karayalçın, "Meclis tipi örgütlenmenin hemen devreye sokulması gerektiğini düşünüyorum. İdari birimlere göre, mevcut örgütlenme yapımızın yanına toplum kesimlerine göre yatay bir örgütlenmeyi devreye sokmak, yönetimimiz tarafından karara bağlanabilecek olan bir şeydir" değerlendirmesini yaptı.

Murat Karayalçın, çalışma arkadaşları, eşi ve yardımcısına çok teşekkür etti.

Konuşmasının ardından Canpolat'a çiçek sunan Karayalçın'ın, Canpolat'ın kendisine verdiği çiçeğin daha büyük olması üzerine "Sizin çiçek daha fiyakalıymış" sözleri, salonda gülüşmelere neden oldu.

Oğuz Kaan Salıcı'nın 2015'te gerçekleştirilen genel seçimlerde milletvekili adaylığı başvurusunda bulunacağı gerekçesiyle istifasının ardından CHP Merkez Yönetim Kurulu toplantısında alınan kararla CHP İstanbul İl Başkanlığı'na getirilen Murat Karayalçın, görevi 18 Aralık 2014'te Salıcı'dan devralmıştı.