Şırnak’ın Uludere ilçesi Gülyazı ve Ortasu köylerin sınır hattında 28 Aralık 2011 yılında Türk Hava Kuvvetleri’ne ait savaş uçakların bombardımanı sonucu ölen 34 vatandaşın 3’üncü yıldönümü nedeniyle CHP ve İHD heyetleri köye ziyarette bulundu.

CHP ve İHD’den gelen heyetleri Gülyazılı aileler köyün girişinde karşılayarak daha sonra mezarlığa geçti. Mezarlıkta CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, CHP Ankara Milletvekili ve Grup Başkan Vekili Levent Gök ile heyetin beraberindekiler mezarlığa karanfil bırakıp dua etti.

Tanrıkulu, "28’i 29’a bağlayan gece burada gerçekten 47 dakika süren yakın dönemin en büyük katliamı yaşandı. Bir cumhuriyet kendi uçaklarıyla, kendi en ağır silahlarıyla kendi yurttaşlarını bombaladı. Bu cumhuriyetin en ağır travmalarından bir tanesi burada yaşandı. Yaşamaya da devam ediyor. Bu siyahları hep beraber katiller bulununcaya kadar, failler ortaya çıkıncaya kadar ve adalet yerini buluncaya kadarda takmaya devam edeceğiz. 28 Aralık 2011’den bu güne kadar sizin yaşadığınız acıyı bizlerde yaşıyoruz. Elimizden gelen her şey yapmaya çalıştık. Bu katillerin ortaya çıkması için. Ankara’nın dehlizlerinde kaybolmayacak diyenlerin yüzlerine haykırdık. Haykırmaya da devam edeceğiz. Oturup, kalkıp Uludere diyenlere buradan sesleniyorum. Bu katiller ortaya çıkıncaya kadar biz oturup kalkıp Uludere demeye devam edeceğiz. Roboski demeye devam edeceğiz. Her kürtaj bir Uludere’dir diyenlere buradan sesleniyorum. İki elimiz bu dünyada da diğer dünyada da yakanızda olacak, failler ortaya çıkıncaya kadar. Ben hepinizin acısı önünde tekrar saygıyla eğiliyorum ve bu katliam ortaya çıkıncaya kadarda sizlerle beraber olmaya devam edeceğimizi buradan bir kez daha ifade etmek istiyorum" dedi.

CHP Ankara Milletvekili ve Grup Başkan Vekili Levent Gök ise, "3 yıl önce bir büyük acıyı yaşadık hep beraber. 3 yıl sonra bakıyoruz bu acımız katlanmış, acının yanına bir de öfke eklenmiş. Sizler 28 Aralık 2011 tarihinde bir gece ansızın savaş uçaklarının, hepinizin yanaklarından öpüp, oğlum sağ salim gel diyerek, gönderdiğiniz çocuklarınızın, parçalanmış cesetleriyle karşılaştınız. Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi sizlerde anne ve babasınız. Bir büyük acı önce sizi sonra tüm Türkiye’yi sardı. Hepiniz kavuşamadığınız yavrularınızın, bir gün gelir umuduyla halen bekler oldunuz. Halen yasınız büyüyerek devam ediyor. Bu büyük acınızın üstünde beklediniz ki, adalet gelecek ve sorumlular hesap verecek. Sorumlular bulunacak diye ifade edildi. Yargı önüne çıkartılacak, merak etmeyin dendi. Umutlandınız, ümitlendiniz. Ama 3 yıl sonra geldiğimiz noktada, ne yazık ki adalet Roboski’de gerçekleşmedi. Adalet Roboski’de devle eliyle katledildi. Devlet adaletin üzerine Roboski’de şal örttü. Çünkü çok karışık bir olay değil Roboski. Çok net bir olay. Devletin tüm üst yönetiminin sorumlu olduğu bir olay. O yüzden kendilerine dokunulmasın istiyorlar. O yüzden kendilerinden hesap sorulmasın istiyorlar. Roboski’yi unutmaya, karartmaya çalışıyorlar. Aslında Roboski daha yeni başlıyor. Biliniz ki sizler burada yalnız değilsiniz. Türkiye’nin bütün vicdanlı insanlarının sevgisi sizin ellerinizde ve yüreğinizdedir. Türkiye sizin için ağlıyor ve ağlamaya devam edecek. Biz sorumluların kim olduğunu biliyoruz. Bu mücadeleyi sürdürüyoruz. Sizlerin verdiği yetkiyle, bir milletvekili olarak, Türkiye’de bu işin peşini bırakmayacağız. Katiller, sorumlular, adalet önünde hesap verinceye kadar, Roboski kapanmayacak ve unutulmayacak. Bu konuda gücümüz yetiğince sizlerleyiz. Annelerimizin her gün gözleri ve yürekleri dolu. Sizler de bu ülkenin eşit birer yurttaşlarısınız. Adaletten herkes gibi mutlaka pay alacaksınız. Çocuklarınızın katilleri mutlaka hesap verecek. Bu kararlılığı sürdürüyoruz. Roboski’yi unutanlara inat, her zaman gür bir sesle haykıracağız. Ölen kardeşlerimizin kanını yerde bırakmayacağız. Bu hesaplaşmayı bir gün hepinizin adına gerçekleştireceğiz. Bunun takipçisiyiz. Sizlerle beraberiz. Size tüm Türkiye’nin selamlarını getirdim. Hepsi sizler adına ağlıyor, üzülüyor. Bizlerde sizlerle birlikte bu acıyı, hesabı sorulana kadar, sizlerle beraber paylaşarak, acınıza ortak olacağız. Artık hepiniz bizim kardeşimizsiniz, yoldaşımızsınız. Ölen bütün çocuklar artık Türkiye’nin evlatlarıdır. Onlar rahat içinde yatsın ama onların hesabını sormak bizim baş görevimizdir. Ruhları şad olsun" diye konuştu.

Olayda hayatını kaybedenlerin aileleri adına konuşan Veli Encü de, "3 yıl önce çocuklarımızın üzerine bombalar yağdırıldı. Failler hala serbest, failleri yargılama yerine Roboskili aileler yargılandı. Roboskili aileleri cezalandırıldı. Çocuklarımızın ölümünün üçüncü yıl dönümünde bizleri yalnız bırakmayan İHD, CHP ve PAK temsilcilerine teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

İHD Genel Bşkan Yardımcısı Raci Bilici de törende Kürtçe bir konuşma yaptı.