ANKARA (AA) - Çiçekçi ve kuyumcu esnafının yıl içinde en fazla ürün sattığı günlerden olan 14 Şubat Sevgililer Günü bu yıl iki sektöre de umduğunu vermedi.

Ankara Çiçekçiler Esnaf Odası Başkanı Metin Aydemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl 14 Şubat'tan beklentilerinin büyük olduğunu ve çiçekçi esnafının buna göre ürün temin ettiğini söyledi.

Yapılan tedariğe rağmen 14 Şubat'ın beklentilerinin çok altında satışlarla geçtiğini dile getiren Aydemir, "Bu sene 14 Şubat'ta çok iyi satış olacağını umuyorduk. Zaten uzun süredir sektörde bir daralma var. Esnafımız, belki bu daralmadan çıkar, borçlarımızı bir nebzede olsa kapatırız umuduyla bekliyorlardı ama maalesef Sevgililer Günü geçen seneye oranla yüzde 50 daha düşüş satış oldu. Esnafın malının, hazırlıklarının yarısı elinde kaldı" diye konuştu.

Geçen yıl Sevgililer Gününde çok iyi satışlar yaptıklarını vurgulayan Aydemir, şunları kaydetti:

"Bu sene 14 Şubat pazar gününe geldi. Pazara geldiği için iş yerlerine çiçek gönderemedik. Geçen yıl cumartesi gününe gelmişti ve bu yılın iki katından fazla sipariş ve satış olmuştu. Bu sene maalesef sipariş sayısı da geçen seneye oranla yüzde 50 düştü. Perakende satışımız da geçen senekine göre yüzde 20 daha düşüktü. Fiyatları artırmamış olmamıza rağmen satışlar beklediğimiz gibi olmadı"

Aydemir ayrıca, seyyar olarak çiçek satanların da işlerini olumsuz etkilediğini sözlerine ekledi.

- Kuyumcu da umduğunu bulamadı

Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Hasan Hüseyin Çavuşoğlu ise 14 Şubat'ın kendileri için hayal kırıklığına yol açtığını ifade etti.

Bu yıl Sevgililer Günü'nde altın satışlarında ciddi manada düşüşler yaşandığını dile getiren Çavuşoğlu, "Bu yıl, geçen yıl yaptığımız satışların yüzde 50'ye yakın daha aşağısında satış yaptık diyebilirim. Çok çeşitli ürünlerimiz var. 150 liraya bile takımız var " dedi.

Kredi kartıyla altın satışında 4 taksit sınırlamasının işlerini olumsuz etkilediğini savunan Çavuşoğlu, taksit sayısının artırılmasıyla gelen müşterilerin daha rahat alışveriş yapabileceğini söyledi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumuyla bu konuyla ilgili görüşmeleri olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, "Ancak mobilya ve beyaz eşyada taksit sayısı 12'ye çıktı, bizim sektörde 4'te kaldı. Biz bu taksit sayısının daha yukarı çıkmasını istiyoruz. 9 ya da 12 taksite çıkarılmasını istiyoruz" diye konuştu.