KAYSERİ (AA) - Airbus'ın CN 235 tipi askeri nakliye uçaklarının bakım ve onarımlarının Kayseri'de konuşlu 2. Hava İkmal Bakım Merkez (HİBM) Komutanlığı'nda yapılabilmesi için iyi niyet protokolü imzalandı.

İstanbul'da düzenlenen 12. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda (IDEF'15) Savunma Sanayii Müsteşarı Yardımcısı Serdar Demirel refakatinde, 2. HİBM Komutanı Hava Pilot Tümgeneral Ali Demiral ve Airbus D&S Kıdemli Başkan Yardımcısı Antonio Rodriguez Barberan tarafından iyi niyet anlaşmasına imza kondu.

Anlaşma kapsamında, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın Kayseri 2. Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı'ndaki bakım kabiliyetlerinin sertifikasyon sürecinin tamamlanmasını müteakip dost ve müttefik bir ülkeden uçak getirilerek deneme uygulaması yapılacak.

Daha sonra çerçeve anlaşması hazırlanarak CN 235 uçakları için Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Airbus D&S arasında "stratejik işbirliği"ne geçilecek. Böylece, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın kendi uçaklarının bakım, onarım ve revizyon ihtiyaçlarını yapabilmesi konusunda destek sağlanırken, diğer ülke uçaklarının benzer ihtiyaçları da Kayseri'de karşılanabilecek.

"Bölgesel Yetkili Bakım, Onarım ve Revizyon Merkezi" sertifikası verilecek 2. HİBM, diğer ülke uçaklarının bakım faaliyetlerini yerine getirirken, Airbus D&S tarafından mühendislik, sertifikasyon ve ihtiyaç duyulacak malzeme desteği sağlanacak.

2. HİBM Komutanı Tümgeneral Ali Demiral, imza töreninde yaptığı konuşmada, Atatürk'ün direktifleriyle 1926'da kurulan 2. HİBM Komutanlığı ile Avrupa'nın en büyük savunma ve uzay kuruluşu Airbus D&S arasında potansiyel iş birliğinin kurulması ve hedeflenen stratejik iş ortaklığının ilk adımı olan iyi niyet mektubunu imzaladıklarını bildirdi.

Dünyada en fazla CN 235 CASA uçağına sahip ülke olan Türk Hava Kuvvetleri'nin 20 yıldan fazla süredir bu uçakların bakım, onarım, revizyon ve modernizasyonu konusunda ciddi tecrübe, kabiliyet ve bilgi birikimine sahip olduğuna işaret eden Demiral, şunları söyledi:

"Bölgesel destek merkezi olarak sahip olduğumuz bu tecrübe ve kabiliyetlerimizin Airbus’ın katkılarıyla bölgemizdeki dost ve müttefik ülke CASA uçaklarına da uygulanacak olması bizleri mutlu edecektir. Avrupa'nın en büyük havacılık savunma ve uzay endüstri devi Airbus ile Türk Hava Kuvvetleri 2. Hava İkmal Merkezi Komutanlığı arasında stratejik iş ortaklığına gidecek bu önemli başlangıcın Airbus ve Hava Kuvvetlerimize hayırlı olmasını diliyorum."