KAYSERİ (AA) - Kayseri Baro Başkanı Fevzi Konaç, televizyon dizilerinin gençler üzerindeki etkisine dikkati çekerek, "Siz bir yaş grubunu rol model film yıldızlarıyla televizyonun karşısına oturttuğunuz zaman diyorsunuz ki 'Gençler bu zaman dilimi aşık olmanız gerek bir zamandır, hadi başınızın çaresine bakın" dedi.

Konaç, Kayseri Barosu Çocuk Hakları Komisyonunca düzenlenen "Çocuğun Cinsel İstismarı" konulu panelde yaptığı konuşmada, Allah'ın en güzel emaneti çocukların suç unsurlarının içinde yer almasının ve bu şekilde zikredilmelerinin çok üzücü olduğunu dile getirdi.

Kentte yaşanan bazı çocuk istismarı olaylarına değinen Konaç, benzer olayların ülkenin ve dünyanın kanayan yarası olduğunu, bunların önüne geçmek için disiplinler arası çalışmalar yapılması gerektiğini belirtti.

Yaşanan üzücü olayların tüm toplumu ilgilendirdiğini vurgulayan Konaç, şöyle konuştu:

"Televizyonun en çok izlendiği zaman dilimindeki dizilerin isimlerine bir bakalım. Bu saatlerde televizyonu açan gençlere diziler diyor ki 'İnadına aşk, acı aşk, kiralık aşk, aşk yeniden, aşkların en güzeli, ilişki durumu karışık'. Siz bir yaş grubunu rol model film yıldızlarıyla birlikte televizyonun karşısına oturttuğunuz zaman diyorsunuz ki 'Gençler bu zaman dilimi aşık olmanız gerek bir zamandır, hadi başınızın çaresine bakın'. Şimdi bu gençliğe bir yandan bunu tavsiye ederken bir yandan da 27 yaşına kadar sakın evlenme, elin ekmek tutsun, kariyer yap. Dolayısıyla bu gençler ne yapacaklar, bununla nasıl mücadele edecekler. Acaba bizler toplumsal değişim ve dönüşümü yaşarken bununla ilgili anlamlı adımlar atabiliyor muyuz, atamıyor muyuz."

Adli tıp uzmanı Doç. Dr. Çağlar Özdemir ise "Erciyes Üniversitesi Hastanelerine Başvuran Çocuk Cinsel İstismarı Olgularının Değerlendirilmesi" tezindeki bilgileri paylaştı.

Özdemir, 916 olgu üzerinde yapılan değerlendirmeden bilgiler sunarak cinsel istismara daha çok kız çocukların uğradığını, erkek çocukların ise buna daha çok 10 yaş altındayken maruz kaldığını aktardı.

İstismara uğrayanların büyük çoğunluğunu çekirdek ailede yaşayan çocukların oluşturduğunu anlatan Özdemir, "İstismarcıların yüzde 96'sı erkek, yüzde 80'i çocukların tanıdığı birisi. Çocuklarımıza hep yabancılardan uzak durmalarını öğretiyoruz. Aslında bir tehlike de çevremizde. Çocuklarımızı yabancılardan koruyarak tam koruma sağlamıyoruz" şeklinde konuştu.