Ankara’da 14-20 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek olan “Çorum Tanıtım Günleri” hazırlıkları başladı.

Vali Necmettin Kılıç başkanlığında Ankara Tanıtım Günleri Üst Kurulu valilikte bir değerlendirme toplantısı yaptı. Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Gül, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal, Çorum Dernekler Federasyonu Başkanı Hayri Çağır ile daire müdürlerinin katılımlarıyla gerçekleştirilen toplantıda tanıtım günlerinde yapılacak etkinliklerle ilgili yol haritası masaya yatırıldı.

Toplantıda konuşan Vali Necmettin Kılıç, Çorum’un turizmde sahip olduğu potansiyeli değerlendirecek adımlar atılması gerektiğini söyledi.

Turizm’de şuan 45 binleri geçmeyen turist sayısını orta vadede 500 bine çıkarmayı hedeflerini dile getiren Vali Kılıç, “Kapadokya’nın yılda 3 milyon turist aldığı düşünüldüğünde Çorum’un orta vade hedeflerinin Kapadokya’ya paralel, elindeki tarihi imkânlar ve varlıklarının Kapadokya’dan çok daha ileride olduğu düşünüldüğünde 500 bin turist sayısını önümüzdeki 10 yıl içerisinde yakalamak durumundadır. Bunun için adımlar atılması gerekiyor” dedi.

İl Stratejik Gelişim Planında her alanda olduğu gibi turizmin yanı sıra tarım ve hayvancılık sektöründe yapılması gerekenler hakkında da çalışma yapıldığını anlatan Vali Kılıç, “Ancak hizmet sektörü ve hizmet sektörünün tetiklediği 20 civarındaki sektör düşünüldüğünde çok sayıda istihdama yol açabilen sosyal, kültürel kalkınmayı da beraberinde getirecek olan turizm ve turizmle ilgili olan gayretlere ayrıca yoğunlaşılması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Çorum’un ülke içerisinde tanıtımına ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Vali Kılıç, “Ankara, İstanbul başta olmak üzere diğer illerde yaşayan ciddi bir nüfus potansiyelimiz var. Çorum’a daha çok iç turistin gelmesi dışarıda yaşayan Çorumluların ilimizi daha çok ziyaret edebilmeleri noktasında “Komşunu Alda Gel Projesi” önem arz ediyor. Bu amaçla İstanbul ve Ankara’daki sivil toplum kuruluşlarıyla yakın bir diyalog halinde olmaya gayret ediyoruz. İstanbul’da sivil toplum kuruluşlarıyla yaptığımız çalışmada Nisan ayında İstanbul’da Yenikapı’da tanıtım günleri yapılması kararlaştırıldı. Ancak onun öncesinde Kasım ayında tanıtım günleri yapacağız. Çorum’un sadece leblebi ile tanınan bir şehir olmaktan ziyade tüm alanlarda farklı bir olduğunu anlatabilmek için elimizden gelen tüm çabayı sarf edeceğiz” diye konuştu.

Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Gül ise, Çorum hem uluslararası hemde ulusal alanda gereği gibi tanıtılmadığını söyledi.

Kapadokya’ya 3 milyon turist gelirken Çorum’a neden 45 bin turist geldiğini soran Gül, “Önce buna kafa yormamız gerekir.

Tarihi zenginliğimiz, coğrafya zenginliğimiz, doğal zenginliklerimiz ve bizi biz yapan değerlerle bu rakamın çok daha fazla olması gerekiyor. Turizm fuarlarında Çorum’u 100 bin nüfuslu bir il olarak görüyorlar. Çorum sanayileşmesini kendi dinamikleri ile geliştiren aylakta duran ender illerden birisi. Çorumu tanıtım konusunda bir şeyler yapmalıyız. Uluslararası ve ulusal fuarlarda Çorum tanıtılmalı” dedi.

Çorum’un tanımı noktasında bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da destek vermeye hazır olduklarını dile getiren Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal, turizm alanında Çorum’un tanıtımda eksik yönleri bulunmasına rağmen bir çok ilden çok daha üstün olduğunun altını çizdi.

Çorum’un hem sanayide, hem tarımda hem de turizm de var olduğunu anlatan Başaranhıncal, bu üç özelliği bünyesinde barındıran az sayıda il olduğuna dikkat çekti.

Bu yüzden kentin sahip olduğu kaynakların, enerjisini üçe bölünmek zorunda olduğuna işaret eden Başaranhıncal, “Birçok ile göre tanıtımda biraz daha az şekilde ön plana çıkmak zorundayız. Hiçbir art niyete girmeden, eleştirip vurmadan daha iyi Çorum için ne yapabiliriz onu yapmalıyız. Çorumun tanıtımı noktasında sayın valimiz ciddi bir enerji sarf ediyor. Bizlerde sayın valimizin enerjisini yakalarsak bu etkinlikle başlayan tanıtımın faaliyetlerinin devamı gelecektir. Stratejik eylem planımız var. Disiplinsiz yapılan her eylemin karşılığı çok geç geliyor. Ancak disipline edilmiş bir eylem planının küçüğü büyüğü olmadan kısa vadede karşılığını alıyoruz. O konuda bir planlamaya girildi. Turizm, tarım ve sanayide planlamaması olursa daha hızlı şekilde gelişiriz” diye konuştu.

Çorum Dernekler Federasyonu Başkanı Hayri Çağır ise doğdukları topraklara bir şeyler yapabilmek ve katkı sunmak amacıyla yola çıkan gönüllü kuruluşlar olduklarını belirtti.

Ankara’da yaşayan bir milyona yakın Çorumlu olduğunu hatırlatan Çağır, “Çorum için neler yapılabilir. Ankara’da yaşayan Çorumlular olarak gönlümüz burada. Bugüne kadar 3 kez tanıtım günleri gerçekleştirildi. Çorumu tanıtmak için çalışmalarımız sürüyor. Bunun doğduğumuz topraklara bir vefa olarak görüyorum. Ev ödevlerimizi alacağız. Ciddi çalışmalarımız olacak” şeklinde konuştu.