Siirt’in en büyük kanaat önderlerinden Şeyh Muinniddin Aydın, Siirt’in tüm aşiret reisleri ve Tillo’daki civar köylerde yaşayan Arapların illeri gelenlerini toplayarak çözüm sürecine destek için telkinde bulundu.

Kooperatif Mahallesi’nde Şeyh Aydın’ın evinde toplanan kalabalık, önce medresede namaz kıldı. Ardından büyük salonda toplanan kalabalığa Kürtçe hitap eden Aydın, İslam’da kardeşlik hukukundan bahsederek, zamanın birlik ve kardeşlik zamanı olduğunu söyledi. Dini mübini İslam’ın, kardeşlik hukukunu övgüyle bahsettiğini dile getiren Aydın, kardeşliğin olduğu yerde muhabbetin olduğunu, kardeş olan Türk, Kürt ve Arapların birbirlerine zulmetmeye haklarının olmadığını söyledi. Burada toplanmanın hiçbir siyasi amacı olmadığını belirten Aydın, “Bölgemiz çok acı çekti. 30 yıldır akan kan ve gözyaşının sonlandırılması noktasında başlatılan barış sürecine herkesin katkı sunması gerekir. Büyük davaların barışı sıkıntılı olur. Sabır göstermemiz gerekir. Bunu Allah için Resulullah için yapmalıyız. Bakınız, 6-7 Ekim tarihinde yaşanan olaylar ilimizde herkesi derinden etkiledi. Bir daha yaşanmaması için dua edelim. Çünkü Siirt ilim, irfan yurdudur, ilimizden bölgeye ülkeye binlerce talebe yetiştirilmiş, halen talebe yetiştiriyor, irfan dağıtıyor. Tillo’da her ilçe ve beldelerde büyük dava insanları, büyük İslam mücahitleri yatıyor. Siirt bu tür olaylara müsait bir yer değildir. Zulüm yapmaya müsaade etmeyelim. Çünkü dini mubin-i İslam zulmetmeyi yasaklamıştır. Dinimiz, komşusuna eziyet etmeyi bile yasaklamıştır. Tam tersini birbirlerimizi sevmemizi, gözetlememizi emrediyor. İki taraf arasında bir anlaşmazlık kavga var ise taraflar barıştırılmalıdır” dedi.

İslam dininin hoşgörü dini olduğunu da belirten Aydın, “Peygamber Efendimiz zamanında içki içen birine ceza verilmişti. Bir sahabenin, içki içen adama lanet okuduğunu duyan Peygamber Efendimiz çok üzülmüş ve ‘Ona lanet okumayın, elinden tutun, dua edin’ diye buyurmuştur. Netice olarak İslam dini hoşgörü dinidir, birbirlerimizi sevmeyi emrettiği bir dindir” şeklinde konuştu.

Siirt’te yaşayan aşiret reisleri, büyük aile temsilcileri, Tillo’daki civar köylerde yaşayan Arapların illeri gelenleri, Siirt eşraflarının katılımıyla düzenlenen toplantı, yer sofrasında verilen yemek ikramıyla sona erdi.