ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun baş başa görüşmesi ve Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Oturumu gerçekleşti.

Daha sonra AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Şenol Kazancı ile Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Sergiy Korsunsky, Anadolu Ajansı ve Ukrayna Haber Ajansı (UKRINFORM) arasında işbirliği anlaşması imzaladı. Öte yandan Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği ve Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Konseyi arasında mutabakat muhtırası, Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Beşinci toplantısı sonuçlarına ilişkin ortak açıklama da imzalandı.

Erdoğan, Poroşenko ile düzenlediği ortak basın toplantısında, ikili ve heyetlerarası Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Beşinci toplantısını gerçekleştirdiklerini söyledi.

Toplantının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı açıklamada, "Türkiye Kırım'ın gayrimeşru ilhakını tanımamıştır ve bundan sonra da tanımayacaktır" dedi.

"Kendilerini kimler çağırdı da Ukrayna'ya girdiler?"

Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi:

"Suriye'ye girerken, 'Suriye yönetimi bizi çağırdı onun için Suriye'deyiz' diyen Rusya, acaba Ukrayna'ya girerken, kendilerini kimler çağırdı da Ukrayna'ya girdiler? Bunu uluslararası hukukta acaba nereye yerleştirecekler? 'Güçlüyüm, öyleyse haklıyım' mantığıdır bu. Burada haklılık söz konusu değil."

"Anayasa Mahkemesi kendini birincil mahkemenin yerine koymuştur"

AYM'nin Dündar ve Gül hakkındaki gerekçeli kararı hakkında da konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Anayasa Mahkemesi, bireysel başvurularda yargı yolunun tüketilmesini beklemek durumundadır. Yerindelik denetimi yapamaz, yapmamalıdır. Anayasa Mahkemesi, bu olayda kendini birincil mahkemenin yerine koymuştur. Yargıtay gibi de bu noktada inceleme yapması doğru değildir" ifadelerini kullandı.

Muhabir: İlkay Guder