VAN (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "2010 yılında kapsamlı bir anayasa değişikliği yapmıştık. Bu değişiklik yeni anayasa talebinin bir öncüsü, bir denemesi mahiyetindeydi. Çünkü biz temelleri 27 Mayıs darbesiyle atılan, 12 Eylül'de de tahkim edilerek millete dayatılan bu darbe anayasasının mutlaka değişmesini istiyoruz" dedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Van Beşyol Meydanı'nda düzenlenen toplu açılış töreninde, yeni anayasaya değindi.

Yeni anayasa konusunu ilk kez gündeme getirmediğini belirten Erdoğan, 2010'da gerçekleştirilen anayasa değişikliğini anımsattı. 

Erdoğan, "2010 yılında kapsamlı bir anayasa değişikliği yapmıştık. Bu değişiklik yeni anayasa talebinin bir öncüsü, bir denemesi mahiyetindeydi. Çünkü biz temelleri 27 Mayıs darbesiyle atılan, 12 Eylül'de de tahkim edilerek millete dayatılan bu darbe anayasasının mutlaka değişmesini istiyoruz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14 Mayıs'ın anlamlı bir gün olduğunu vurgulayarak, "Yaslı Ada"yı bundan önceki seçimlerde "Özgürük ve Demokrasi Adası" yapacakları müjdesini verdiklerini hatırlattı.

Yassıada ve Sivriada projesini yaptırdığını anımsatan Erdoğan, "O zaman Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi Hanım kardeşimiz Çiğdem Hanım bu projeyi ekibiyle yapmıştı. Bugün de Sayın Başbakanımız tüm aile kalanlarıyla bunun yanında bakan, milletvekili arkadaşlarımız da bugün temeli attılar. Kendilerine şahsım, milletim adına teşekkür ediyorum. Çünkü bu proje ulusal bir proje olmayacak, uluslararası bir proje olacak. Bu proje, 'demokrasi nedir, özgürlük nedir' bunun haykırıldığı zeminin oluştuğu projedir" ifadelerini kullandı.

- "Israrla 12 Eylül'ün mirasına sahip çıkmışlardır"

Yeni anayasayı da bizzat milletin yapmasını istediğini anlatan Erdoğan, şöyle konuştu:

"2010 yılında, geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanlığı seçiminde bize karşı bir araya gelen hatırlayın 14 siyasi parti vardı ve bugün bizi eleştirenlerin tümü bir araya gelmişlerdi. Biz 12 Eylül'ün kalıntılarını silmek için uğraşırken onlar ısrarla 12 Eylül'ün mirasına sahip çıkmışlardır. 12 Eylül darbesini yapan şahıs, geçtiğimiz günlerde öldü. Cenazesinde gözlerimiz de 2010 yılında darbecilerin mirasına sahip çıkanları aradı ama göremedik. Mesele 12 Eylül'ün izini silmeye gelince karşımızda saf tutanlar 12 Eylül'ü yapanın cenazesine gelmemişlerdi ama biz biliyoruz ki  bunlar gönülleri ve zihinleriyle orada hem de en öndeydiler. 12 Eylül zindanlarında en ağır işkenceleri görenleri temsil ettikleri iddiasında olanlar, 2010'da demokrasinin değil, darbecilerin yolundan gitmeyi tercih etmişlerdi. Çünkü bunların kendileri 12 Eylül darbesinin mamulü, böyle olduklarını da her fırsatta gösteriyorlar."

"Paralel yapının Pensilvanya'da bir elebaşı" olduğunu belirten Erdoğan, "Bu elebaşı ne diyor, 'Saidi Nursi Kürt olduğu için gidip ziyaret etmedim' diyor. Kürt kardeşlerime olan kinini bu derece açıkça ifade ediyor" dedi.

"Bunlar ne yaptılar, biz paralel yapıyla tüm gücümüzle mücadele ederken Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin arka kapılarında bu yapıyla ittifaka girdiler, iş birliği anlaşması yaptılar" ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu değerlendirmeleri yaptı:

"İstanbul'da geçmişten beri benim Kürt kardeşlerimi tahkir eden, tahrik eden, onlara her türlü eziyeti müstahak gören ne kadar vesayetçi varsa onlarla al takke ver külah iş birliği içine girdiler. Kürt kardeşlerime yapmadıkları eziyeti bırakmayan tek parti CHP'sinin bugünkü temsilcisi olan partiyle neredeyse genel merkezlerini birleştirecekler, o derece yakınlar. Kürt kardeşlerime yönelik ret ve inkar politikalarının en hararetli savunucusu olan partiyle meydanlarda aynı ağızla aynı üslupla konuşuyorlar. Hepsi bir olmuşlar işi gücü bırakmışlar, şu anda sadece iktidarı eleştiriyorlar ve yalan yanlış her şey var. Ya siz millet için milletin geleceği için ne diyorsunuz, onu söyleyin. Bir proje üretin. Ardından benimle uğraşıyorlar, benimle ne işiniz var. Ben yeni anayasa diyorum var mı bu konuda bir düşünceniz, alternatif bir teklifiniz var mı? Onu getirin ben başkanlık sistemi diyorum. Siz mevcut durumdan memnun olabilirsiniz ama istikrar ve güven iklimini garanti altına almak için Türkiye'nin yeni bir sisteme ihtiyacı olduğundan bi habersiniz. İnanın 5 tane koyun verin bunlara kaybedip gelirler."

MHP'nin iktidar ortağı olduğu hükümeti hatırlatan Erdoğan, "Üç buçuk yıl kaldı ya bırakıp kaçtılar, erken seçime gittiler. Aynı şekilde ana muhalefetin yavrusu olan parti o da iktidar ortağıydı, koalisyonu bozdular erken seçime gittiler. Biz partimizi yeni kurmuştuk. 16 ayda tek başımıza iktidar olduk, fark bu" diye konuştu. 

- "Marmaray'ı 78 milyon için yaptık"

Türkiye'nin 2023 hedeflerine yeni bir idari yapıyla gidebileceğine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yüzden büyük projeleri anlattığını söyledi. 

Marmaray'a değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışının üzerinden 18 ay geçen Marmaray'ı bugüne kadar 73 milyon kişinin kullandığını bildirdi.

Bu projeleri hayata geçirirken kendilerine sürekli olarak "yapamazsınız" dendiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ama onlar bilmiyordu ki biz dedemiz Fatih'ten ders aldık. O gemileri karadan yürüttü biz de denizin altından metroyu yürüttük, özelliğimiz bu. Bu metrodan Türkü, Kürdü, Lazı, Çerkezi, Arabı, Gürcüsü, Boşnağı, Pomağı , Romanı herkes geçiyor mu? Ayrım var mı? Başörtülüsü, başı açığı geçiyor mu? Geçmeyen birkaç kişi kaldı, onların da kimler olduğunu anlıyorsunuzdur. O da inadına biliyor musunuz? 'Geçersem acaba geçti derler', bundan endişe ediyor. Geç, geç bir şey demeyiz endişe etme. Çünkü biz bunu 78 milyon için yaptık" değerlendirmesinde bulundu. 

(Sürecek)