ERBİL (AA) - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Genelkurmay Başkanı General Cemal Muhammet, terör örgütü DAEŞ'in farklı tarihlerde Musul kentindeki Peşmerge güçlerine karşı uluslararası sözleşmelerde yasaklanmış klor ve hardal gazı kullandığını iddia etti.

Muhammet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, terör örgütü DAEŞ'in Suriye ve Irak ordularından ele geçirdiği kimyasal silahları Peşmerge güçlerine karşı kullandığını iddia ederek, "Peşmerge güçlerinin kimyasal silah saldırısına karşı hiçbir önlemi yok. Elimizde maske, koruyucu elbise ve buna benzer ekipmanların hiçbirisi bulunmuyor" dedi.

Saldırıların, kente bağlı Mahmur, Güver, Keske, Başika ve Sincar cephelerinde olduğunu iddia eden Muhammet, "Koalisyon güçlerini konuya ilişkin bilgilendirdik. Fakat şu ana kadar kimyasal silahtan korunacak donanıma sahip değiliz" diye konuştu.

"Cephede zayıfladı, kimyasal silah kullanıyor"

Peşmerge Güçleri Mahmur-Güver Cephesi Komutanı General Sirvan Barzani de terör örgütü DAEŞ'in bu hafta içinde Musul'a bağlı Mahmur ilçesinde Peşmerge güçlerine karşı kimyasal silah kullandığını belirterek "Terör örgütü DAEŞ, bir süredir Peşmerge güçlerine karşı kimyasal silah kullanıyor. Çünkü savaş cephesinde zayıfladı ve Peşmerge'ye karşı koyacak gücü yok" şeklinde konuştu.

DAEŞ'in daha önce de buna benzer saldırılarda bulunduğunu hatırlatan Barzani, "Bilindiği gibi 12 Ağustos 2015'te de 45 havan topuyla hardal gazı kullanmış ve Peşmergelerin bedeni bu madde nedeniyle yanmıştı. ABD, Fransa ve Almanya'dan gelen uzmanlar da yaptıkları incelemede DAEŞ'in kimyasal silah kullandığını tespit etmişti" ifadelerini kullandı.

ABD ile OPCW Ağustos 2015'teki iddiayı doğrulamıştı

Hollanda medyasında, bir süre önce merkezi Lahey'de bulunan Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nde (OPCW) görevli diplomatın "Terör örgütü DAEŞ'in Ağustos 2015'te Erbil'in güneydoğusundaki saldırısında kimyasal silah kullandığının tespit edildiği" yönünde açıklaması yer almış, saldırı sonrası yaralanan 35 Peşmerge'den alınan örneklerin Lahey'e gönderildiği bildirilmişti.

ABD ordusundan konuyla ilgili yapılan bir açıklamada ise ağustos ayı başında DAEŞ'in Peşmerge'ye attığı havan toplarının parçalarının incelendiği ve o parçalarda hardal gazı bulgularına rastlandığı ifade edilmişti.