BAŞKAN ERTUĞRUL ÇALIŞKAN " BU MENFUR HADİSE DEMOKRASİ BAYRAMIMIZA VESİLE OLACAKTIR"
Karaman Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan dün (15.07.2016) TSK içerisinde yuvalanmış hain FETÖ yapılanmasına mensup bir avuç cuntacının demokrasiye darbe girişimini kınayan bir mesaj yayımladı.
Başkan Çalışkan; " Bu hain girişim devletimizin ve milletimizin dik duruşu nedeni ile başarıya ulaşamamıştır. Bu menfur hadise milletimizin demokrasi bayramına vesile olacaktır" dedi.
Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan mesajında;
"Dün (15.07.2016) saat 23.00 sularında bir grup T TSK içerisinde yuvalanmış hain FETÖ yapılanmasına mensup bir avuç cuntacı İstanbul ve Ankara merkezli bir darbe girişimine teşebbüs etmiştir. Olayın vuku bulduğu ilk dakikalardan itibaren devletimiz tarafından güvenlik güçlerimiz sistematik bir şekilde sevk ve idare edilerek bu bir avuç hainlerin darbe girişimine anında karşılık vermiştir.
Şahsım Belediye Başkanı olarak, Sayın Valimiz, Milletvekillerimiz, Garnizon Komutanımız, Emniyet Müdürümüz ile birlikte hızlı bir şekilde bir araya geldik ve süreci yakından takip ettik. Tüm ülkemizde olduğu gibi Karamanlı vatandaşlarımızla birlikte Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başkomutanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Milletimizi, demokrasimize sahip çıkmak üzere bulundukları illerde meydanlara çıkmaya davet ediyorum' talimatları doğrultusunda Aktekke Meydanında buluştuk. Sabah saatlerine kadar da meydandan gelişmeleri takip ettik ve vatandaşlarımızla omuz omuza milli irademize sahip çıktığımızı net bir şekilde gösterdik.
Karaman olarak her zaman olduğu gibi, hiçbir siyasi ideoloji ayrımı gözetmeksizin ülkemizin birliğine, dirliğine ve huzuruna kast eden hainlere karşı yek vücut olarak gereken cevabı verdik.
Bu hain darbe girişimi ile milletimize, yine milletimize ait olan uçaklarla, helikopterlerle, silahlarla saldırılar düzenlenmiştir. İlk belirlemelere göre içerisinde çok sayıda sivil vatandaşımızın da bulunduğu 161 vatan evladı malesef şehit düşmüştür. 1400'ün üzerinde kişi ise yaralanmıştır. Allah şehitlerimizin şahadetlerini kabul etsin. Yaralılara da acil şifalar diliyorum.
Vatanımızın bölünmez bütünlüğünü, birliğimizi ve huzurumuzu bozmaya çalışan kalleşlere karşı gereken cevabı verdik ve vermeye devam edeceğiz. Bu kalleş vatan hainleri iyi bilsinler ki BAŞARISIZLIKLA SONUÇLANAN BU KAHPE GİRİŞİM, İNŞAALLAH AZİZ MİLLETİMİZİN DEMOKRASİ BAYRAMINA VESİLE OLACAKTIR.
Milletimizi milli iradeye sahip çıkmaya ve sağduyulu olmaya davet ediyorum ve tüm ülkemize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum."

KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi olarak,  millet iradesini hiçe sayan, doğrudan aziz milletimizin varlık ve bekasına kasteden bu darbe girişimini şiddetle ve nefretle kınıyor; kalkışmada bulunanların ve destekçilerinin en ağır şekilde cezalandırılacağına inanıyoruz.  Üniversite olarak, milletin iradesinin üstünde hiçbir irade tanımadığımızı, demokrasi dışı her türlü kalkışmaya karşı olduğumuzu herkesin bilmesini istiyoruz. Bu ihanete karşı kutlu bir mücadele veren başta Başkomutan Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, aziz milletimizi, asker ve polisimizi kutluyor; şehitlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına ve milletimize başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diliyoruz.

KTSO Meclis Başkanı M. Gökhan Alkan ve Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Toktay
Karaman Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı M. Gökhan Alkan ve Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Toktay askeri kalkışmaya tepki göstererek bir mesaj yayınladılar. Başkanlar mesajda; “Demokrasi ve hukuk başta olmak üzere, halkımızın iradesine yapılan her türlü müdahaleye karşıyız.  Demokrasiye yürekten inanan ve savunan iş dünyası olarak bizlere düşen, demokratik, laik, ve sosyal hukuk devletini korumak, milletimizin birliğini, dirliğini ve bağımsızlığını savunmaktır” ifadelerine yer verdiler.

AK Parti Karaman İl Başkanı Nazmi Ünlü
Devlet içinde devlet kurmaya ve darbe kalkışmasına heveslenen Fetullahçı terör örgütüne karşı mücadelemiz kararlılıkla devam edecektir. Bu noktada Başta Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, Bakanlarımız, Milletvekillerimiz, Tüm teşkilatlarımız ile birlikte gerekli hassasiyeti gösteriyoruz.
Fetullahçı Terör Örgütünün Darbe kalkışması kamuoyuna mal olduğu andan itibaren Tüm teşkilatlarımız ve siyasi parti temsilcilerimiz, Valimiz, Belediye Başkanımız, İl Genel Meclis Başkanımız, Garnizon Komutanımız, Savcılarımız, İl Emniyet Müdürümüz, Sivil toplum kuruluşlarımız, Karaman halkımız, hesabı millete karşı yapılan bu alçakça girişimin karşısında olduklarını hep birlikte Kent Meydanımızda belirtmişlerdir.
O veya bu şekilde terör örgütüne katılmış, tüm kamu görevlileri hakkında işlemler başlatılmıştır. Açığa alınarak görevden uzaklaştırma kararı verilmiştir.
Yasal ve meşru olmayan bu hareketlerin bir daha yaşanmaması için gerekli önlemler alınacaktır. Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak, hiç kimsenin yaptığı yanına kar kalmayacak, bedeli en ağır şekilde ödetilecektir.
Tüm teşkilatlarımız, Sivil toplum kuruluşları, Siyasi Partiler ve halkımızla Aktekke Kent Meydanında Demokrasi nöbetimiz devam ediyor. Mücadelemiz, etnik ve mezhep ayrımı yapmadan tüm vatandaşlarımızın güvenliği sağlanana ve Fetullahçı terör örgütü bitene kadar devam edecektir. Bu vesileyle, aziz şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnetle anıyor, değerli ailelerine saygı ve şükranlarımı sunuyorum.
                                   
CHP Karaman İl Başkanı Av. İsmail Atakan Ünver
CHP Karaman İl Başkanı Av. İsmail Atakan Ünver yapılan darbe girişimine tepki gösterdi.
CHP Karaman İl Başkanı İsmail Atakan Ünver konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ‘’Ülkemizde dün gerçekleşen darbe girişimi karşısında, öncelikle, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin, anayasal düzene ve millet egemenliğine dayalı demokratik sistemi askıya almaya kasteden bu darbe girişimini önlemeye ve faillerini hak ettikleri cezaya çarptırmaya muktedir olduğunu hiç kimsenin aklından çıkarmaması gerektiğini belirtmek isterim.  Ayrıca Cumhuriyetimizin ve anayasa ile teminat altına alınmış demokrasimizin zor bir sınavdan geçtiği bu zorlu süreçten, milletimizin birlik ve beraberlik içinde başarı ile çıkacağından hiç kimse şüphe duymamalıdır.
Cumhuriyet Halk Partisi daha öncekilere olduğu gibi dün ortaya konan darbe girişimine de karşıdır.
Ülkemizde sahneye konan darbe girişimi karşısında Cumhuriyet Halk Partisi olarak ilk andan itibaren karşı duruşumuzu net bir şekilde ortaya koyduk.
93 yıllık Cumhuriyet tarihi boyunca darbelere hep karşı olan Partimiz darbe girişiminin başladığı andan itibaren karşı duruşunu bir kez daha sergilemiştir.
Genel Başkanımızın yaptığı açıklama ile birlikte Parti Yöneticilerimizin Genel Merkezde gelişmeleri takip ettiği sırada Ankara’da bulunan Milletvekillerimiz süratle parlamentoya giderek darbeye karşı kararlı duruşumuzu orada da sergilemişlerdir.
Yaşanan bu olay bir kez daha Demokratik Parlamenter sistemin önemini ortaya koymuştur. Cumhuriyet Halk Partisi olarak darbe karşıtı duruşun yanı sıra Cumhuriyete ve Demokrasiye olan inancımızı başta Genel Başkanımız olmak üzere örgütlerimiz ve bütün üyelerimizle sürdürmeye kararlı bir şekilde devam edeceğiz. Bu anlayışla, siyasi partilerimizin kararlılıklarının yanı sıra parti farkı gözetmeksizin tüm vatandaşlarımızın ortaya koyduğu tavırla darbe girişimi başarısızlığa uğratılmıştır. Güvenlik güçlerinin sağduyulu ve darbeyi önleyici girişimlerinin de altını önemle çizmek gerekir.
Ulusal kurtuluş mücadelesi sırasında Polatlı’daki top seslerinin mecliste yankılandığı anda meclis çalışmalarını sürdüren ve Gazi Meclis söylemini hak eden Büyük Millet Meclisi dün gece maalesef darbecilerin top atışlarına hedef olmuştur. Gazi Meclis dün milletvekilleriyle bir kez daha gazilik unvanını hak etmiştir. Darbe girişimi sırasında hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar dilerken tüm halkımıza geçmiş olsun dileklerimizi saygıyla sunarım.’’ dedi.
 
Oktay Yılmaz; ‘’Ülkemiz Gayri Meşru Bir Durumla Karşı Karşıya’’
Milliyetçi Hareket Partisi Karaman İl Başkanı Av. Oktay Yılmaz ülkemizde yaşanan askeri kalkışmayla ilgili bir açıklama yaptı.
Türkiye Cumhuriyeti’nin olağanüstü ve gayri meşru bir durumla karşı karşıya olduğunu belirten Yılmaz, ‘’ Demokrasiyi askıya alma, millet iradesini yok sayma teşebbüsünün ülkemize yapılacak büyük bir hata olacağı açık ve meydandadır’’ dedi.
Türkiye’nin yakın tarihinde defalarca askeri darbe girişim ve tecrübesini yaşadığına dikkat çeken Oktay Yılmaz konuşmasında, ‘’ Türk milleti her seferinde darbelerin yıkım ve acı sonuçlarına muhatap kalmıştır. Herkes bilmelidir ki, demokrasiden taviz istikbal ve istiklalden kopuş demektir. Milliyetçi Hareket Partisi her türlü demokrasi dışı arayışa tavırlı ve karşıdır. Türkiye’nin pek çok sorun ve sıkıntısı olduğu tartışmasızdır.
Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünün çok ciddi tehdit ve taciz altında bulunduğu da ortadadır. Ancak her sorununun çözüm yolu demokrasidir. Türkiye’nin iç savaş ve kaos ortamına savrulması halinde Türk milletinin ödeyeceği bedel vahim ölçüde yüksek ve pahalı olacaktır. Bu itibarla geleceğimizi karartacak, milli birlik ve bütünlüğümüzü sabote edecek her türlü müdahaleye milletçe mesafeli durmamız şarttır ve tarihi bir sorumluluktur’’ sözlerine yer verdi.
İl başkanı Yılmaz son olarak, ‘’15 Temmuz akşamında başlayan olaylar neticesinde şehit olan güvenlik güçlerimize ve vatandaşlarımıza Cenab-ı Allah’tan rahmet yakınlarına sabırlar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun’’ dedi.

Saadet Partisi Karaman İl Başkanı Şaban Şahin
Saadet Partisi Karaman İl yönetim Kurulu olağanüstü toplanarak dün gece teşebbüs edilen darbe girişimini değerlendirdi ve toplantı sonrası yazılı bir açıklama yaptı. 
Saadet Partisi Karaman İl Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle;
“Dün gece Türkiye olarak bir kâbus yaşadık. Bazı vatan hainleri halkın iradesine darbe girişiminde bulunmaya teşebbüs etmiş ancak halkın, “karşı darbesine” karşılık “dış bağlantılı darbe” etkisiz hale getirilmiştir. Bu sefer “Halk tankları” ezmiştir. Saadet Partisi olarak halkımız takdir ediyoruz. 
Bu darbe teşebbüssü ile şimdiye kadar polis, asker ve sivil olmak üzere 161 vatandaşımız hayatını kaybetmesine ve 1154 kişinin de yaralanmasına sebep olmuştur. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allahtan rahmet yaralılara acil şifalar diliyoruz.
Halkın iradesi vazgeçilemez bir unsurdur. Gerekçesi ne olursa olsun hiç bir darbeyi Saadet Partisi olarak kabul etmiyoruz ve karşısındayız. Bu milletin demokrasi ile aklıselim ile sağduyu ile çözülemeyecek hiç bir problemi yoktur. 
Maalesef bugüne kadar bu ülke, bu millet darbelerden ve dış mihrakların maşası olan darbecilerden çok çekmiştir. Geçmişteki bütün darbelerin ülkemiz ve milletimize hep zarar verdiği, ülkemizi geri götürdüğü ve ülkemizin tarihine ve halkımızın hafızasına kara birer leke olarak kaldığı herkesçe kabul edilen bir gerçektir. 
Halkın iradesiyle seçilmiş olan iktidar var iken, ne sebeple olursa olsun, hangi görüşte olursa olsun darbe yapmak millete saygısızlıktır. Bu sebeple darbeleri yapanlar bu milletin silahını iktidara değil, Milletin kendisine çevirmiş olur. Bu millet yöneticisini değiştirmek isterse sizin gibi kuklalara ihtiyaç duymaz sandıkta gereğini yapar.
 İslam coğrafyasında oynanan oyunların son halkası durumunda olan ve Ülkemizde de oynanmak istenen oyuna karşı; Askeriyle, polisiyle, siyasi kanadıyla ve halkıyla uyanık olmamızın, birlik ve beraberliğimizi koruyabilmek için hepimizin daha hassas olması gerektiği bir kere daha görülmüştür. Bilelim ki hepimiz aynı gemideyiz ve gemi batarsa hepimiz batmış oluruz. İslam Coğrafyasının kurtuluş umudu konumunda olan Türkiye’ye destek vermek ve Milletin iradesi olan İktidara hepimiz saygı duymak zorundayız.
Şiddet ve darbelerle bunun değiştirilmesi teşebbüsüne Saadet Partisi olarak karşıyız bu girişimi telin ediyoruz. Darbelere karşı meşru iktidarın ve milletimizin yanındayız.
Bu tür acıların ve karanlık sayfaların tekrar yaşanmaması dileğiyle, tüm halkımıza geçmiş olsun diyoruz. 

İnternet Medyası ve Yazarları Derneği Başkanı Mustafa Kurşun
Türk Silahlı Kuvvetleri içerine yuvalanan FETO Terör Örgütü mensubu üyelerinin emir komuta zinciri dışına çıkarak yapmaya çalıştıkları darbe girişimi, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın “Milletimi Meydanlara, Havalimanlarına Davet Ediyorum. ” çağrısı ile bertaraf edilmiştir. Darbeye karşı operasyonların devam ettiği gözlenmemektedir.
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısına müteakip tüm hemşerilerimiz sokağa inmiş ve kent meydanında toplanmıştır. Karaman Milletvekili Recep ŞEKER, KMÜ Rektörü Sabri Gökmen, Karaman Ertuğrul Çalışkan, İl Genel Meclisi Başkanı Celalettin GÜNGÖRER, Ziraat Odası Başkanı Recep MUĞLU ve Sivil toplum kuruluşlarının başkan ve temsilcileri meydanda farklı siyasi görüşlerden millet ile buluşmuştur. Bu buluşmadan kısa bir süre sonra Karaman Valimiz Süleyman TAPSIZ, Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Mustafa AKIŞ, Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahim ALAN, Emniyet Müdürü Mehmet ŞAHNE meydanda gelmişlerdir ve meydanda bulunan hemşerilerimiz tarafından coşku ile karşılanmıştır. İlerleyen saatlerde Karaman milletvekilimiz Recep Konuk’ta Karaman’a gelerek milletimiz ile birlikte olmuştur. Meydanda Darbeye karşı duruş sabah namazı ile devam etmiştir. Karamanda olumsuz bir olay yaşandığı biz basın mensupları tarafından gözlenmemiştir.
Öncelikle darbe girişiminde bulunan FETO Terör Örgütü mensuplarını ve girişimi kınıyoruz. Yaygın ve yerel basın kurumlarına darbe girişimcileri tarafından yapılan uygulamayı lanetliyoruz. Sağduyulu Türk Medyası darbenin karşısında durarak üzerine düşen görevi yerine getirmiştir.
Hamdolsun darbe girişimi öncelikle Allah’ın izni, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın “Sağlam İradesi” ve Milletimizin basireti ile bertaraf edilmiştir. İçeride ve Dışarıda dosta düşmana gereken mesaj verilmiştir.
İnternet Medyası ve Yazarları Derneği bütün unsurları ile bu darbe girişiminin karşısındadır. Suçlularının en ağır şekilde cezalandırılmasını talep etmektedir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN’ın yanındadır, duacısıdır.

Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı ve Kamu-Sen İl Temsilcisi Ziya Hotamışlı
15 Temmuz 2016 günü gerçekleştirilen ve hiç kimsenin onaylamayacağı acı olaylara neden olan darbe girişimini gerçekleştirenleri ve buna destek veren tüm güçleri kınıyoruz.
Türkiye Kamu-Sen olarak hiçbir gücün milletin kararının üstünde olmadığını, seçimle gelen iktidarların yine seçimle gitmesinin demokrasi anlayışımızın temelini oluşturduğunu bir kez daha kuvvetle vurguluyoruz.  
Askerimizin polisimize, polisimizin askerimize namlu doğrulttuğu, kendi uçaklarımızın demokrasimizin ve devletimizin kalesi olan Meclisimizi bombaladığı, sokaktaki vatandaşlarımızın üzerine mermiler yağdırıldığı ve yüzlerce can kaybının yaşandığı bu alçakça girişim, Türk tarihine başka bir kara leke olarak geçecektir.
Bütün bu olumsuz şartlar içinde tek tesellimiz, Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının büyük çoğunluğunun demokrasiden yana tavır alması ve soğukkanlı tutumu sayesinde olayların daha fazla büyüyerek bir iç çatışmaya dönüşmeden önlenmiş, demokratik rejimimizin kesintiye uğramadan yoluna devam edebilmiş olmasıdır.
Bu noktada milletimiz nezdinde son derece saygın ve mümtaz bir yeri olan Türk Silahlı Kuvvetlerinin, kurumsal anlamda toplum vicdanında yara almaması, devletimizin kurum ve kuruluşlarıyla eş güdüm içinde faaliyetlerini sürdürmesi ve toplumsal bir bölünme yaşanmaması için gerekli tedbirlerin tez elden hayata geçirilmesi zorunluluğu göz ardı edilmemelidir. Bilhassa devlet içinde asker, polis çekişmesinin baş göstermesi; dört bir yandan iç ve dış düşmanlarla kuşatıldığımız bu tarihi süreçte devlet işleyişimizi zaafa uğratacak en büyük tehlike olacaktır. 
Özellikle uzun zamandan beri Konfederasyon olarak eleştirilerimizin de odak noktasını teşkil eden ülke içinde yaratılan kutuplaşmanın, ayrıcalıklı kesim yaratma çabalarının, hukukun üstünlüğü ilkesinin sekteye uğratılması girişimlerinin bir an önce son bulması ve yaşanan bu olayların, anti demokratik yaklaşımlar için bir gerekçe olarak kullanılmaması, en büyük arzumuzdur.
Darbe girişimin sonuna kadar karşısındayız. Türkiye Cumhuriyeti’nin ; devleti ,milleti ve vatanıyla bölünmez bütünlüğünün,demokratik rejim içinde  ve devletimizin yanında yer almaya devam edeceğimizi bir kez daha vurguluyoruz..Bu darbe girişimi esnasında  şehit olan güvenlik görevlileri ve vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara da acil şifalar diliyoruz.
Yüce Allah; birliğimizi ,dirliğimizi,huzurumuzu ve ağız tadımızı  bozdurmasın. Ülkemizi fitne ateşine sokmak isteyenlerin hain planlarını,tuzaklarını başlarına geçirsin.
Türk milletinin ve Türk demokrasisinin başına bir daha böyle bir musibetin gelememesini diliyoruz. Türk milletini; daima akl-ı selimden ayrılmamaya,her türlü tahrik,provokasyon  ve fitneye karşı uyanık olmaya davet ediyoruz.Türk milletine büyük geçmiş olsun.

Rektör Adayı Prof. Dr. Osman Çevik; ‘’Paralel Çeteye Millet Darbesi’’
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektör Adayı Prof. Dr. Osman Çevik, paralel çetenin Türk Silahlı Kuvvetlerine sızmış elemanları tarafından kalkışılan millete darbe girişimini şiddetle ve nefretle kınadı. Rektör adayı Prof. Dr. Osman Çevik, yaşanılanlarla ilgili bir basın açıklaması yayınladır: “17 ve 25 Aralık’ta yargıyı kullanarak milletimizin oylarıyla yetkilendirdiği meşru hükümetine karşı darbe girişiminde bulunan ve dönemin başbakanı sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın asil ve kararlı duruşu sayesinde amacına ulaşamayan paralel çete, 15 Temmuz 2016’da bütün insanlık değerlerinden soyutlanmış biçimde doğrudan milleti hedef almıştır. Bu çete, Anadolu topraklarının ruhu ve medeniyet değerleriyle hiçbir zaman uyumlu bir tavır içerisinde olmamış, milletini, süfli arzularına alet edinmeyi ve dünyanın egemen güçlerine pazarlamayı kendisine asli misyon edinmiştir. Paralel çete mensupları, yeryüzünde hiçbir terör örgütünün dahi yeltenmediği aşağılık bir teşebbüste bulunmuş; milletimizin gözbebeği Mehmetçiği, tehdit ve şantajlarla, yalanlarla, anne-babasına, evladına, kardeşine silah doğrultmaya zorlamıştır. Ancak milletimiz, iliklerine kadar özümsediği demokratik kültürü, derin irfanı, hak ve kazanımlarını sahiplenme bilinci, millet dayanışması sayesinde paralel çete mensuplarına hak ettiği darbeyi indirmiş ve büyük bir demokrasi örneği sergilemiştir. Özellikle kamu adına yetki kullanma konumunda bulunanların, bu insanlık dışı darbe kalkışmasından gerekli dersleri çıkarması, yetki ve sorumluluk alanında gerekli temizliği cesaretle yapması gerektiğine olan inancımı özellikle belirtmek isterim. Milletimizin varlığını ve bekasını hedef alan bu darbe kalkışması karşısında millet sorumluluğunun gereğini cesaretle yerine getiren bütün vatandaşlarımızı gönülden tebrik ediyor, 15 Temmuz Demokrasi ve Millet Darbesi bayramının hayırlı sonuçlar doğurmasını diliyorum.”

Karaman Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Bayram Uysal
15 Temmuz 2016 Cuma günü saat: 22.30 sıralarında Türk Silahlı kuvvetleri içerisine yuvalanmış bir grup çetenin yaptığı ve Türk Silahlı Kuvvetlerini ve milletimizi sıkıntıda bırakan, demokrasiyi, laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyetini yok etmeye ve müstevli emellerini gerçekleştirmeye yönelik darbe girişimini Karaman Esnaf ve Sanatkarları olarak şiddetle ve nefretle kınıyoruz.

Bizler her türlü kalkışmaya, çeteleşmeye ve darbeye karşıyız. Türk Milletinin karakterine en uygun rejim olan ve Atatürk’ün ve Türk Milletinin birlikte el ele kurdukları, 93 yıldır uygulana gelen ve kurum ve kuruluşlarıyla dimdik ayakta duran Cumhuriyet rejimine sahip çıkmaya ve onu sonuna kadar korumaya kararlıyız.

1960, 1971,1980 yıllarında yapılan ihtilaller ve 28 Şubat süreci ülkemize zarar vermiş, ülkemizi dünya devletleri nezdinde zayıflatmış ve ülke kalkınmasını akamete uğratmıştır.
15 Temmuz 2016 tarihinde yapılmak istenen ancak, Türk Milletinin sağduyusu ve gerek Türk Silahlı Kuvvetleri ve gerekse Emniyet Teşkilatı içerisindeki vatansever güvenlik görevlileri, hükümetimiz, ana muhalefet partimiz ve diğer siyasi partilerimiz tarafından da elbirliğiyle bertaraf edilen darbe girişimi Türk Silahlı Kuvvetlerine mâledilemez. Çünkü Peygamber Ocağı olan şerefli Türk Silahlı Kuvvetlerinin her kademesinde görev yapan yiğit, vefakar ve cefakar subay, astsubay ve Mehmetçikler de bu kalkışmaya karşıdırlar.

Yüce Türk Milleti, devletiyle, hükümetiyle, siyasi partileriyle, demokratik kurum ve kuruluşlarıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla ve Türk Milletinin her kesiminin ortak tepkisi ve asil duruşuyla her türlü darbenin ve kalkışmanın karşısında olmuş ve olmaya da devam edecektir.
Karaman Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, birliğimize bağlı 16 esnaf odası ve 10 bin civarındaki Karamanlı esnaf ve sanatkarımızla devletimizin, demokrasimizin ve cumhuriyetimizin yanındayız.

Cihannüma Derneği Karaman İl Temsilcisi Cahit Suci
İslam’ın son kalesi Türkiye’mize çok ciddi bir saldırı söz konusudur. Milletimizin inancına, değerlerine, onuruna, asaletine açılmış bir haçlı saldırısı ile karşı karşıyayız. Mısırı darbeyle düşürenler, Kudüs'ü işgal edenler, Afganistan'ı, Irak'ı, Suriye'yi parçalayanlar, Mescidi Aksayı kuşatanlar şimdide İstanbul'u düşürmek istiyorlar. Bu bir hak-batıl kavgasıdır. Uluslararası güç odakları yerli işbirlikçi paralel ihanet çetesi (PİÇ) ile üzerimize geliyorlar. 400 yıldır kurdukları sömürü ağına yüksek perdeden ses çıkaran Türkiye’ye ve onun imanlı reisine gözdağı vermeye çalışıyorlar. Mazlumun, mağdurun yanında yer alan, kimsesizin kimsesi olan bu ülkeyi sindirmek istiyorlar. Zulüm düzeni çok net bir şekilde sorgulanıyor. Bunu hazmedemiyorlar. Bizde yineliyoruz. ‘Dünya beşten büyüktür.’ Ve bunu demeye devam edeceğiz. Adaletsizliğinize, çifte standart anlayışınıza, zulmünüze karşı çıkmaya devam edeceğiz. Kurduğunuz uygarlık insanı ve insanlığı perişan etti. Ancak başaramayacaklar. Allahın dinine savaş açıpta kazanan olmamıştır ve bundan sonra da olmayacaktır. Bu millet bağımsızlığına sahip çıkmıştır. Diz çökmemiştir ve asla diz çökmeyecektir. En büyük güç ve kudret sahibi Allah'tır. Allah'a hakiki manada kul olanlar hiçbir sahte ilah karşısında eğilmezler. Bu saldırı sonuçlanıncaya kadar meydanlarda olacağız. Karaman halkının verdiği destansı direnişi kutluyorum. Ak Tekke meydanı bizim için artık okçular tepesidir. Bu alçakça saldırı sonuçlanıncaya kadar orada olacağız. Allahuekber, Allahuekber, Allahuekber.

SMMO Yönetim Kurulu Üyeleri
Milli irademize, demokrasimize, devletimizin stratejik kurumlarına ve ülkemizin istikbaline karşı girişilen bu menfur kalkışmayı şiddetle kınıyoruz.
Bu menfur saldırının püskürtülmesi esnasında hayatlarını ortaya koyarak şehit düşen aziz vatandaşlarımızı minnetle ve rahmetle anıyor, bu uğurda yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz.
Gün, demokrasiden ve milletimizin istiklal ve istikbalinden yana olma günüdür.
OKHAN TOLGA SAYAN     UMUT AYDIN       MEHMET GÜNEŞ DİNÇER    AHMET YILMAZ     AYHAN SAK
     BAŞKAN                          BAŞKAN                          SEKRETER                       ÜYE                        ÜYE
                                            YARDIMCISI