ANTALYA (AA) - Eski Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanı Bülent Orakoğlu, " Bizim 28 Şubat darbesine karşı durmamızın altında bundan sonra Türkiye'de darbelerin olmasını istemememiz yatar. Çünkü Türkiye'de darbe süreçleriyle milletle devletin arası hep açıldı" dedi.

Orakoğlu, Kumluca Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünce düzenlenen, "Türkiye Modernleşmesi ve Suriye Meselesi" konulu söyleşiye katıldı.

Türkiye'de cumhuriyetin ilanından sonra zor bir sürece girildiğini ve demokratikleşme konusunda birtakım zorluklar yaşandığını ifade eden Orakoğlu, bu süreçlerde halkın isteklerine karşı gelen bazı grupların halkı sindirme ve baskı altına alma konusunda darbelere giriştiğini, bunlarda da dönem dönem başarılı olduklarını söyledi.

Orakoğlu, Türkiye'de 1960 ve 1980 yıllarında darbelerinin yaşandığını hatırlatarak, 1997 yılında ise 28 Şubat süreciyle de bir darbe yaşandığını, sürecin Susurluk kazası ile başladığını savundu. Orakoğlu, 28 Şubat'ın bu kadar açık bir darbe olmasına rağmen olayı sulandırmak isteyen bazı unsurların olduğunu ifade etti.

28 Şubat sürecinin Türkiye'yi ekonomik ve manevi anlamda ciddi sıkıntılara soktuğunu dile getiren Orakoğlu, şöyle dedi:

"Bizim 28 Şubat darbesine karşı durmamızın altında bundan sonra Türkiye'de darbelerin olmasını istemememiz yatar. Çünkü Türkiye'de darbe süreçleriyle milletle devletin arası hep açıldı. Bundan her zararlı çıkan da ülke ve millet oldu. Türkiye'de yaşanan darbelerin arkasında her zaman Amerika ve İsrail vardı. 28 Şubat sürecinde de böyleydi. Şimdi bakıyoruz, günümüzdeki terörün arkasında da aynı ülkeler var. Yani darbeyle yapamadıklarını, gerektiğinde terörle yapmaya çalışıyorlar."

"Başta paralel yapı olmak üzere bildiğim konularda gerekli açıklamaları yapıyorum"

Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanı olduğu dönemde birtakım olayları gündeme getirdiğini anlatan Orakoğlu, "Bu olayların başında Batı Çalışma Grubu olarak adlandırılan ve Kadir Sarmusak'ın bana ulaştırdığı belgeler var. Bugün de aynı şekilde Türkiye üzerine oyun oynamak isteyen başta paralel yapı olmak üzere bildiğim konularda gerekli açıklamaları yapıyorum" diye konuştu.

Orakoğlu, Suriye meselesinde de emperyalist güçler tarafından Türkiye üzerine büyük oyunlar oynanmak istendiğini, Suriye'de otorite boşluğundan yararlanan bazı terör örgütleri marifetiyle Türkiye'nin de savaşın içine çekilmek istendiğini savundu.