DBP ve HDP, Bingöl’de üniversite öğrencilerine yönelik düzenlenen operasyonlara tepki göstermek için Genç Caddesi üzerinde toplandı. Polisin ‘yolu kapatmayın’ uyarısı üzerine DBP Bingöl İl Başkanı ile Güvenlik Şube Müdürlüğü’nden görevli bir polis arasında tartışma yaşandı. ‘Geri çekilin’ diyen parti başkanına polis, "Senin söylemenle ben geri gitmem. Bana emir verecek adam telsizden anons verecek adamdır" dedi.

Bingöl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, önceki gün tespitli adreslere yönelik eş zamanlı operasyon düzenledi. Bingöl Üniversitesi’nde okuyan 10 öğrenci, yakın zamanda çıkan olaylara karıştıkları iddiasıyla gözaltına alındı. Bu sabah mahkemeye çıkarılan öğrencilerden 4’ü tutuklandı.

HDP ve DBP Bingöl il başkanlıkları, polis baskınları ve tutuklanmalara tepki göstermek amacıyla Genç Caddesi üzerinde toplandı. ‘Polis defol, üniversite bizimdir’ pankartı açan kalabalık grup, Döryol Saat Kulesi önüne kadar sloganlar eşliğinde yürüdü. Bu esnada, partililerin yolu işgal ettiğini belirten polis, kaldırıma geçin uyarısı yaptı. DBP Bingöl İl Başkanı Mervan Temiz, Güvenlik Şube Müdürlüğü’nden görevli olduğunu belirtilen polis memuruna ‘siz çekilin biz basın açıklaması yapıp dağılacağız’ deyince, “Senin söylemenle ben geri gitmem. Bana emir verecek adam telsizden anons verecek adamdır” şeklinde karşılık aldı. Tartışma, partililerin araya girmesiyle büyüden sonlandırıldı.

Burada basın açıklamasını okuyan HDP Bingöl İl Eş Başkanı Başak Aydoğdu, öğrencilere karşı yapılan operasyonları sindirme, yıldırma politikası olarak değerlendirdi. Üniversite yaşanan olayların yatışması için öğrenci ve üniversite yönetimiyle görüştüklerini kaydeden Aydoğdu, şunları söyledi:

"HDP, DBP heyeti olarak üniversite yönetimi ile yaptığımız 2 görüşme de gayet olumlu karşılanıp iyi niyet çerçevesinde gerekli sorumluluklar karşılıklı olarak yerine getirilmiştir. Ancak üniversite yönetiminden aldığımız izlenim, polisin uzlaşmaz baskıcı ve şiddet içerikli müdahaleci bir tavır içerisinde olduğudur. Öğrencilere yönelik baskının son bulmaması ve dozun arttırılması üzerine üniversite önünde HDP, DBP ve BÜÖDER olarak gerginlik ortamının aşılması ve gerekli tedbirlerin alınması yönündeki talebimizi bir basın açıklamasıyla Bingöl kamuoyuna deklere etmeye çalışırken polisin hiç bir uyarıda bulunmadan sert müdahalesi ile karşılaştık."

Aralarında DBP Bingöl İl Başkanı Mervan Temiz’in de bulunduğu 10 öğrencinin gözaltına alındığını ve 4’ünün mahkemece tutuklandığını kaydeden Aydoğdu, "Bingöl kamuoyu bilmelidir ki bundan sonra yaşanacak hiç bir sıkıntının ve karmaşanın sebebi bizler olmayacağız. Hiç kimse hiç bir çevre ve güç bizleri bu anlamda bu sıkıntıların içine çekemeyecektir bunu kesinlikle müsaade etmeyeceğiz ve yine Bingöl kamuoyu bilmelidir ki bizlere uygulanan baskı hukuksuzluk ve şiddet tamamen tek taraflıdır" dedi.

Grup, yapılan basın açıklamasının ardından olaysız bir şekilde dağıldı.