DİYARBAKIR/MARDİN (AA) - Mardin ve Diyarbakır'daki bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonların sürdüğü Sur ilçesine yürüyüş çağrısına tepki gösterdi.

Selahattin Demirtaş'ın, önceki gün terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonların ve sokağa çıkma yasağı uygulamasının sürdüğü Sur ilçesine doğru vatandaşlara yürüyüş yapmaları yönündeki çağrısı, sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere kentteki vatandaşları tedirgin etti.

"Olaylar çıkarsa bunun sebebi Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'dır"

Dicle Fırat Diyalog Grubu Başkanı Muhittin Batmanlı, 6-8 Ekim olaylarında da Demirtaş'ın benzeri bir çağrıda bulunduğunu söyledi.

Demirtaş'ın çağrısının Kürtlere zarar vereceğini ve bunun bir provokasyon olduğunu belirten Batmanlı, şöyle konuştu:

"Kürt sorunun çözümü iyi bir aşamaya gelmişti. Şiddet nedeniyle on binlerce insanımız mağdur oldu. Sur, Cizre'de tarihimizi yok etmek, Kürtleri dindarlıktan uzaklaştırmak istiyorlar. Bu olayların bitmesi için parlamentoda hükümetle görüşsünler. Parlamentoda demokratik bir şekilde haklar savunulsun. Silahla, bombayla ve molotofkokteyli ile hiçbir zaman Kürt sorunu çözülmez. Olaylar çıkarsa bunun sebebi Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'dır."

"Bu tür çağrılar halkın mağduriyetini arttırır"

Eğitim Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Yunus Memiş ise Diyarbakır'da son zamanlardaki terör olayları nedeniyle halkın gergin olduğunu, Demirtaş'ın yaptığı çağrının da halkı daha çok mağdur edeceğini bildirdi.

Memiş, "Şehrin ekonomik, sosyal ve psikolojik boyutunu düşünmeden direk halkı sokağa çağırarak can ve mal güvenliğini tehlikeye sokan bu tür açıklamalar tasvip edilemez" şeklinde konuştu.

Bu tür çağrıların halkın mağduriyetini artıracağını belirten Memiş, bu çağrılara karşı sağduyunun hakim olması gerektiğini söyledi.

"Yapılan çağrı provokatiftir"

Özgür-Der Diyarbakır Şube Başkan Yardımcısı Süleyman Nazlıcan da Demirtaş'ın açıklamasının sorunun çözümüne katkı sunmayacağını söyledi.

"Çağrı, Kürt halkının sorunlarını daha da çetrefilli hale getirecek çünkü ortam kışkırtılarak hiçbir şekilde çözüm sağlanamayacak" diyen Nazlıcan, yapılan çağrının provokatif olduğunu kaydetti.

"Aziz milletimiz bunlara kulak asmamalı"

Mardin'in Artuklu ilçesindeki Karayolları Parkı'nda bir araya gelen aralarında Türkiye Kamu-Sen, Türk Eğitim-Sen ve Türk Haber-Sen temsilcilerinin de yer aldığı grup basın açıklaması yaptı.

Grup adına konuşan Türk Haber-Sen Mardin İl Temsilcisi Şeyhmus Kanat, terör destekçilerinin ısrarla insanları sokak eylemlerine yönlendirici açıklamalar yaptığını anımsatarak, "Daha fazla kanın akması, daha fazla canın yanması için insanlara ölüm çağrısı yapıyorlar" dedi.

Terör örgütü PKK'nın bölge insanına büyük mağduriyet yaşattığını dile getiren Kanat, şöyle konuştu:

"Ölüm tüccarları, hala daha fazla insanımız hayatından olur da bunu nasıl propaganda malzemesi yaparızın derdindeler. Aziz milletimiz bunlara kulak asmamalı, bu çağrıların sahiplerine gereken dersi vermeli ve bunların planlarına alet olmamalıdır."