KONYA (AA) - Haklarında adli kontrol kararı verilenler ve şartlı tahliye edilerek denetimli serbestlik tedbiri altında bulunanların, imza yerine parmak izi tanıyan cihazla takibine olanak sağlayan "Denetimli Serbestlik Takip Projesi" (DESTAP), Türkiye'de ilk kez Konya'da uygulanmaya başlandı. 

Cumhuriyet Başsavcısı Bestami Tezcan, Konya Adalet Sarayı'nda gerçekleştirilen projenin tanıtım toplantısında, DESTAP'ın Türkiye'de ilk olma özelliği taşıdığını belirtti.

Ülkede denetimli serbestlik sisteminin çağdaş yaklaşım ve uygulamalarıyla infaz hukukunun önemli bir parçası haline geldiğini vurgulayan Tezcan, şunları kaydetti:

"Denetimli serbestlik yapısal olarak eğitim, rehabilitasyon ve infaz konularında her türlü bilimsel ve teknolojik yeniliklere, gelişmelere açık bir infaz rejimidir. Bugün de bunun önemli bir örneğini görmekteyiz. Kısa adı DESTAP olan Denetimli Serbestlik Takip Programı ile ilgililerin sisteme kayıt edilen parmak izleri polis merkezlerine yerleştirilen okuyucular vasıtasıyla kontrol ve takip edilebilecektir. Bugün itibarıyla uygulamaya geçen proje, teknolojik yeniliklerin kullanılarak yaşanan sorunlara kurumlar arası çözümler üretilmesine önemli bir örnek teşkil etmektedir."

İl Emniyet Müdürü Mevlüt Demir ise projenin merkezdeki 9 karakolun dışında Kulu, Cihanbeyli, Kadınhanı ve Çumra ilçelerinde de uygulanacak şekilde genişletileceğini, diğer illere örnek oluşturacağını söyledi.

Toplantıya Konya Valisi Muammer Erol, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Kemal Kuku, Adalet Komisyon Başkanı Nuri Koçer de katıldı.

- DESTAP sistemi

Sistem, denetimli serbestlik müdürlüklerine yerleştirilen sunucu bilgisayar, güvenlik duvarı, parmak izi okuyucu ve kamera ile kolluk birimlerine yerleştirilen biyometrik parmak izi tanıma terminalinden oluşuyor. 

Proje kapsamında haklarında adli kontrol kararı verilenler ve şartlı tahliye edilerek denetimli serbestlik tedbiri altında bulunanlar, ıslak imza yerine parmak izi tanıma cihazıyla yapılan işlem sayesinde yükümlülüklerini yerine getirecek.

Yükümlülerin parmak izi, kişisel bilgileri ve denetim planı ilk kayıt aşamasında alınarak, denetimli serbestlik müdürlüğünde bulunan sunucu üzerinde depolanacak. Müdürlük görevlileri, sisteme bağlı bilgisayardan, polis merkezine gelerek parmak izlerini taratan yükümlüleri takip edebilecek.