ANTALYA (AA) - Konya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından "Paralel Yapı" iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında, şu ana kadar 19 ilde 43 kişi gözaltına alındı, 2 kişi hakkında yakalama kararı verildi.

Konya Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde, "Fetullahçı Terör Örgütü'ne üye olmak", "Soruşturmanın, özel hayatın ve haberleşmenin gizliliğini ihlal etmek, gizlemek veya değiştirmek" suçlamalarıyla 19 ilde yürütülen soruşturma kapsamında toplanan delillerin ardından, sabah saatlerinde merkezi Konya olmak üzere, Ankara, Bitlis, Tokat, Antalya, Şanlıurfa, Düzce, Muş ve Kilis'in de arasında bulunduğu 19 ilde operasyon için harekete geçildi.

Polis memurları ve iş adamlarının da arasında bulunduğu 66 kişinin mahkeme kararıyla gözaltına alınmaları amacıyla başlatılan operasyon kapsamında, şu ana kadar Konya'da, arasında eski YÖK Başkanvekili Prof. Dr. Şaban Halis Çalış ve bir dönem Konya'da Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü yapan eski Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Başmüfettişi Anadolu Atayün'ün de bulunduğu 31 kişi, Ankara'da aralarında bir iş adamının da bulunduğu 8 kişi, Bitlis'in Tatvan ilçesinde bir polis memuru, Tokat Emniyet Müdürlüğünde görevli polis memuru A.K, Antalya'nın Muratpaşa ilçesi Emniyet Müdürlüğünde görevli polis memuru H.Y, Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğünde görevli polis memuru Y.Ö'nün de arasında bulunduğu toplam 43 kişi gözaltına alındı.

Operasyonda Düzce'de komiser yardımcısı A.B'nin de ifadesine başvuruldu. A.B'ye, 2007-2008 yıllarında Konya'da çalıştığı döneme ilişkin soruların yöneltildiği öğrenildi.

- 2 zanlı hakkında yakalama kararı

Öte yandan, Muş'un Bulanık ilçesinde bir süre önce açığa alınan bir komiser ile Kilis Emniyet Müdürlüğünde görevliyken iki gün önce açığa alınan eski şube müdürü Cemil U. ise ikametgahlarında bulunamadı.

Zanlılar hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

- Operasyon finansal yapıya yönelik

Operasyonun, örgütün finansal yapısına yönelik olduğu, örgüt üyesi belirli kişilere şirketlerin "zimmetlendiği", bu doğrultuda şirket sahiplerinden "himmet parası" tahsis edildiği ileri sürüldü.

İstenilen para alınamadığında ise iş adamlarının tehdit edildiği ve şantaj yapıldığı iddia edildi. Bu konuda, polise başvuran çok sayıda iş adamının ifadesine başvurulduğu belirtildi. Bazı dönemlerde yargı kararlarına müdahale edildiği, şüphelilerin, kendi lehlerine karar çıkarmak için bilirkişi heyetlerini "ayarladığı" öne sürüldü.

- Avukat ve sekreteri tutuklanmıştı

Okyanus Şirketler Topluluğu'na kumpas operasyonuyla ilgili daha önce, Konya Barosuna kayıtlı avukat M.O. ve sekreteri F.N.P, operasyon öncesinde yurtdışına çıkmak isterken yakalanmış ve 11 Mayıs'ta tutuklanmışlardı.

M.O. hakkında, "Fetullahçı Terör Örgütü'ne üye olma", "Resmi belgede sahtecilik" ve "Adli görevi kötüye kullanma", F.N.P. hakkında ise "Fetullahçı Terör Örgütü'ne üye olma" suçlamaları bulunduğu bildirilmişti.

Operasyon kapsamında tutuklanan avukat M.O'nun, Selçuk Üniversitesine ait bir arsanın Mevlana Üniversitesine devri ile ilgili de usulsüzlük yaptığı iddia edilmişti.