KONYA (AA) - DAEŞ ve PKK terör örgütlerine yönelik 16 ilde eş zamanlı düzenlenen operasyonlarda 297 kişi gözaltına alındı.

İstanbul'da Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünün koordinesinde, DAEŞ, PKK'nın gençlik yapılanması YDG/H ve DHKP/C'nin de aralarında bulunduğu terör örgütlerine yönelik düzenlenen operasyonlarda 103 kişi yakalandı.

Operasyonda gözaltına alınanlar arasında terör örgütü DAEŞ'in İstanbul'daki bir grubunun sorumlusu olduğu iddia edilen ve "Ebu Hanzala" kod adıyla bilinen Halis Bayancuk ile eşinin de bulunduğu öğrenildi. 

El Kaide'ye yönelik operasyonda 2014'te gözaltına alınarak bir süre tutuklu kalan Bayancuk'un, terör örgütü DAEŞ'in bazı basın organlarında köşe yazıları yazdığı ve örgüte eleman kazandırmak için çalışmalar yaptığı bildirildi.

Bayancuk ile eşinin yakalandığı Bağcılar'daki evde yapılan aramada, örgütsel dokümanlar ve dijital malzemeler bulundu.

İstanbul'daki operasyonlarda gözaltına alınan diğer şüphelilerin adreslerinde ise 5 tabanca, 5 pompalı tüfek, çok sayıda mermi, 1 şok cihazı, 1 dürbün ve çöl ortamında kullanılmak amacıyla hazırlanmış askeri kamuflajlar ele geçirildi.

Operasyonda yakalanan 103 kişinin gözaltında tutulduğu İstanbul Emniyet Müdürlüğünün Vatan yerleşkesi çevresinde geniş güvenlik önlemi alındı. Şüpheli kişilerin kimlik kontrolünü yapan polis ekipleri, vatandaşların emniyet binası çevresinde bekleme yapmasını da engelliyor.

Operasyon kapsamında Bağcılar Yeni Mahalle Bülbül Sokak'taki bir eve girmeye hazırlanan özel harekat polislerine içeriden ateş açıldı. 

Kısa süreli çatışma sonrası terör örgütü DHKP/C üyesi olduğu tespit edilen Günay Özaslan adlı kadın şüphelinin öldürüldüğü ve saldırıda kullandığı silahının ele geçirildiği öğrenildi.

Özaslan'ın "canlı bomba" eylemi hazırlığında olduğu iddiasıyla arandığını belirtildi.

Öte yandan, operasyonun ardından terör örgütü DAEŞ'in propagandasını yaptığı iddia edilen bazı internet sitelerine de mahkeme kararıyla yayın yasağı getirildiği bildirildi.

- Ankara

Ankara'da ise terör örgütleri PKK ve DAEŞ ile bağlantılı kişilere yönelik 12 ayrı adrese düzenlenen operasyonda, 11 kişi gözaltına alındı.

Sabah erken saatlerde düzenlenen operasyona çok sayıda polis katıldı. Operasyonda, PKK ve DAEŞ bağlantılı olduğu belirlenen 11 kişinin gözaltına alındığı, çok sayıda örgütsel doküman ve dijital malzemenin ele geçirildiği belirtildi.

- İzmir

İzmir'de de terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonda 6 kişi gözaltına alındı.

İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, Menemen ilçesinde ihbar üzerine, yaşları 18'den küçük 2 kişiyi takibe aldı. Yapılan operasyonda, örgüt adına eylem hazırlığında olduğu belirtilen 2 şüpheli gözaltına alındı.

Menemen, Buca ve Narlıdere ilçelerinde orman yangını çıkarmak için hazırlık yaptığı iddia edilen şüphelilerle birlikte bidon içinde 2,5 litre benzin, 4 molotofkokteyli ve molotofkokteyli yapımında kullanılan malzemelerin de ele geçirildiği, zanlıların Cudi Dağı'nda çıkan orman yangınına misilleme yapmak düşüncesiyle bu eylemi gerçekleştirmek üzere oldukları ileri sürüldü. 

Operasyon kapsamında terör örgütü adına yasa dışı gösterilere öncülük ettiği öne sürülen 4 kişi de İzmir kent merkezinde eş zamanlı operasyonlarla yakalandı. 4 zanlının Ramazan Bayramı'nın 2. günü Kıbrıs Şehitleri Caddesi'ndeki "Apo'ya Özgürlük" eylemine çağrıda bulundukları, eylemde terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın posterini astıkları belirlendi. 

- Şanlıurfa

 Şanlıurfa'nın Ceylanpınar, Suruç ve Viranşehir ilçelerinde ise terör örgütü PKK'ya yönelik, 49 adrese eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyonlarda, 35 kişi gözaltına alındı.

- Bursa 

Bursa'da ise Merkez Yıldırım ilçesinde Asayiş Şube Müdürlüğü ve Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü ekiplerinin desteğiyle düzenlenen operasyonda PKK'nın gençlik yapılanması YDG/H üyesi olduğu iddia edilen 9 kişi gözaltına alındı.

- Antalya

Antalya Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince, sabah saatlerinde Kepez ilçesinde terör örgütü PKK üyelerine yönelik operasyon düzenlendi. 

Operasyonda, isimleri açıklanmayan 2 kişi yakalandı.

- Kocaeli

İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince sabah saatlerinde Gebze, Darıca, Dilovası, Çayırova, İzmit ve Derince ilçelerinde önceden belirlenen adreslere operasyon düzenlendi.

Operasyonda, terör örgütü PKK'nın propagandası yaptıkları ve bölücü faaliyetlerde bulundukları iddiasıyla 13 şüpheli gözaltına alındı.

- Adıyaman

 Kent merkezinde bazı adreslere çok sayıda polisin katılımıyla eş zamanlı operasyon düzenledi. 

Operasyonda, DAEŞ ile bağlantılı oldukları iddiasıyla 8 kişi gözaltına alındı.

- Elazığ 

 Elazığ'da terör örgütü PKK'nın gençlik yapılanmasına yönelik Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerinin şafak vakti yaptığı operasyonda 5 kişi gözaltına alındı.

- Bitlis

 Bitlis'te terör örgütü PKK ve KCK'nın gençlik yapılanması Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi'ne (YDG/H) yönelik operasyonda, 8 kişi gözaltına alındı.

- Adana ve Mersin

Adana'da terör örgütü PKK'nın gençlik yapılanması YDG/H üyelerine yönelik operasyonda 32 kişi, Mersin'de de PKK üyesi iddiasıyla 34 kişi yakalandı.

- Bingöl

Bingöl Valisi Yavuz Selim Köşger, terör örgütü PKK ile bağlantısı olduğu tespit edilen 9 kişinin yakalandığını söyledi.

- Muş

Muş'ta da izinsiz gösterilere katıldıkları tespit edilen terör örgütü PKK'nın gençlik yapılanması YDG/H üyelerine yönelik operasyonda 10 kişi gözaltına alındı.

- Batman ve Şırnak

Terör örgütü PKK'nın gençlik yapılanması YDG/H üyesi oldukları iddiasıyla Batman'da 5, Şırnak'ta 7 kişi gözaltına alındı.

Şırnak'ın İdil ilçesinde YDG/H'nın patlayıcı ve silah hazırladığı atölyede arama yapıldı, çok sayıda mühimmat ele geçirildi.

- Iğdır

Bu 16 ildeki operasyonların yanı sıra Iğdır'da düzenlenen operasyonda ise terör örgütü PKK'nın propagandasını yaptıkları iddiasıyla 9 kişi gözaltına alındı.

Yakalananlar arasında, DBP Iğdır İl Eş Başkanı Zübeyde Kaynar, HDP Iğdır İl Eş Başkanı Dilber Turan, eski Iğdır Belediye Başkanı Hüseyin Malk, eski BDP Belediye Meclis Üyesi Oğuz Ok da bulunuyor.