Edirne merkeze bağlı Hacıumur köyü sakinleri, 13 yıldır merasına sahip çıkıyor. Üreticiler, her yıl meralarını yine meralarından elde ettikleri gelirle gübreliyor.

Hacıumur köyü sakinleri, oluşturdukları Mera Denetim Komisyonu ile hem meralarından gelir elde ediyor hem de meralarının bakım ve gübrelemelerini gerçekleştiriyor. Köy sakinleri, belirli dönemlerde meralarını nadasa bırakarak, ürettikleri balyaları çevre hayvancılara satıyor ve elde ettikleri bütçeyle meralarının gübreleme işlerini yürütüyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Edirne İl Müdürlüğü tarafından ilk olarak 2004 yılında Mera Islah ve Amenajman Projesi kapsamına alınan Hacıumur köyündeki yaklaşık bin 396 dekar mera alanına, 2004-2007 yılları arasında yürütülen proje için toplam 44 bin TL harcama yapılarak, projenin sonlandırıldığı bildirildi. Mera Islah projesi kapsamında, gübreleme, fidan dikimi, tel kafes gibi faaliyetlerin 2007 yılına kadar 3 yıl süreli olarak devlet desteği ile tamamlandığı belirtildi.

10 yıldır meralarına sahip çıkıyorlar

Edirne Merkeze bağlı Hacıumur köyü Muhtarı Nuhfel Guksu, 10 yıl önce tamamlanan Mera Islah ve Amenajman projesi sonrası, köy sakinleri olarak Mera Denetim Komisyonu kurduklarını belirterek, "Her yıl meramızın gübrelemesini kendimiz yapmaya devam ediyoruz. Belirli dönemlerde hayvanlarımızı meraya salmayarak, yetişen otlardan balya ediyor ve bunları satıyoruz. Yine kazandığımız bu gelirler ile gelecek yıl meramızın bakımını ve gübrelemesini gerçekleştiriyoruz" dedi.

Devlet başlattı, millet sürdürüyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Sarı da 2004-2007 yılları arasında devlet eliyle gerçekleştirilen Mera Islah ve Amenajman projesi sonrası, köy halkının merasına sahip çıkarak 10 yıldır mera bakımına devam etmesinden dolayı kendilerine teşekkür ettiğini ve bölge köylere örnek teşkil etmesini dilediklerini belirtti.