ANKARA (AA) - Özdemir Sabancı suikasti, Gazi Mahallesi olayları, F tipi eylemleri ve Cumhuriyet Savcısı Kiraz'ın katledilmesine kadar birçok kanlı eylem gerçekleştiren ve son olarak dün İstanbul Bayrampaşa'da harekete geçen terör örgütü DHKP/C, bu sefer başarılı olamadı.

Faaliyete geçtiği 1994 yılından itibaren Özdemir Sabancı suikasti, Gazi Mahallesi olayları ve F tipi cezaevlerine karşı gerçekleştirdikleri ölüm oruçları ile Çağlayan Adliyesi'nde Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın rehin alındıktan sonra şehit edilmesi dahil birçok terör eylemi gerçekleştiren DHKP/C'nin son hedefi, İstanbul Bayrampaşa'daki Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü oldu.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, 1960'lı yıllarda Mahir Çayan, Münir Ramazan Aktolga, Yusuf Küpeli tarafından kurulan THKP/C, Çayan ve beraberindeki 9 kişinin Kızıldere'de düzenlenen operasyonla öldürülmesinin ardından THKP/C-Kurtuluş, Devrimci Yol, MLSPB, THKP-C/HDÖ, Devrimci Sol gibi gruplara ayrıldı.

Aynı dönemde üniversitelerde yapılanan Dev-Genç'te de çözülmeler sonucunda yeni bir yapılanma gerçekleşti. Parti kurulmasını benimseyen yeni oluşum, partinin güncel politik-toplumsal çalışma içinde devrimci bir hareketin oluşmasına yönelik mücadele süreci yürütmesi gerektiğini savundu.

Öte yandan, Devrimci Yol üyesi Bülent Uluer, Paşa Güven ve Dursun Karataş'ın başında olduğu grubun örgüt merkeziyle fikir ayrılığına düşmesi sonucu Devrimci Sol adıyla yeni bir örgüt kuruldu.

-İki suikasti üstlendi -

Devrimci Sol, 27 Mayıs 1980'de MHP Milletvekili Gün Sazak ile eski başbakanlardan Nihat Erim'in suikast sonucu öldürülmesini üstlenerek, eylemin "Mahir Çayan ve arkadaşlarının intikamının alınması" amacıyla düzenlendiğini duyurdu.

Örgüt üyelerinin büyük çoğunluğu 1980 askeri darbesi sonrasında tutuklandı. 1981'de açılan davada Devrimci Sol üyesi sanık sayısı bin 243'e ulaştı. 11 yıllık yargılamanın ardından sanıklar hakkında "örgüt yöneticiliği yapma", "adam öldürme", "kamu malına zarar verme" ve "polise mukavemet" gibi suçlardan 250 idam ve müebbet hapis cezaları istendi.

Örgüt eylemlerinden bazıları

Terör örgütü, emekli Korgeneral İsmail Selen, Bölge Jandarma Komutanı Tuğgeneral Temel Cingöz, örgütün eski üyelerinden Paşa Güven, eski MİT Müsteşarı ve eski İstanbul 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Adnan Ersöz, emekli Oramiral Kemal Kayacan, İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Şakir Koç ve koruması ile İstanbul Şişli'de kahvehanede oturan Gasp Masası'nda görevli 5 polis memurunun öldürülmesi gibi birçok olayı gerçekleştirdi.

Özellikle 1991'den sonra düzenlenen operasyonlarda Sinan Kukul, Niyazi Aydın, Dursun Karataş'ın eşi Sabahat Karataş gibi terör örgütünün elebaşılarının da aralarında bulunduğu pek çok militanın ölü ele geçirilmesinden sonra örgütün eylemlerinde azalma görüldü.

-DHKP/C -

Devrimci Sol örgütünün partileşme kararı alması ile Dursun Karataş liderliğinde Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (DHKP/C), Marksist-Leninist akımın propagandasını yapmak amacıyla 30 Mart 1994'te kuruldu.

Parti siyasal faaliyetleri ve propagandayı üstlenirken, cephe ise askeri örgütlenme ile silahlı eylemlerin sorumluluğunu aldı.

-Terör örgütü listesinde -

Türkiye, ABD, İngiltere ve Avrupa Birliğinin terör örgütü listesinde yer alan DHKP/C, nihai amacını, "Türkiye'de mevcut anayasal düzeni yıkmak" olarak açıkladı.

Emniyet kaynaklarına göre, eylemleri nedeniyle yurt dışında birçok ülkede kırmızı bültenle aranan DHKP/C'nin elebaşısı Dursun Karataş'ın 11 Ağustos 2008'de ölümünün ardından, örgütte liderlik sorunu ortaya çıktı. 2014'te yurt dışında yakalanan Hüseyin Fevzi Tekin, örgütün yeni elebaşısı olarak görüldü.

DHKP/C yöneticileri, Almanya, Belçika, İtalya, Hollanda ve Yunanistan gibi Avrupa ülkelerinde örgüt adına faaliyetler sürdürdü.

-Örgütün kanlı eylemleri -

Örgüt, ABD ve NATO askeri ve lojistik tesisi bombalanması, Koç Holding'in deposunun basılarak tahrip edilmesi, polis memuru Rüştü Erdem'in öldürülmesi, 1996'da Sabancı İş Merkezi'nde Sabancı Holding Yönetim Kurulu Üyesi Özdemir Sabancı, Toyota SA Genel Müdürü Haluk Görgün ve başkanlık sekreteri Nilgün Hasefe'nin öldürülmesi ile 2013'te Ankara'da ABD Büyükelçiliğine yönelik canlı bomba eylemi, Adalet Bakanlığı ve AK Parti Ankara Genel Merkezi'ne düzenlenen saldırı ile Emniyet Genel Müdürlüğü ve polis birimlerine yönelik bir çok saldırıyı da üstlendi.

Ayrıca, örgüt üyeleri ile karşıt görüşlüler arasında Okmeydanı'nda çıkan kavgada Burak Karamanoğlu'nun yaşamını yitirmesi, 2014'de Ataşehir-Yenisahra'da polis aracının taranması, 1 Ocak 2015'te Dolmabahçe'ye 2 el bombası atılması ile 31 Mart 2015'te İstanbul Çağlayan'daki Adalet Sarayı'nda Berkin Elvan davasına bakan Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın rehin alınması ve şehit edilmesi de DHKP/C'nin düzenlediği eylemler arasında yer aldı. 1 Nisan 2015'te örgüt üyesi Elif Sultan Kalsen tarafından İstanbul Emniyet Müdürlüğüne el bombası ve Kalaşnikof tüfeğiyle saldırı düzenlendi. Olayda Elif Sultan Kalsen ölürken, biri polis 2 kişi yaralandı.

-Hedef yine ABD -

Örgüt, Ağustos 2015'te Sarıyer'deki ABD Başkonsolosluğuna silahla ateş açılması olayını gerçekleştirdi. Silahlı saldırının ardından düzenlenen operasyonda örgüt üyesi 51 yaşındaki Hatice Aşık yaralı ele geçirildi. Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi altına alınan Aşık, İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen 6 sanıklı "DHKP/C terör örgütü üyeliği" davasının 8 Temmuz tarihli duruşmasında tahliye edildi.

Yasa dışı yollardan ülkeye giren DHKP/C mensupları

Yunanistan'dan iadesi istenen çoğu DHKP/C üyelerinden 37'sinin iadesi reddedildi. Yunanistan'ın, DHKP/C mensuplarının yoğun şekilde barındığı bir ülke olduğu ve kimi örgüt üyelerinin buradan zaman zaman silahlı/bombalı eylem gerçekleştirmek üzere yasa dışı yollardan Türkiye'ye giriş yaptığı iddia ediliyor.

-Örgütün son eylemi -

Kurulduğu günden itibaren gerçekleştirdiği kanlı eylemlerine bir yenisini eklemek için dün hareket geçen DHKP/C, bu sefer amacına ulaşamadı.

Bayrampaşa Vatan Mahallesi'ndeki Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü C kapısı önünde bekleyen Berna Yılmaz ve Çiğdem Yakşi, çevik kuvvet otobüsünün çıkışı sırasında harekete geçti. Ellerindeki el bombalarını atan ve silahla otobüse ateş açan 2 terörist, daha sonra taksiye binerek olay yerinden kaçtı.

Saldırı sırasında çıkan çatışmada bir polis memuru hafif yaralanırken, el bombaları şans eseri patlamadı. Daha sonra Gazi Sokağı'ndaki bir apartmana saklanan teröristler, "Teslim ol" çağrılarına yanıt vermeyerek güvenlik güçleriyle çatışmaya girdi. Operasyonda, Yılmaz ve Yakşi etkisiz hale getirildi. Çatışmada, bir polis memuru yaralandı.

DHKP/C'nin saldırılarını değerlendiren terör uzmanları, örgütün eylemlerinin yarısından fazlasında kadınları kullandıklarının görüldüğünü belirtti.

Muhabir: SERTAÇ BULUR / FATİH ÇAKMAK