ANKARA (AA) -Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Kırım'ı uluslararası hukuka aykırı olarak ilhakının ikinci yıl dönümünde, bu eylemi kınadığını ve tanımadığını yineledi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Kırım’da 16 Mart 2014 tarihinde yapılan yasa dışı ve gayrimeşru 'referandum' ile bu 'referandum'un sonuçlarına dayanılarak Kırım'ın Rusya Federasyonu tarafından yasa dışı şekilde ilhak edilmesini tanımadığımızı ve uluslararası hukukun apaçık bir ihlali olan bu eylemi kınadığımızı, işgalin ikinci yıl dönümü vesilesiyle bir kez daha ilan ediyoruz" ifadesine yer verildi.

Türkiye'nin, Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü güçlü bir şekilde desteklediği ve mevcut fiili durumun Türkiye açısından hiçbir bir hukuki geçerlilik taşımamadığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Kırım’ın yasa dışı ilhakından sonraki iki yıllık süreçte, yarımadadaki insan haklarının durumu sürekli kötüye gitmiştir. Başta Kırım Tatar Türklerine yönelik olmak üzere, yarımadadaki farklı gruplar ile bunların temsil heyetleri ve basın organlarına uygulanan, uluslararası toplumun yarımadaya göndermeyi başarabildiği heyetlerin objektif raporlarına da yansıyan baskılar ve ayrımcı politikalar endişe kaynağı olmaya devam etmektedir. Bu baskıcı politikalara son verilmesi yönündeki çağrımızı bu vesileyle bir kez daha kuvvetle yineliyoruz."

Muhabir: Ayşe Sarıoğlu