ANKARA (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, "Emeklilere 2 maaş ikramiye sözümüz var, onu vereceğiz. Biz bu projelerimizi masa başında hayata geçirmedik. Emeklilerin sorunları için emekli dernekleriyle bir araya geldik, ne istiyorsunuz diye sorduk, birlikte yaptık" dedi. 

DİSK'e bağlı Emekli-Sen'in 10. Olağan Genel Kurulunda divan heyeti başkanı Haşim Korkmaz, saygı duruşunun ardından katılımcıları kurulun gündeminde olmamasına rağmen İstiklal Marşı okumaya davet etti. Emekli-Sen üyeleri, İstiklal Marşı'nın okunmasının sendika genel kurulunun gündeminde olmadığı gerekçesiyle yüksek sesle itiraz ettiler. Divan Başkanı Haşim Korkmaz, İstiklal Marşı'nın okunmasını oylamaya sundu ancak oylama sonucuna karşın itirazlar yüksek sesle devam edince, İstiklal Marşı'nın okunmasından vazgeçildi. 

Daha sonra konuşan Emekli-Sen Genel Başkanı Veli Beysülen, emeklilerin haklarının yeterince verilmediğini belirterek, sıkıntılarını dile getirdi. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Akkaya ise emeklilere hak ettiği yaşam standartlarının sunulmadığını ifade ederek, "Zor bir dönemden geçiyoruz, hukuksuzluğun, adaletsizliğin, yolsuzluğun her gün yenisiyle karşılaştığımız süreci birlikte yaşıyoruz ama 22 gün kaldı. 7 Haziran akşamı Türkiye'de yeni bir iktidarın, yeni bir başbakanın olacağı bir ülkeye adım adım yaklaşıyoruz. Buna biz yürekten inanıyoruz" diye konuştu. 

Yaşanacak bir Türkiye için bütün güçleriyle çalıştıklarını ifade eden Akkaya, "Üretmeyen bir ülke haline geldik. Türkiye'nin neresine gidersek gidelim karşımıza çıkan en önemli sorunlardan bir tanesi işsizlik. Üretmeden refaha kavuşmak, üretmeden zenginleşmek, kazanımları elde etmek mümkün değil" dedi. 

-"Biz örgütlü toplum değiliz"

Akkaya, işçi sendikalarının, odaların, diğer sivil toplum kuruluşlarının örgütlenmelerinin yeterli seviyede olmadığını, Avrupa ülkelerine göre örgütlü toplum olmada Türkiye'nin geride kaldığını ifade ederek, "Biz örgütlü toplum değiliz, örgütlü toplum olmadığımız için bize yapılan zulümlere, baskılara yeterince direnç gösteremiyoruz" şeklinde konuştu.  

Akkaya, TBMM'nin internet sitesine girildiğinde çözüm süreci, demokrasi ve özgürlüklerle ilgili CHP'nin yaptığı kanun çalışmalarını göreceklerini belirtti.  

Kalkınmanın sağlanması için üretimin gerektiğini vurgulayan Akkaya, IMF'ye olan borcun bir başka yerden alınarak kapatıldığını, gerçekte borcun kapatılmadığını ifade ederek, "Diyorlar ki IMF'ye borcumuzu kapattık. Yalandan kim ölmüş, güneşi balçıkla sıvayamazsınız, Türkiye'nin borcu 13 yılda 13 kat arttı. Yani topluma farklı bir algı yaratmaya çalışıyorlar" şeklinde konuştu. 

Hakkari'de bir dizi ziyaret gerçekleştirdiğini, halkla konuştuğunu, ilde küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde aşırı derecede düşüş yaşadığını ifade eden Akkaya, doğu ve güneydoğuda yeni iş yerleri açacaklarını ve teşvik politikalarını değiştireceklerini söyledi. 

CHP olarak gelir adaletsizliğini ortadan kaldırmanın en büyük amaçları olduğunu dile getiren Akkaya, şunları kaydetti:

"Emeklilere 2 maaş ikramiye sözümüz var, onu vereceğiz. Biz bu projelerimizi masa başında hayata geçirmedik. Emeklilerin sorunları için emekli dernekleriyle bir araya geldik, ne istiyorsunuz diye sorduk, birlikte yaptık. Bize diyorlar ki kaynak nerede? Kaynak var, eğer siz Türkiye'nin gelirlerini doğru yere kullanıyorsanız, bu iki ikramiye değil 3, 4 ikramiye bile olur süreç içerisinde. Asgari ücret diyoruz, asgari ücret bin 500 liranın altında olmamalı. Niye? TÜİK'in açıkladığı rakamlar var. Türkiye'deki yaşam standartlarına göre bir kişinin asgari ücreti ne olmalı diye sorulduğu zaman geçen sene TUİK'in verdiği rakam bin 300 küsur liraydı. Yani biz bir hesap yaparken kafadan atan değil, rakamlara göre bir hesap yapıyoruz. Bütçe buna müsait."