KONYA (AA) - Dival sanatkarı Nur Dikilitaş ve ekibi dival tekniği ile işlenen padişah ve şehzade tuğraları ile üç Osmanlı armasını Konya'da sanatseverlerle buluşturdu.

Konya'da bir oteldeki sergide konuşan Dikilitaş, dival sanatının saray işi olduğunu, sanat ile tarihi buluşturmak adına bu sanata gönül verdiğini söyledi.

Yaptığı işi bir proje ile taçlandırdığını ifade eden Dikilitaş, "Sırma Sanatı ile uğraşırken bir proje hazırlamaya karar verdim. Buna 'Tuğralar Projesi' ismini verdim. Bunu da 'Dolmabahçe Sergisi' ile taçlandırdım. Koleksiyonumda 35 padişah ve 9 şehzade tuğrası ile 3 de arma olmak üzere 47 parça var. Türkiye'de bu koleksiyonu ilk defa bir araya getiren kişi olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Önümüzdeki yıl Mevlana'ya özgü daha kapsamlı bir sergiyle burada olacağım" diye konuştu.

Dival sanatına kutsal emanetlere örtü hazırlayarak başladığını ve Mevlana'yı da unutmadıklarını dile getiren Dikilitaş, şunları kaydetti:

"Dival nakışı 13. yüzyılda Dulkadiroğlu Beyliği'nin kızı Emine Hatun'un saraya gelin girmesiyle sandığındaki çeyizlerle ortaya çıkmış bir sanat işidir. Devrin erkanı tarafından çok beğenilerek sanat işi haline getirilip sarayda işletme halini almıştır. Bunu ilk olarak saraydaki erkekler işlemeye başlamıştır. Daha sonra yaygınlaşarak devam etmiştir. Fakat zor bir zanaat olduğu için zamanla kaybolmaya yüz tuttu. En son İmam-ı Nebevi Camisi'nin Türbedarına Sakal-ı Şerif örtüsü hazırladık. İnşallah kısmet olursa Medine Türbedarı'na gidecek. Biz de ekibimizle bu sanatı yaşatmaya çalışıyoruz. Mevlana'nın 742. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri etkinlikleri kapsamında Mevlana'yı da unutmadık ve Mevlana'nın sözlerini hat olarak işleyip sanatseverlerle buluşturduk."

AK Parti Konya Milletvekili Hüsnüye Erdoğan ise sergiyi çok beğendiklerini ve bu sanatın sadece el işiyle olacak bir hüner olmadığını, özellikle Sakal-ı Şerif için işlenen örtüyü duyunca tüylerinin diken diken olduğunu söyledi.

Sergiye Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun ablası Ayşe Çalık, Konya Valisi Muammer Erol'un eşi Nazmiye Erol, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'in eşi Fatma Akyürek, 3. Anan Jet Üs ve Garnizon Komutanı Hava Pilot Tümgeneral Haluk Şahar'ın eşi Pınar Şahar ve sanatseverler katıldı.

Sergi, 17 Aralık'a kadar ziyarete açık olacak.