ANKARA (AA) - Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Biz mazlumun dinini, dilini, ırkını rengini sormayız mazlum mazlumdur. Dünyanın neresinde olursa olsun bir insan zulme uğradığı zaman dili, ırkı, rengi ne olursa olsun biz Müslümanların ona sahip çıkması lazım" dedi.

Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığında Kerkük, Musul ve Telafer'den gelerek Türkiye'ye yerleşen bazı Türkmenlerle yemekte bir araya geldi.

Buradaki konuşmasında Görmez, Türkmenlerin pek çok zorluk yaşadığını, Telafer'den, Kerkük'ten, Musul'dan vatanlarını, topraklarını bırakıp Türkiye'ye geldiklerini belirtti.

"Burası da topraklarınız, burası da sizin vatanınız. Burada beraber yaşadığınız bütün insanlar sizin kardeşleriniz" diyen Görmez, "Geride bıraktığınız nice kardeşleriniz pek çok bölgede aç açlık yaşıyorlar bunu biliyoruz. İnşallah yakında onları da ziyaret edip dertleriyle ilgilenmeye çalışacağız" ifadesini kullandı.

Görmez, "Biz mazlumun dinini, dilini, ırkını rengini sormayız mazlum mazlumdur. Dünyanın neresinde olursa olsun bir insan zulme uğradığı zaman dili, ırkı, rengi ne olursa olsun biz Müslümanların ona sahip çıkması lazım" dedi. 

Suriye'de katliamlarla bombalarla karşı karşıya kalan Bayırbucak Türkmenlerinin "imdat" seslerini duyduklarını dile getiren Görmez, "Cenab-ı Hak bir an önce gönül coğrafyamızda kanın ve gözyaşının durmasını nasip eylesin, kendi yurtlarında zulme uğrayan bu insanlara zulmeden bütün sorumluları kendi katında hal eylesin. İnşallah kendi topraklarınıza en güzel şekilde dönmeyi Cenab-ı Hak sizlere nasip eyler. Böyle bir şey olmasa bile sorunlarınızı biliyorum, çocuklarınızın eğitimi meselesi en önemli meseledir" diye konuştu.

Sivil toplum örgütlerini, kamu kurumlarını Türkmen çocukların eğitimiyle ilgilenmeye davet eden Görmez, "Bu topraklara hicret edip, bize gelip bu topraklarda çocukları cahil kalmış hiçbir aile kalmasın. Bütün çocuklarımız mutlaka eğitim görmelidir. Hep birlikte bununla ilgilenmeliyiz" dedi.

Programda, Kuran-ı Kerim tilaveti ve meddah gösterisinden sonra çocuklara hediyeler dağıtıldı.