Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, İstanbul’da Validebağ Korusu yanında yapılmak istenen camiyle ilgili yaşanan tartışmalara ilişkin, “İbadet sevgisiyle kainat sevgisini karşı karşıya getirerek birbirimizi üzmek, birbirimize bu sevgiler üzerinden öfkemizi göstermeye kalkışmak bize yakışmıyor. Bunun da bir an önce bitmesini, sona ermesini istiyorum” dedi.

Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Kadın Aile ve Gençlik Merkezi’nin (KAGEM) “81 İlde KAGEM Ormanları” projesinin açılışı ve ağaç dikme töreni, Ankara’nın Çubuk ilçesinde gerçekleşti. Törene Orman ve Su İşleri Bakanı Yardımcısı Nurettin Akman, Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ve KAGEM Müdürü Hicret Toprak katıldı. Diyanet İşleri Başkanı Görmez yaptığı konuşmada, Muharrem ayının İslam alemine hayırlar getirmesini temenni ederek, “Muharrem ayı içerisinde aşureyi, ortak hüznümüz olan Kerbela’yı, Kerbala’da hayatını hak ve adalet uğruna feda eden Hazreti Hüseyin’i yad edeceğiz. Allah’tan niyazımız gönül dünyamızı Kerbela çölüne dönüştürmemek. İnşallah yüreklerimiz Kerbela’ya dönmez. Birbirimize karşı, tabiata, kainata karşı sevgiyle, rahmetle, merhametle, şefkatle bakmaya devam eder ve gelecek nesillere daha güzel bir dünya inşa ederiz” ifadelerini kullandı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na teşekkür eden Görmez, göreve başladığı günden itibaren hangi konuda kendilerine müracaat ettilerse boş çevrilmediklerini belirterek, camilerin yeşil alanlara dönüşmesi için, cami bahçelerinin çiçeklerle, ağaçlarla donatılması için verdikleri destekten dolayı teşekkür etti.

“ÖNCELİKLİ AMACIMIZ, İNSANIN TABİATLA İLİŞKİSİNİ YENİDEN GÖZDEN GEÇİRMESİNİ SAĞLAMAK”

KAGEM’in Türkiye’de 81 ilde yaklaşık 4 milyon fidanı dikmek üzere başlattığı kampanyada yer alan bütün gönüllülere teşekkür eden Görmez, şunları söyledi:

“Bu tür etkinliklerle aslında amacımız sadece dikili ağaç sayısını artırmak değil. Bende şahsen Pursaklar nüfusuna kayıtlı bir vatandaşım. Pursaklar, Pürsaklar demektir. Pürsaklar adı nerden geliyor. İçinde her türlü orduyu saklayacak ormanlara sahip olduğu için. Her şeyi içinde saklayacak orman alanları. Şimdi bakıyoruz az ağaç görüyoruz. Öncelikli amacımız, insanın tabiatla ilişkisini yeniden gözden geçirmesini sağlamak. Tabiat insanların günahlarını taşıyamaz hale geldi. Bizim yapıp ettiklerimizden dolayı kainat bizi taşıyamamaya başladı. Biz sadece gönül dünyamızı Kerbela’ya dönüştürmedik. Biz içinde yaşadığımız tabiatı da Kerbela’ya dönüştürdük. Biz tabiatı o kadar hoyratça kullandık ki sadece Allah’ın bize verdikleri nimetleri tüketmekle kalmadık, bizden yüzyıllar sonra dünyaya gelecek nesillerin nimetlerini de tüketmeye başladık. Onun için insanoğlu tabiatla ilişkisini yeniden gözden geçirmek durumundadır. Bu tür kampanyalarla asıl amacımız ağaçlarımız, ağaç dikmek en büyük sadakadır, Sevgili Peygamberimiz öyle buyuruyor. ‘Toprağa diktiğiniz her fidan sadakadır ve vahşi hayvanların gelip onlardan yemeleri de sizin için sadakadır’ buyuruyor. Sadece bu olmamalı. Asıl amaç insanoğlunun tabiatla ilişkisini yeniden gözden geçirmesini sağlamak olmalı. Hep birlikte bunun üzerinde durmalıyız.”

"TABİAT SEVGİSİYLE, İBADET SEVGİSİ, TABİAT SEVGİSİ İLE MABET SEVGİSİ ÜZERİNDEN İFADE ETMEMELİYİZ"

Görmez, İstanbul’un Üsküdar ilçesinin Altunizade Mahallesi Rauf Paşa Sokak’taki Validebağ Korusu’nun yanında yapılmak istenen cami ile ilgili yaşanan olaylara ilişkin, “Şimdi birkaç gündür üzülerek İstanbul’un bir bölgesinde bir tartışmaya şahit oluyoruz. 800 metrekare üzerinde bir cami, bir mescit inşa edilecek. Bir tarafta mescit inşa etmek üzere yer alan insanlar görüyoruz. Bir taraftan da ağaç sevgisi, ağaçlar kesilmesin diye gösteri yapan insanlar görüyoruz. Her şeyden önce bu bize yakışmıyor. İbadet sevgisiyle tabiat sevgisi karşı karşıya gelecek sevgiler değildir. Biz gönül dünyamızın derinlerinde hala sakladığımız öfkeleri başka şekillerde ifade etmeliyiz. O öfkeleri tabiat sevgisiyle, ibadet sevgisi, tabiat sevgisi ile mabet sevgisi üzerinden ifade etmemeliyiz. Bu bize asla yakışmıyor. İslam Peygamberi buyuruyor ki; ‘Yeryüzü bize mescit kılındı. Yeryüzünde gördüğünüz bütün ağaçlar, çiçekler abit ve yeryüzü bir mabet’. Dolayısıyla ibadet sevgisiyle kainat sevgisini karşı karşıya getirerek birbirimizi üzmek, birbirimize bu sevgiler üzerinden öfkemizi göstermeye kalkışmak bize yakışmıyor. Bunun da bir an önce bitmesini, sona ermesini istiyorum” değerlendirmesinde bulundu.

“RAHMETLİ OLAN DİYANET İŞLERİ BAŞKANLARIMIZIN ADINA, HER BİRİSİ BİR BAŞKANIMIZIN ADINA DİKİLMİŞ OLDU SEMBOLİK OLARAK”

Konuşmanın ardından Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Orman ve Su İşleri Bakanı Yardımcısı Akman ve Orman Genel Müdürü Üzmez ile birlikte fidan dikti. Törende dikilen fidanlara vefat eden Diyanet İşleri Başkanlarının isimleri verildi. Görmez, “Rahmetli olan Diyanet İşleri Başkanlarımızın adına. Ben 17’inci başkan olarak baştan itibaren başladık. Her birisi bir başkanımızın adına dikilmiş oldu sembolik olarak” dedi.

"KAGEM Orman Projesi" kapsamında 81 ilde 4 milyon 500 bin fidan dikilecek. Çubuk’ta ise TDV çalışanları, KAGEM üyeleri, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Diyanet TV çalışanlarının birer ağacı olacak şekilde 12,7 hektar alana 50 bin fidan dikilecek.