Türkiye’deki kayıplar, toplu mezarlar ve faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması ve faillerinin açığa çıkartılması talebiyle bölge kentlerinde her hafta kesintisiz süren oturma eylemleri, 300. haftasında da devam edecek.

Önceki hafta İstanbul’da 500. oturma eylemlerini gerçekleştiren Cumartesi annelerinin ardından, Diyarbakır’daki kayıp yakınları 300. oturma eylemini gerçekleştirmeye hazırlanıyor. İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının organize ettiği eylemlerde, kayıplar, toplu mezarlar ve faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması ve faillerinin açığa çıkartılması talep ediliyor. 31 Ocak 2009 tarihinde başlayan ve her hafta kesintisiz sürdürülen eylemlerde toplumsal barış için yüzleşme ve adaletin sağlanmasına vurgu yapılıyor. 5 yılını geride bırakan oturma eylemlerinde her hafta bir kayıp kişinin kaybedilme hikayesi anlatılıyor ve kayıp kişinin akıbetinin ortaya çıkarılması talep ediliyor. Konu ile ilgili bir değerlendirmede bulunan İHD Diyarbakır Şubesi Kayıp ve Faili Meçhul Cinayetler Komisyonu üyesi Av. Abdullah Zeytun, eylemlerinin sonuç alıncaya dek sürdürüleceğine yönelik bir kararlılık taşıdığını belirtti. Eylemlerle temel amaçlarının hakikatlerin ve adalet sağlanmasına yönelik çalışmalar yapacak bir komisyonun kurulması olduğuna işaret eden Zeytun, kayıpların akıbetinin ortaya çıkarılması ve faillerinin yargı önüne çıkarılarak cezalandırılmasının toplumsal barışın inşasına hizmet edeceğini kaydetti. Zeytun, “Kaybedilme olayları çatışmalı dönemlerde ortaya çıkan devlet bağlantılı karanlık güçlerin eliyle gerçekleştirildi. Bu nedenle biz bu eylemlerde, toplumsal barışın tesisi için geçmişle yüzleşilmesi gerektiğini düşünüyoruz. En başta devletin kayıp yakınlarından ve Kürt toplumundan samimi olarak özür dilemesi gerekir” dedi.

Zeytun, Cumartesi günü gerçekleştirilecek 300. hafta oturma eylemi için duyarlı tüm insanlara, kayıp yakınlarına destek olmak amacıyla katılmaları çağrısında bulundu.

Kayıp yakınlarının 300. oturma eylemi Cumartesi günü saat 12.00’de Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirilecek.