Doğu Karadeniz ile İran arasında turizm köprüsü kurulacağı ve yapılan anlaşmalar gereği Trabzon-Urumiye arasında uçak seferleri başlatılacağı belirtildi.

Konuyla ilgili bilgiler veren Türkiye Seyahat Acentaları Doğu Karadeniz Yürütme Kurulu Başkanı Suat Gürkök, İran İslam Cumhuriyeti’nin Batı Azerbaycan Urumiye bölgesine geçtiğimiz günlerde bir ziyaret gerçekleştirdiklerini söyledi. Bu yıl içerisinde aynı amaçla İran’ın Tebriz bölgesine de ziyarette bulunduklarını hatırlatan Gürkök, amaçlarının turizm sektöründe işbirliğinin gelişmesi amacıyla birliğe bağlı acentalara İran’ı tanıtmak olduğunu kaydetti. Gürkök, Urumiye Turizm ve Kültür Bakanlığı Turizm El Sanatları ve Kültürel Miras Genel Müdürü Jalil Jabari Başkanlığı’nda yapılan görüşmelerde turizm, ticaret ve havaalanı bölge müdürleri, turizm sektör temsilcileri ile bir araya gelindiğini belirtti. Bu görüşmede, İran tarafının Türkiye’nin ziyaretinden memnun kaldıklarını ifade ettiklerini, turizme çok önem vermelerine karşın turistik tesis ve yatırımcı eksikliğinin karşılanmasında Türkiye’den girişimcilere açık olduklarını beyan ettiklerine vurgu yapan Gürkök “İran tarafı özetle, Türkiye’de tatil için yaptıkları rezervasyonlarda, otel ve uçak bileti ‘taleplerinde’ çok sayıda olumsuzluklara, sahte biletlere, otellerin belirtilen yıldız ve niteliklere sahip olmadığı, kapsamlı durumlarla, muhatapların yasal-belgeli seyahat acentesi olup olmadıklarını anlayamadıklarını, iptal durumlarında geri ödeme alamadıklarını nasıl ve nereden talep edeceklerini bilemediklerini anlattılar. Biz de kendilerine İran’dan ülkemize gelenlerin çoğunlukla karayolu ve bireysel olarak hareket ettiklerini, ülkemizdeki ve bölgemizdeki belgeli seyahat acentalarıyla ilişki kurmadıklarını, belirtilen mağduriyetlere, olumsuzluklarla karşılaşmalarının temel sebebinin bu tercihlerinden kaynaklandığını anlattık. Bahsedilen olumsuzluklarla karşılaşmamak için mutlaka TÜRSAB üyesi seyahat acentaları aracılığıyla diyalog kurmaları gerektiği uçak bileti-tatil programı-otel rezervasyonu, tur-paket tur yapmalarını, satın almalarını, Belgeli seyahat acentalarımızın talep edeni mağdur etme hakkı ve şansının olmadığını, eksik-yanlış-hizmet veren acentaların yasalar gereği cezalandırılacağı, müşterinin maddi ve manevi kayıplarının devlet güvencesinde olduğunu aktardık” diye konuştu.

Gürkök, Batı Azerbaycan Kültürel Miras Turizm Birliği Başkanlığı ve TÜRSAB Doğu Karadeniz Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanlığı arasında turizm konusunda işbirliği mutabakatı imzaladıklarını ve bu anlaşma kapsamında Trabzon-Urumiye uçak seferleri düzenleneceğini sözlerine ekledi.