Birinci Dünya Savaşı’ndaki çatışmaları sona erdiren ateşkesin imzalanmasının 96’ncı yıldönümü, dünyanın dört bir yanında düzenlenen törenlerle kutlanırken, Türkiye’de hayatını kaybeden Müslüman ve Hristiyan Fransız askerleri için anma töreni düzenlendi.

Almanya’nın 11 Kasım 1918 tarihinde imzaladığı ateşkes, savaşın müttefik ülkelerin zaferiyle sonuçlanmasını sağlamıştı. Dünya Ateşkes Günü olarak her yıl müttefik ülkelerde kutlanan ateşkes, Fransa’nın İstanbul Başkonsolosluğu tarafından da askeri törenle kutlandı. Ateşkesin 96’ıncı yıldönümünde, Türkiye’de hayatını kaybeden Müslüman ve Hristiyan Fransız askerleri için anma töreni düzenlendi.

Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Laurent Bili ve İstanbul Başkonsolosu Muriel Domenach, Fransa için hayatını veren askerler için anma töreni düzenledi. Türkiye başta olmak üzere Afganistan, Çad, Ortadoğu, Balkanlar, Cezayir, Fildişi Kıyısı ve Endonezya gibi yurtdışı topraklarında yaşamını yitiren Fransız askerleri anıldı.

Türkiye topraklarında ülkesi için hayatını kaybeden Fransız askerleri için “ulusal anma günü” nedeniyle düzenlenen tören, ilk olarak Topkapı’daki Maltepe Mezarlığı’nda gerçekleşti. Burada Müslüman Fransız askerileri için Beyoğlu Müftütülüğü’nde görevli İmam Osman Görkem, 96 yıl önce hayatını kaybeden askerle için dua etti. Duanın ardından saygı duruşu yapıldı ve mezarlık anıtına çelenk bırakıldı. Feriköy’deki Latin Katolik Kabristanı’nda yatan Hristiyan Fransız askerleri için de Hristiyan din adamlarının yaptığı dualar ve ayinlerle anıldı. Bazı yabancı misyon temsilcilerinin de katıldığı askeri törene, Türkiye adına Genelkurmay Başkanlığı Askeri Ateşesi Kurmay Albay İhsan Çalışkan katıldı. Her iki mezarlıkta yapılan duaların ardından Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Laurent Bili ile Fransa’nın İstanbul Başkonsolousu Muriel Domenach, askerlerinin mozolesine çelenk bıraktı.

Daha sonra Birinci Dünya Savaşı’na son veren 1918 tarihli ateşkes antlaşması, Fransız Sarayı’nda verilen bir resepsiyonla kutlandı.

Söz konusu savaşta, tüm Avrupa’da ve aynı zamanda dönemin Fransız, İngiliz ve Alman sömürge imparatorlukları ile Osmanlı İmparatorluğu toprakları üzerinde yaşayan halklar arasında 18 milyonun üzerinde insan hayatını kaybetmişti.