İHH İnsani Yardım Vakfı, dünyanın farkı ülkelerinden “Sponsor Aile Sistemi” ile desteklediği yetimleri 6. Uluslararası Çocuk Buluşması final programında bir araya getirdi.

Altıncısı düzenlenen Uluslararası Çocuk Buluşması programının final buluşması, Sinan Erdem Spor Salonunda düzenlendi. İHH tarafından düzenlenen uluslararası çocuk buluşması programına Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu ve çok sayıda davetli katıldı. Kuranı Kerim tilaveti ile başlayan program, İHH tarafından hazırlanan yetimler hakkındaki kısa film gösterisiyle devam etti. Farklı ülkelerden gelen çocuklar yöresel kıyafetler ile kendi ülkelerinden şiir, şarkı, kültürel öğelerin yansıtıldığı folklorik gösteri performanslarını sundular.

ORTADOĞU’YA YARDIM YAPMAMIZDAN RAHATSIZ OLUYORLAR

Törende konuşan Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, yetimlere her zaman yardım edilmesi gerektiğini belirterek, "Bizim inancımızda yetimlik yalnızlığı ve kimsesizliği ifade etmez. Ümmetin evladı olmayı milletin evladı olmayı ifade eder. Yetimlere sahip çıkmak bizim inancımıza göre bir vazifedir. Bazen bize soruyorlar siz neden her yerle bu kadar ilgilisiniz. Neden her yere yardım elinizi uzatıyorsunuz. Bizde cevap olarak bizim ecdadımız böyle yapmıştı. Nereye yardıma gittiysek geçmişte ecdadımızın oraya yardım ettiğini gördük. Biz kimseye sırtımızı dönemeyiz kapılarımızı kapatamayız. Suriye’den 1.5 milyon göçmen geldi. Mağdur ve muhtaç kim varsa onlara sahip çıkmak bizim vazifemizdir. Bazı ülkeler bunu bir sosyal etkinlik olarak görebilir. Bu yardımlar bizim için bir ahlakı duruştur yapmak zorundayız ve inadına yapacağız. İnadına adaleti yüceltmek için mücadele edeceğiz. Bizim yardım kuruluşlarımızın Ortadoğu’ya gidip yardım etmesinden rahatsız oluyorlar. Türkiye’nin Ortadoğu’da etkinlik kazanmasından rahatsızlık duyuyorlar. Biz yardım yaparken petrol var mı altın var mı diye gitmiyoruz. Türkiye’nin etkinlik kazanmasında rahatsızlık duyuyorlar" dedi.

YETİMLER MÜSLÜMANLARA EMANETTİR

Programda konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam ise yetim çocukların Müslümanlara emanet edildiğini ifade ederek, "Yetim çocuklara sahip çıkmak insanlığın en önemli ve temel sorunları arasında yer alıyor. Savaşlar ve doğal afetler en çok çocukları etkiliyor. Resmi rakamlara göre dünya üzerinde 200 milyon gerçekte ise 400 ila 500 milyon arası çocuğun doğal afet savaş ve benzeri sebeplerden yetim kaldığı biliniyor. Kimsesiz çocuklar dilenci fuhuş ve hırsızlık çetelerinin en kolay avları durumdalar.5 milyondan fazla çocuğun Suriye’deki savaştan etkilendiğini biliyoruz. Geçen yıl 260 bin sığınmacı vardı bu sene bu rakam 1.5 milyona ulaşmış vaziyette. Bizi bir araya getiren ortak nokta dünya çocukları için ellerimizi ve kalplerimizi birleştirme arzusu" şeklinde konuştu.

Uluslararası Çocuk Buluşması kapsamında Türkiye’de 10 gün konaklayan yetimler İstanbul ve Bursa ilini kapsayan bir gezi programına çıktılar, Türk halkını ve kültürünü daha yakından görme ve tanıma fırsatı yakaladılar. Uluslararası Çocuk Buluşmasına Türkiye, Moritanya, Somali, Arnavutluk, Makedonya, Bosna Hersek, Yemen, Suriye, Filistin, Gürcistan, Kırgızistan, Pakistan, Sri Lanka ’dan yetim çocuklarda katıldı.