ANKARA (AA) - Yoga eğitmeni Sermet Kabasakal, stresin azaltılması, sağlığın ve yaratıcılığın geliştirilmesi için uygulanan "transandantal meditasyon"un sinir sistemini normalleştirdiğini, stresi ve gerginlikleri azalttığını belirterek, "Bir toplumun en az yüzde biri bunu düzenli uyguladığında kazalar, hastalıklar, suç oranları ve birtakım olumsuzluklar yüzde 20 oranında düşmektedir" dedi. 

 Ankara'daki bir transandantal meditasyon merkezinde 21 Haziran Dünya Yoga Günü nedeniyle basın toplantısı düzenlendi.

Merkez Müdürü Burcu Çenberci, transandantal meditasyonun bir zihin yogası olduğunu belirterek, uygulamayla düşüncelerin gittikçe durulması ve sakinleşmesinin sağlandığını aktardı.

Uygulamanın, kişinin içindeki derin sessizlik, huzur ve içsel tatmin alanına indiğini belirten Çenberci, "(Mış gibi) yapmadan da kişi kendi içerisindeki birlik alanını kolay bir şekilde deneyimleyebilir" dedi.

Yoga eğitmeni Sermet Kabasakal da Dünya Yoga Günü kutlanmasının önemine işaret ederek yoganın "birlik" anlamına geldiğini vurguladı.

Kabasakal, "Transandantal meditasyon sade, doğal, bilimsel, sistematik bir zihin yöntemidir" ifadesini kullandı.

Transandantal meditasyonun, düzenli uygulanması halinde sinir sistemini normalleştirdiğinin, stresi ve gerginlikleri çözdüğünün bilimsel araştırmalarla kanıtlandığı ifade eden Kabasakal, "Bir toplumun en az yüzde biri bunu düzenli uyguladığında toplumda kazalar, hastalıklar, suç oranları ve bir takım olumsuzluklar yüzde 20 oranında düşmektedir" diye konuştu. 

Yoga eğitmeni Ayla Çevik ise uyguladıkları yöntemin insan zihnini açtığını, bireysel hafızayı güçlendirdiğini, konsantrasyon yeteneğini artırdığını bildirdi.

Dünyada bir çok devlet adamının bu meditasyon yöntemini kullandığına dikkati çeken Çevik, transandantal meditasyon uygulanmasıyla uyum ve barışın sağlanabileceğini, ordu ve okul gibi yerlerde bu eğitimin verilmesinde fayda olduğunu savundu.