Devrek’te düzenlenen ’Bahçeden Bastona Kızılcık Projesi’ kursunu bitiren kursiyerler, sertifikalarını almanın heyecanını yaşadı.

Dünyaya el işçiliği baston ihraç etmesi ile bilinen Zonguldak’ın Devrek ilçesinde düzenlenen ’Bahçeden Bastona Kızılcık Projesi’ kapsamında kurs açıldı. Baston ustalarının artması ve yeni nesillere kadar uzanması amacıyla Zonguldak Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İş-Kur ile Devrek Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü’nün ortaklaşa düzenledikleri kursa 44 bayan kursiyer katıldı. Yaklaşık 7 ay süren bastonculuk kursunu başarı ile tamamlayan baston ustalarına sertifikaları verildi.

Devrek Belediyesi Nikah Salonu’nda düzenlenen ve çok sayıda davetlinin katıldığı sertifika töreninde konuşan İş-Kur İl Müdürü Gönül Demirsu, “Devrek Halk Eğitimi Merkezi ve Zonguldak İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile ortaklaşa düzenlediğimiz bastonculuk kursumuz 26 Eylül tarihinde sona ermiştir. Eğitimin tamamı kadınlardan oluştu. Düzenlediğimiz kursla bir yandan kadınlarımızın meslek sahibi olması ve akabinde istihdamın kolaylaştırılması, diğer yandan da Devrek ilçemizin simgesi haline gelen bastonculuk mesleğinin yaygınlaştırılması hedeflenmiştir” dedi.

Zonguldak İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Necmi Çelik de yaptığı konuşmada, “Ülkemizde güvenilir gıda temini, tarımsal ve hayvansal üretim gibi birçok başarıya imza atan bakanlığımız, kırsalda yaşayan kadın çiftçilerimize yönelik eğitici istihdam sağlayıcı, sosyal ve ekonomik gelir ve seviyelerini artırmaya yönelik birçok projeler üretmekte ve bu projeleri başarı ile uygulamaktadır. ’Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi’ bu çalışmalardan birisidir. Bu proje ülkemizde kısıtlı sayıda uygulanmaktadır. 2014 yılında sadece 13 ilde uygulanan projeye Zonguldak da dahil edilmiştir” diye konuştu.

Devrek Kaymakamı Yakup Güney ise, “Bizim açımızdan projenin üç noktada önemi var. Birincisi; kadınlarımıza yönelik bir proje ve kurs olması, kadınlarımızın üretime katılımın ve istihdamı desteklenmesi içeren bir proje olmasıydı. Kadınlarımız ne yapıyorsa en güzelini, en iyisini yapıyorlar. Kurslar sonucunda biz bunları gördük. Bir diğeri; tarım alanında bir projeydi. Devrek’te biliyoruz ki sınırlı sayıda bir tarım arazisi var, sınırlı kullanım var. Bu anlamda tarımsal üretime yönelik kızılcık bahçelerinin yapımıyla tarım projesi olması bizim için çok önemli. Bir diğeri de; Devrek’in bugün bir değeri olan baston üzerine bir kurstu. Bastonun ham maddesi olan kızılcık ağacı ve baston ustası yetiştirmeye yönelik baston alanında eğitim vermeye yönelik proje olması bu projeyi ve kursu bizim için öneli kılıyordu. Tabi ki çok değerli katkıları Tarım Müdürlüğümüzün, İş-Kur Müdürlüğümüzün ve Halk Eğitimi Müdürlüğümüzün proje kapmasında valiliğimizin önemli teşvikleri olmuştur. Bu projede ben emeği geçenlere teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Zonguldak Vali Yardımcısı Sedat Yıldırım ise davetlilere hitaben yaptığı konuşmada, "Bu proje, bu kurs teknik anlamda bir yaygın öğretimdir. Yaygın öğretim, yaygın eğitim nedir? Planlanan, uzun projeksiyonlarla planlanan örgün eğitimin boşluklarını toplumun ihtiyaçlarına göre kişilerin bilgileri ve becerilerine göre şekillendiren ve değişen dünyada sürekli ihtiyaçların değiştiği, insanların beklentilerinin değiştiği, çalışma hayatında sektörlerin değiştiği günümüzde yaygın öğretim kurumları ciddi anlamda rol üstlenmektedir. Türkiye’de de en büyük yaygın eğitim sunucusu, halk eğitimi merkezlerimizdir. Burada bu kursun özellikle yöreye özgü bir zanaata yönelik olması ki, ilçenin bastonunun ünlü olmasını duymuştum. 150-200 yıllık bir geçmişe sahip olan sadece yaşlılarımızın kullandığı bir nesne olmadığını, güç, kudret ve simgesi olduğunu da bu programa katılmam vesilesiyle öğrenmiş bulunuyorum. Toplumumuzun temel taşlarından kimi zaman anne, kimi zaman eş olarak toplumda ciddi anlamda hayat arkadaşlarımız toplumun yönlendiricisi olan kadınlarımıza yönelik kurs olması sebebiyle ve bu bölgeye özel bir zanaat alanı bir meslek haline getirilen bir kurs olması sebebiyle çok önemsiyorum. Bu kursa emeği geçenleri kutluyorum" şeklinde konuştu.

Programın ardından yaklaşık 7 ay süren çalışmanın sonunda kursu başarıyla bitiren 44 bayan kursiyere protokol tarafından kurs bitirme belgeleri verildi.