Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Batı Afrika ülkelerinden Benin’e, Ebola virüsü ile mücadele kapsamında, koruyucu amaçlı olarak çeşitli sağlık malzemesi ve tıbbi ekipman desteğinde bulundu.

TİKA, Ebola ile mücadele kapsamında gerçekleştirdiği projelerle faaliyetlerine devam ediyor. Bu kapsamda TİKA tarafından Batı Afrika ülkelerinden Benin’e, Ebola virüsü ile mücadele kapsamında, koruyucu amaçlı olarak çeşitli sağlık malzemesi ve tıbbi ekipman desteğinde bulunuldu.

38 yıl önce 1976 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde ortaya çıkan ve 2013’te tekrar tırmanışa geçerek dünyanın korkulu rüyası haline gelen Ebola virüsü özellikle Sierra Leone, Liberya, Gine Conakry ve Nijerya’da etkisini gösterdi. Resmi olmayan kaynaklara göre dünya genelinde yaklaşık 4.000 kişinin öldüğü salgına karşı, Benin devleti de, donör ülkelerden talep ettiği sağlık ekipmanlarıyla koruyucu tedbirlerini artırdı.

TİKA tarafından temin edilen yaklaşık 3 ton civarındaki çeşitli ilaç ve koruyucu ekipman, Benin Sağlık Bakanlığı yetkililerine geçtiğimiz günlerde törenle teslim edildi. TİKA’nın gerçekleştirdiği diğer projeler kapsamında Benin’de bulunan TİKA heyeti, Kasım ayında Benin’e ulaştırılan koruyucu ekipman ve ilaçları düzenlenen törenle yetkililere teslim etti.

Benin Sağlık Bakanı Dorothee Kinde-Gazar, teslim töreninde yaptığı konuşmada, insanlığın ortak sorunu olan bir sağlık sorunu ile ilgili olarak Türkiye’yi yanlarında görmekten memnun olduklarını belirterek, Türk halkına ve TİKA’ya teşekkürlerini iletti.

Türkiye Kotonu Büyükelçisi Turgut Kural da, görevine yeni atanmasının ardından Türkiye adına böyle bir törene katılmaktan duyduğu memnuniyeti belirterek, TİKA’nın eğitim, tarım ve sağlık alanlarında Benin halkı yararına gerçekleştireceği projelerin, her iki ülke arasındaki ilişkileri pekiştireceğine olan inancını dile getirdi.

TİKA heyeti, Benin Cumhurbaşkanı Thomas Boni Yayi’nin talebi doğrultusunda önümüzdeki günlerde Adjohoun şehrinde inşa edilecek olan sağlık ocağı ile ilgili teknik incelemelerde de bulundu. Bahse konu sağlık ocağı inşaatına 2015 yılının ilk ayları içerisinde başlanması öngörülüyor.