Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, UNESCO’nun 9. Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükümetlerarası Komite Toplantısı’nda, ebru sanatının “İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne alındığını duyurdu.

Bakan Çelik, sosyal paylaşım sitesi Twitter’dan yaptığı açıklamada, “UNESCO’nun 9. Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükümetlerarası Komite Toplantısı, Fransa’nın başkenti Paris’te yapılıyor. Geçtiğimiz yıl Mart ayında ‘Ebru: Türk Kağıt Süsleme Sanatı” hakkında başvuruda bulunmuştuk. Ebrunun ‘İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne alınması önerimiz az önce Paris’teki toplantıda kabul edildi.

Ebruyla birlikte Temsili Liste’ye Türkiye adına kaydedilen unsur sayısı 12 oldu. Türkiye, Temsili Liste’de en çok unsuru bulunan ilk on ülkeden birisi. Asırlar boyunca kitap ciltlerini ve sayfalarını süsleyen ebru, en eski kağıt süsleme sanatlarımızdan. Kültürel mirasımızın unsurlarından olan ebrunun Temsili Liste’ye kaydedilmesi önemli ve sevindirici bir gelişmedir. Geçen yıl da ’Türk Kahvesi Kültürü ve Geleneği’ni listeye sokmayı başarmıştık. Emeği geçen herkesi kutluyorum” ifadelerini kullandı.