Türkiye’nin kaliteli ve lezzetli hindilerinin yetiştirildiği Karabük’ün Eflani ilçesinde, canlı ve kesilmiş olarak pazara sunulan hindiler tüketiciler tarafından kapışılıyor.

Eflani Belediyesi tarafından şehrin girişine yaptırılan hindi heykeli kentin simgesi olurken, oluşturulan organik pazarda hindiler büyük rağbet görüyor. Organik pazarda yılbaşı geleneği olan hindiler ise son yılların satış rekorlarını kırıyor. İlçede yetiştirilen yaklaşık 8 bin hindinin büyük bir bölümü başta İstanbul olmak üzere birçok kentten gelen alıcılar tarafından kapışılıyor. İlçeye şehir dışından gelen vatandaşlar tarafından fiyatları 100 lira ile 150 lira arasında değişen fiyatlarda hindi satın alınıyor.

Eflani Belediyesi tarafından oluşturulan organik hindi pazarından yetiştirdiği hindileri pazara sunan üreticiler, Eflani’ye has hindileri doğal ortamda ve doğal arpa buğday ve mısır ile beslediklerini belirterek, hindilerden dişi olanların yaklaşık 4 ile 8 kilogram, erkek hindilerin ise 5 ile 25 kilogram arasında olduğunu ifade ettiler. Organik pazarda dişi hindiler 100 ile 150 TL, erkek olanları 80 ile 150 TL’den alıcı bulurken, kilo ile almak isteyenlerin ise kilosuna 25 TL veriliyor. Organik pazarda hindiler İlçe Tarım Müdürlüğü ve belediye ekipleri tarafından sürekli kontrol altında tutuluyor.

Organik hindi pazarında incelemelerde bulunan Eflani Belediye Başkanı İbrahim Ertuğrul, ilçede yetiştirilen hindilerin çok özel, sağlıklı, organik ve besili olduklarını ve hindilerin köylerde çiftçiler tarafından doğal ortamlarda yetiştirildiğini söyledi. Eflani denince akla ilk olarak hindinin geldiğini söyleyen Ertuğrul, şöyle konuştu:

“Burada satılan hindilerin hepsi doğal ortamda ve doğal yemlerle besleniyor. Eflani hindisi doğal ortamda yetiştiği için etinin lezzeti son derece farklı. Çiftlikte yetişen hindi ile burada yetişen hindi arasında çok fark var. Durum böyle olunca buradaki hindiye talep artıyor. İletişim çağında yaşadığımızdan internet üzerinden pazarlayan arkadaşlarımız var. Gurbetteki vatandaşlarımız özellikle Eflani hindisinin lezzetini bildiğinde internet ortamından sipariş üzerine kendilerine hazırlanıp kargo ile gönderiliyor.”

Geleneksel üretim yöntemlerini göz ardı etmeden, doğal usullerle beslenen hindilerin sayısını arttırıp daha geniş pazara hitap etmek için çalıştıklarını da kaydeden Ertuğrul, “Eflani hindisi sınırları aşmış durumda. Böyle olunca talep de fazla olunca yeteri kadar arz olmuyor. Fiyatlar anormal artabiliyor. Hem fiyat dengesi hem de talebi karşılamak için geleneksel yöntemlere bağlı hindi üretimlerini arttırma projelerimiz var. İl Tarım ve İlçe Tarım Müdürlüğünü bu işe dahil ederek üretimi arttırma projelerini hayata geçireceğiz” dedi.