ANKARA (AA) - Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, mesleki ve teknik eğitimde niteliğin artırılması için çalışmaların sürdüğünü belirterek, "Mesleki ve teknik eğitim öğretmenliğinin çok daha nitelikli hale gelmesi, günün icaplarına daha uyumlu hale gelmesi, öğretmenlerin mesleki bilgi ve görgülerinin artırılması için yurt içi ve dışında çeşitli görevlendirilmeleri konusunda da çalışmalarımız var" dedi.

Bakan Avcı, Nevzat Ayaz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde düzenlenen "Eğitimden Üretime Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Okulları Sergisi"nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, sergide 25 ildeki 47 okulda geliştirilen ürünlerin bulunduğunu anlattı.

Son 2 yılda bütün ders yılı ve dönem açılışlarını bir mesleki ve teknik lisede yaptıklarını anımsatan Avcı, özellikle seçtikleri ve her fırsatta ziyaret ettikleri bu okulların kamuoyu tarafından yakından tanınmasına gayret gösterdiklerini söyledi. 

Türkiye'nin, mesleki ve teknik eğitimde OECD ortalamasını yakaladığını bildiren Avcı, şu değerlendirmelerde bulundu: 

"Önümüzdeki dönemde yeni ve sürmekte olan projelerin tamamlanmasıyla mesleki ve teknik eğitimde niteliğin artırılmasında çok önemli mesafeler almış olacağız. Mesleki ve teknik eğitim öğretmenliğinin de ayrıca çok ciddi biçimde desteklenmesi gerekiyor. Özellikle mesleki ve teknik eğitim öğretmenliğinin çok daha nitelikli, günün icaplarına daha uyumlu hale gelmesi, öğretmenlerin mesleki bilgi ve görgülerinin artırılması için yurt içi ve dışında çeşitli görevlendirilmeleri konusunda da çalışmalarımız var."

Avcı, mesleki ve teknik liselerdeki faaliyetlerin bu sergiden ibaret olmadığını ancak yer sıkıntısı nedeniyle kısıtlı sayıda ürünün sergilenebildiğini aktardı. 

Mesleki ve teknik eğitim liselerinde çok iyi eğitim verildiğine ve çok güzel ürünler ortaya çıktığına işaret eden Avcı, "Ne yazık ki kamuoyunda yapılanlar bilinmiyor. Bu okulların gerçekte nasıl seçkin eğitim kurumları olduğunun kamuoyu tarafından bilinmesine bu sergi de bir nebze katkıda bulunacak" ifadesini kullandı.

-OSB'lerdeki liselere vurgu

Bakan Avcı, organize sanayi bölgelerinde (OSB) açılan mesleki ve teknik liselerde eğitim gören öğrencilere yönelik teşvik sistemine de değindiği konuşmasında, şunları kaydetti:

"Son günlerde çokça konuşulduğu için o konuda kısa bir bilgi vermek istiyorum. 14 ilde organize sanayi bölgelerinde açtığımız 20 mesleki ve teknik lisemiz var. Buralarda, eğitim öğretim gören öğrencilere Bakanlık olarak bölümüne göre 3 bin 500-5 bin 500 arasında değişen destek veriyoruz. Bunun da kamuoyu tarafından ne yazık ki çok iyi bilinmediğini gördüğümüz için burada vurgulama ihtiyacı duydum."

Avcı, mesleki ve teknik eğitim veren liselerden mezun olacakların, Türkiye'nin mesleki ve teknik eğitimine katkı vermesi temennisini de dile getirdi.

-"Materyal çeşitliliği açısından rekor"

Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Yıldırım ise mesleki ve teknik eğitim veren okulların sayısının 3 bin 300'e yaklaştığını, buralarda 1 milyon 800 bine yaklaşan öğrencinin eğitim gördüğünü bildirdi. 

Öğrencilere 52 alanda, 204 geniş dalda, 7 bin 300 modülde eğitim verildiğine işaret eden Yıldırım, "Bu modüllerin ve bireysel öğretim materyallerinin hacimsel büyüklüğü 400 bin sayfayı bulmaktadır. Bu mesleki öğretim tarihinde materyal çeşitliliği açısından rekordur" değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Avcı, konuşmaların ardından açılışını yaptığı sergiyi gezerek, öğretmen ve öğrencilerden bilgi aldı.

-Simitmatikten simit aldı

Bakan Avcı, Bursa Osmangazi Hürriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencilerinin geliştirdiği "Rüzgar Yönlü Lodos Bacası" ve "Simitmatik" projeleri ile yakından ilgilendi.

Attığı 50 kuruşla "simitmatik"ten aldığı simidin tadına bakan Avcı, bunu daha sonra protokoldekiler ve gazetecilerle de paylaştı. 

Eskişehir Odunpazarı Türk Telekom Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencilerince geliştirilen "Söz Dinleyen Ev" projesini de inceleyen Avcı, ışık, ses, ısınma ve perdelerin cep telefonundan verilen sesli komutlarla açılıp kapanmasını sağlayan sistemi denedi.

Bakan Avcı, daha sonra yanındakilere Mamak Nene Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yiyecek İçecek Hizmetleri Bölümü öğrencilerinin yaptığı kuru fasulyeli, nohutlu, mercimekli, baklalı çikolatalardan ve çölyak hastaları için üretilen gulutensiz pastadan ikram etti.

Adana Kozan Karacaoğlan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Giyim Üretim Teknolojisi öğrencilerinin, dağcıların ve askerlerin kullanması için suni deriden ürettiği "Çok Amaçlı Çanta" da Bakan Avcı başta olmak üzere protokoldekilerin büyük ilgisini çekti. 

-Sergide neler var?

Sergide, Türkiye'nin çeşitli illerindeki mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında geliştirilen toplam 57 proje yer alıyor.

Mersin Anadolu ve Teknik Endüstri Meslek Lisesi öğretmenlerinden İbrahim Bahar, sergideki "Muhabbet Yıldızı" isimli projeye ilişkin bilgi verirken, 5 kişinin aynı anda kullanabileceği bir bisiklet ürettiklerini anlattı. 

Bahar, sahil bölgeleri için tasarladıkları bisikletin, hem spor hem de eğlence amaçlı kullanılabileceğini söyledi. 

Küçükyalı Endüstri Meslek Lisesi Müdür Yardımcısı İsmail Çiftçi de öğrenci ve öğretmenlerin katkılarıyla trafik kazasında hasar gören bir motosikletin motorunu kullanarak "Formua 1 Yarış Aracı" ürettiklerini belirtti.

Motoru kendi imkanlarıyla revize ettiklerini anlatan Çiftçi, aracın direksiyon, fren ve diğer aksamlarının da öğrenciler tarafından dizayn edildiğini aktardı.

Sergide Balgat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde geliştirilen "Cankuş" isimli arama, kurtarma ve keşif uçağı da bulunuyor.

Okulun öğretmen ve öğrencileri tarafından 7 ayda tamamlanan, orman bölgelerindeki yangını, uydu bağlantısı sayesinde merkeze anında iletme özelliğine sahip  proje, afet bölgelerine yardım ulaştırmaya da imkan sağlıyor.

Bozüyük Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin "Okuma Temalı Seramik Ürünler" projesi ise okumayı yaygınlaştırmak amacıyla özel olarak tasarlandı.  

Öte yandan, Bakan Avcı, sergideki projelerden, 5 kişinin aynı anda kullanabildiği bisiklete Bakanlık bürokratları ile kısa bir süre bindi.