TEKİRDAĞ (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ''Türkiye olarak biz serbest bölgelerde iyi niyetlerle çok iyi bir başlangıç yaptık. Yani dünyayla genel anlamıyla baktığımız zaman aslında zamanlama olarak çok geriden başlamadık'' dedi.

Ergene ilçesi Karamehmet Mahallesi'ndeki Avrupa Serbest Bölgesi'ni ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgi alan Zeybekci, burada yaptığı konuşmada, serbest bölgelerin bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de son derece önemli olduğunu söyledi.

Dünyada  artık serbest bölgelerin çok daha yeni türevlerinin gündemde olduğunu, serbest bölgelerin çok daha başka boyutlara geçtiğini anlatan Bakan Zeybekci, şöyle konuştu:

''Serbest bölgeler dünyada çok başka amaçlar için de kullanılıyor artık. Ülkeler sermaye çekmek için sermayeye farklı imkanlar sağlamak için sermayeye ve ülkelerine ve bölgelerine uluslararası rekabet alanında çok farklı avantajlar kazandırmak için çok farklı şekillerle, farklı enstrümanlarla kullanıyor. Serbest bölgeleri kimi yerlerde serbest şehirler haline getiriyor. Kimi bölgelerde kimi ülkeler serbest bölgeleri sadece bir alanda onları entegre ediyor. Birçok ülkede artık serbest bölgeler, serbest binalar haline dönüşüyor, serbest fabrikalar haline dönüşüyor. Noktasal şekilde artık belirli bir yerde onları bloke etmeden birçok yerlere artık bunları aktarıyor."

 

- Kanunda değişiklik yapılacak

 

Zeybekci, birçok ülkenin artık serbest bölgelerle ilgili yaptığı çalışmalarda çok ileri boyutta teşvikler verdiğini aktardı. Türkiye'nin de serbest bölgeler açısından durumunu değerlendiren Zeybekci, şunları anlattı:

"Türkiye olarak biz serbest bölgelerde iyi niyetlerle çok iyi bir başlangıç yaptık. Yani dünyayla genel anlamıyla baktığımız zaman aslında zamanlama olarak çok geriden başlamadık ama bir süre sonra maalesef Avrupa Birliği çekinceleri ile Avrupa Birliği mevzuatına aykırı bir kurum olarak görülmeye başlandığı için de serbest bölgelerle ilgili bir gerileme dönemi yaşandı. Biz bu dönemde serbest bölgeleri yeniden değerlendiriyoruz."

Zeybekci, serbest bölgeler çalıştayı yaptıklarını ve eksikleri tekrar gözden geçirdiklerini aktardı. Serbest Bölgeler Kanunun'da gerekli değişiklikleri yapmak üzere bir çalışmaları olduğunu, çalışmada da son noktaya geldiklerini aktaran Zeybekci, şunları kaydetti:

"Önümüzdeki günlerde yani hazirandan önce bu yasama döneminde serbest bölgeler kanununu tekrar rehabilite etmek, yenilemek o çağdaş serbest bölgelerdeki avantajlardan olabildiğince bu serbest bölgeler kanununa ilave etmek ve şu anda serbest bölgelerdeki şirketlerin bizden istedikleri en az 5 - 6 ana düzenleme var. Bunları yerine getirerek kanunu yeniden yapılandıracağız.''

Konuşmanın ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti.

Bakan  Zeybekci, toplantı sonrasında bölgedeki  uluslararası ihracat yapan firmayı ziyaret etti, yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi aldı.