Bursa Orhangazi Üniversitesi Elektrik Elektronik Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalışan emekli albay, 60 liralık harcamayla literatürde olmayan yeni bir mayın arama dedektörü yaptı.

Pasif dedektör özelliği ile mayın arama işini yapan operatörü patlamalara karşı koruyan dedektör, haritalama özelliği ile daha önceki alanları depolayabiliyor. 60 liraya mal olan dedektör, havadan ve karadan arazi taramalarında zaman içinde meydana gelen küçük değişimleri fark ederek tehlikeyi önceden haber veriyor.

Kendisinin emekli bir albay olduğunu ifade eden Bursa Orhangazi Üniversitesi Elektrik Elektronik Öğretim üyesi Doç. Dr. Osman Kalender, askeriye’de görevliyken kendi gömdükleri mayına bastıklarını ve şehit verdiklerini söyledi. Artık analar ağlamasın diye 10 senedir böyle bir projeyle uğraştıklarını belirten Kalender, “Bütün dedektörler aktif alan sinyal göndererek arama yapıyor. Yani mekanizmalar sizin arama yaptığınızdan haberdar olabilir ve ona göre konumlandırılabilir. Bu da istenmeyen sonuçlara sebebiyet verebilir. Bizim ürettiğimiz dedektör ise yer kürenin manyetik alan ölçüm esasıyla mayını buluyor” diye konuştu.

“PİYADE TARAMASINI TAMAMEN DEVREDEN ÇIKARMALIYIZ”

Yaptıkları dedektörün el tipi mekanizmadan ziyade bir platform olarak görülmesi gerektiğini söyleyen Kalender, “Bir aracın önüne yerleştirdiğiniz platformla arazinin haritasını çıkarıp gömülü patlayıcıları algılayabilirsiniz. Bu verileri depolayarak periyodik bakımlarda kullanabilirsiniz. Bizim ürettiğimiz dedektör 60 liraya mal oldu. Şu anda Türkiye’nin kullandığı dedektörler ise yaklaşık bin doların üzerindedir. Halen üzerinde çalıştığımız bu cihazla piyadeyi tamamen devre dışı bırakıp, alçak uçan quadcopter ile bu taramayı yapmak istiyoruz” dedi.