Taksim’de engelli öğrencilerin velileri, “Okulumu Geri İstiyorum” eylemi yaptı.

2014-2015 eğitim ve öğretim yılında İstanbul’daki tek işitme engelli lisesinin Fatih’ten Büyükçekmece’ye taşınmasına veliler tepki gösterdi. Aralarında engelli öğrenciler, velileri ve öğretmenlerin de bulunduğu yaklaşık 50 kişi, “Okulumuzu Geri İstiyoruz” sloganları atarak Galatasaray Meydanı’na yürüdü. Burada bir süre slogan atan grup, Taksim Meydanı’na yürümek istedi. Ancak çevik kuvvet polisi grubun Taksim’e yürümesine izin vermedi. Yaşanan gerginlik büyümeden sona ererken, grup meydanda basın açıklaması yaptı. Açıklamayı yapan öğrenci velisi Suzan Taşdemir, “Bu sene başında okulumuzu Büyükçekmece Tepekent’e taşıdılar. Bizlere sormadan, söylemeden yangından mal kaçırır gibi taşıdılar. Fatih’teki okulumuza 50 kilometre, kimimizin evine 70-80 kilometre uzakta. Şehrinde çok ama çok uzağında bir yere taşıdılar. Okula ulaşmak için Büyükçekmece’den sonra en az 40 dakika daha gitmek gerekiyor. İstanbul Avrupa yakasındaki tek işitme engelli lisesi, bu yakanın en uç ve en uzak noktasındadır. Tarlaların arasında sadece yazlıkçıların geldiği bir sitenin içerisindedir. Bir marketten başka çevrede hiçbir şey yok. Çocuklarımız orada şehrin ve hayatın dışına sürgün edilmiş olacak. Onlar zaten engelleri yüzünden hayata yeterince dahil olamıyor, pek çok yerde dışlanma yaşıyorlar. Çocuklarımızın şehir hayatının içinde insanca bir eğitim almasını istiyoruz. Çok şey mi istiyoruz?” dedi.

Uygulamayı yeni bir engel olarak tanımlayan Taşdemir, “Evlerimizden bu okula ulaşmamız en az 2 saati, ortalama 3-3 buçuk saati buluyor. Çocuklarımızın hepsi işitme engelli olduğu gibi birçoğunun da ikinci ve üçüncü engeli var. Servisler çocuklarımızı toplaya toplaya geliyor. Engeli olmayan insanların bile her gün 6-8 saat trafikte olmaları büyük zorluk iken, bizim çocuklarımız açısından bu kabustan öte bir durumdur” diye konuştu.

Basın açıklaması işaret diliyle de anlatıldı. Basın açıklamasının ardından engelli çocuklar, yaşadıkları sıkıntıları tercüman aracılığı ile anlattı. Eylemin sona ermesinin ardından Oktay Hacıoğlu isimli engelli vatandaş, akülü tekerlikle sandalyesi ile çevik kuvvet polisinin arasından geçerek Taksim’e gitmek istedi. İsteği ilk olarak kabul edilen Hacıoğlu, daha sonra polislerin arasından geçmeyeceğini söyleyerek gitmekten vazgeçti.