KAYSERİ (AA) - Erciyes Üniversitesi (ERÜ) ile Melikgazi Belediyesi işbirliğinde üniversite yerleşkesine uluslararası botanik bahçesi yaptırılacak.

Botanik bahçesinin yapımı için Kayseri Valiliğinde, Belediye ile Üniversite arasında protokol imzalandı.

Kayseri Valisi Orhan Düzgün, imza töreninde yaptığı konuşmada, ERÜ yerleşkesi içindeki 300 dekarlık alanın botanik bahçesine dönüştürülmesi için çalışma başlatıldığını söyledi.

Kayseri'de dört üniversite olmasına rağmen ERÜ'nün 55 bine yakın öğrenci sayısı, öğretim üyesi sayısı ve tarihi geçmişiyle çok farklı bir yeri olduğunu belirten Düzgün, kurulacak botanik bahçesinin hem şehre hem de üniversiteye değer katacağını vurguladı.

Botanik bahçelerinin şehirlerde ve ülkelerde en çok turist çeken mekanlar olduğuna dikkati çeken Düzgün, kültür ve turizm kenti olmaya aday Kayseri'de de böyle bir eksikliğin giderilecek olmasının memnuniyet verici olduğunu ifade etti.

Düzgün, bahçenin uluslararası boyutta tasarlanacağını aktararak, "Japon, Özbek, Endülüs gibi farklı temalardaki bahçeler de proje içinde değerlendirilebilecek. Yabancı turistler geldiklerinde kendi ülkelerine ait bahçelerin minyatürlerini burada görebilecek. Bu sayede botanik bahçesi daha ilgi çekici ve daha cazip olacak. Ayrıca Erciyes Üniversitesi'nde de çok farklı ülkelerden öğrenciler var. Onların da farklı bir ortamda eğitim görmelerine imkan tanınmış olacak" diye konuştu.

 Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç da ilçe sınırlarındaki hiçbir projeye uzak kalmadıklarını, botanik bahçesi konusunda da ellerinden gelen her türlü desteği vereceklerini söyledi.

Erciyes Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Hamza Çakır ise 3 yıl içerisinde tamamlanacak bahçe için yurtiçi ve yurtdışındaki örneklere bakılacağını, en iyi projeyi uygulayacaklarını belirtti.

Çakır, sadece yerel bitkilerin değil, uluslararası bitkilerin de botanik bahçesinde yer alacağını, bu açıdan benzerlerinden farklılık göstereceğini ifade etti.

Konuşmaların ardından botanik bahçesinin yapımına ilişkin protokol imzalandı.