Bitlis’in Ahlat ilçesinde ‘Ulu Camii’ olarak da adlandırılan eski Ahlat şehri alanında kazı çalışmalarına başlandı.

Eski Ahlat şehri kazıları, bu yıl bezirhane, zaviye ve hamam kalıntıları olmak üzere 3 ayrı alanda yürütülüyor. Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Celil Arslan başkanlığında yürütülen kazı çalışmalarıyla daha önceki yıllarda yapılan kazıların sonuçlandırılması ve hızlı bir şekilde açılan alanların koruma altına alınması için çalışmalar devam ediyor.

Yapılan kazı çalışmaları hakkında gazetecilere bilgi veren Doç. Dr. Celil Arslan, burada farklı yapı gruplarının bulunduğunun muhtemel olduğunu söyledi. Arslan, “2017 kazı sezonunda Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Erciyes Üniversitesi adına ilçede ‘Eski Ahlat Şehri Kazısı’ başlığı altında ikinci bir kazı ekibi olarak çalışmalara başladık. Daha önceki yıllarda başlayan bazı yapıların kazılarını tamamlamak, restorasyon ve konservasyon çalışmalarını yapmak, ayrıca tarihi doku içerisindeki diğer yapı türlerini de açığa çıkarmak üzere ikinci bir kazı ekibi olarak Kültür ve Turizm Bakanlığının, dolayısıyla Bakanlar Kurulunun çıkarmış olduğu izinle bu dönem kazılara başlamış olduk” dedi.

Ulu Camii ve hemen bitişinde yer alan bir imalathane veya bezirhane yapısı olduğunu dile getiren Arslan, “Bunların kazılarını tamamlamaya çalışacağız. İkinci olarak burada bir zaviye alanı var. Tabi zaviye alanı tek başına değil, etrafındaki yapı gruplarıyla birlikte bir kompleks olduğunu düşünüyoruz. Zaviye alanındaki çalışmaları da devam ettirme gayreti içerisindeyiz. Üçüncü bir alan olarak da büyük bir hamam yapımız var. Daha önceki yıllarda burasının üzeri koruma amaçlı olarak bir demir konstrüksiyonla kaplanmış ve üzeri brandayla örtülmüştü. Burasının işlevini yerine getirmediği ve çok anlamlı olmadığı gerekçesiyle kurul kararıyla birlikte bu iskeletin kaldırılmasını sağladık. Bu yapının da kazı çalışmalarının tamamlanması ve ortaya çıkartılan bölümlerinin de korunması amacıyla çalışmalar yapıyoruz. Ulu Camii’nin doğu yönünde camiyle birlikte olması gerektiğini düşündüğümüz yapı gruplarını da belirlemek amacıyla şu anda 2 ayrı yerde açma sondaj çalışması yapıyoruz. Daha önce ki yıllarda kazı işleri başlayan yapıların kazılarının sonuçlandırılması ve hızlı bir şekilde korumaya alınmasını, restorasyonlarının yapılmasına yönelik projelendirilmelerini yapmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Ahlat’ta yapılacak çok iş var”

Eski Ahlat şehrinin sadece bu yapılardan ibaret olmadığını da sözlerine ekleyen Arslan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bunların dışında da yine farklı yapı gruplarının olması muhtemeldir. Bu muhtemel alanlarda ise sondajlarla bu yapı gruplarını ortaya çıkarmaya gayret edeceğiz. Tabi burada çalışmalarımıza katkı sunan başta Kültür ve Turizm Bakanlığımız olmak üzere mensubu olduğum Erciyes Üniversitesi Rektörü, rektör yardımcıları ve yetkililer olmak üzere herkese teşekkür ediyorum. Ödeneğe bağlı olarak kazı çalışmalarını yürütüyoruz. Kazıların daha hızlı ve etkin yapılabilmesi için sponsor desteğine ihtiyacımız var. Burada sağ olsunlar kaymakamımız ve belediye başkanımız da yardımcı olmaya çalışıyorlar. Kazılar uzun zaman alan çalışmalardır. Bunların biraz daha hızlandırılması için ekipman desteği ve projelerin hayata geçirilmesi, bunların da ötesinde sponsor desteğinin olması önemlidir. Tüm kazılar böyledir. Bunun dışında baktığımızda Ahlat’ta yapılacak çok iş var. Bunların biraz daha hızlandırılması gerekiyor diye düşünüyorum. Çünkü başladığınız yapıyı kısa bir sürede tamamlamadığınız da, burada iklim şartları ve diğer olumsuzlukları da düşündüğünüz zaman yapıların ortaya çıkartılan kısmalarının tahrip olması kaçınılmaz bir hal alıyor. Başlanılan yapının hızlı bir şekilde bitirilip restorasyon ve konservasyonlarının bilimsel bazı analizler ışığında hayatta kalmalarını sağlamak gerekiyor. Bunun gayreti içerisinde olacağız. Umarım verimli bir kazı dönemi olur. Kazı ekibimiz, Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halit Çal, Ömer Halisdemir Üniversitesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mehmet Ekiz, Erciyes Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim üyeleri Yardımcı Doç. Dr. Leyla Kaderli ve Methiye Gül Çöteli, Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Araştırma Görevlisi Fadime Özler, 9 öğrenci ve 22 işçiden oluşuyor” şeklinde konuştu.