Depremde oluşabilecek zararları en aza indirmek amacıyla Tuzla’daki birçok evin eşyaları duvarlara monte edildi. Çocuklarının üzerine eşyaların düşeceği endişesiyle evde rahat edemediklerini söyleyen aileler, sabitleme sisteminden memnun olduklarını belirtti.

Doğal afet olduğu için depremin önüne geçmek mümkün olmasa da sonrasında yaşanabilecek zararları minimize etmek aslında elimizde. Bu fikirden yola çıkan Tuzla Belediyesi, ilçedeki evlere montalama sistemini getirdi. Sistem sayesinde gar dolapları, televizyon, masa gibi ölüm ya da yaralanmaya sebep olabilecek eşyalar duvarlara sabitlendi.

“BİLİMSEL SONUÇLAR BİZİ BURAYA GETİRDİ”

Bilimsel sonuçlar doğrultusunda hareket ettiklerini söyleyen Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, “Deprem de binaların yıkılmasında insanlar öldüğü gibi eşyalarının da üstlerine devrilmesi sonucu hayatlarını kaybedebiliyor. Biz bunları incelediğimizde evlerde pasif tedbirlerin alınması gerektiği kanısına vardık. Bu doğrultuda bir ekip kurduk ve bize ’alo’ diyen herkese bu hizmeti veriyoruz” dedi.

“MONTALAMA SİSTEMİNİ KENDİM YAPTIM”

1999 depremini evde yaşadığını söyleyen Başkan Yazıcı, o anı biraz olsun rahat yaşayabilmek için gerek bina standartlarının gerek evdeki tedbirler başta olmak üzere alınması gerektiğini ifade ederek evdeki eşyalarını kendi elleriyle duvara monte ettiğini dile getirdi.

Yazıcı, bu çalışmayı sosyal sorumluluk projesi kapsamında İstanbul Üniversitesi ile birlikte yaptıklarını da söyledi. Montalama sistemini yapan Fazı Felek, yaptıkları uygulamanın eşyalara çok fazla zarar vermediğini, bunu vatandaşlarında 5-10 dakika süre içerisinde kolaylıkla yapabileceğini söyledi.

ÇOCUKLARIN GÜVENLİĞİ SAĞLANDI

Sistem sayesinde anne ve babalar da rahat nefes aldı. Çocuklarının üzerine eşyaların düşeceği endişesiyle evde bile rahat edemeyen aileler, sistem sayesinde tedbirlerini biraz olsun azalttı.

1 buçuk ve 3 buçuk yaşında çocukları olan Şaduman Ünlü, “Sistem, bizim için sadece deprem değil çocuklarımız açısından da iyi oldu. Çocuklarım küçük olduğu için eşyaları çekiştiriyorlar, elliyorlar. Her an üzerlerine düşecek diye korkuyordum. Şimdi öyle bir korkum kalmadı. Herkese bu sistemi tavsiye ederim” diye konuştu.

Deprem anında eşyaların kendisinin ve çocuklarının üzerine devrilmesinden her zaman korktuğunu söyleyen iki çocuk babası Abdullah Demir de, deprem anında en azından eşyaların üstlerine gelmesinden korkmayacaklarını belirtti.