SİVAS (AA) - Kırmızı et üreticileri birliklerinin, et ihtiyacının ithalat yoluyla karşılanması için Uruguay'dan besilik hayvan seçeceği bildirildi.

Şarkışla, Gemerek ve Ulaş Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nuri Bayazit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin et ihtiyacının temin edilmesi ve besilik hayvan ihtiyacı duyulduğu için Van Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Sabri Yılmaz ile Uruguay'a gideceklerini belirtti.

Güney Amerika'dan ve Uruguay'dan hayvan getirilmesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının gerekli izinleri sağladığını hatırlatan Bayazit, "Kırmızı et ihtiyacının karşılanması için Uruguay'dan besilik hayvan ithalatı yapılacak. Türkiye'ye getirilmek üzere hayvan seçimi için görevlendirildik. Planlanan 100 bin besilik hayvan alımı için ilk etapta 10 bin hayvan seçimine gidiyoruz" diye konuştu. 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Vekili İbrahim Özcan da besilik hayvan tedarikinde öncelikle yerli üreticilerin korunması, kollanması ve mağdur olmaması için tedbirler alındığını ifade etti.

Bu kapsamda AB ülkelerinden ve Uruguay gibi deniz aşırı ülkelerden besilik hayvan ithalatı yapıldığına işaret eden Özcan, şunları kaydetti:

"Ekim ayından bu yana 55 bin baş değişik ırklardan (Limuzin, Şarole, Angus ve Belçika Lavisi ve benzeri etçil ırklardan) besilik ithalatı gerçekleştirildi. Bir ay önce Et ve Süt Kurumu ile yapılacak kesim sözleşmesi kapsamında da ithalata izin verildi. Bu kapsamda Et ve Süt Kurumu, Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği ile bir sözleşme yaptı. Bu sözleşmeye göre Uruguay'dan ithalat yapılmak üzere 15 bin baş besilik hayvan ithalatı için bakanlığa başvuruda bulunuldu. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği üyelerinin et ihtiyacını karşılamak üzere zaman zaman müracaatları devam ediyor."