ESKİŞEHİR (AA) - SİNAN BALCIKOCA - Eskişehir'de iki yıl önce Çalışma ve İş Kurumu ile milli eğitim müdürlüklerinin projesi kapsamında bir lojistik firmasında forklift operatörü olarak göreve başlayan kadınların başarısı adeta parmak ısırtıyor.

Yaklaşık 450 personelin çalıştığı işletmedeki 22 kadın forklift operatörü, günlük 10 bin palet yükün taşınmasında görev alıyor. Günlük yaşamlarında birçoğu direksiyon başına bile geçmeyen kadınların forklift kullanırken gösterdiği performans ise firma yöneticilerinin takdirini topluyor.

Firmanın İnsan Kaynakları Müdürü Ayber Songül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, büyük bir lojistik firması olduklarını ve ağır makinelerle çok hassas ürünler taşıdıklarını söyledi.

Kadınların yaptıkları işte hassas ve titiz davrandığını belirten Songül, "Firmamız, kadınlara verilen forklift operatörlüğü kursuna öncülük etti. Kursu tamamlayan 13 kadın bizde işe başladı. Daha sonra bu sayı 22'ye yükseldi ancak 41 kursiyerimizin de eğitimleri bitmek üzere. Yani toplam kadın forklift operatörü sayısını 63'e yükselteceğiz" dedi.

Songül, tesiste erkek operatörlerin de çalıştığını dile getirerek şirket bünyesinde iki yıl öncesine kadar bütün işi erkek forklift operatörlerinin yaptığına dikkati çekti.

Kadınların işe başlamasının ardından şirkette kültür değişimi olduğuna değinen Songül, şöyle konuştu:

"Bunun yanında kadınların hassas ve seri olmalarından dolayı toplam performansımıza katkı sağlandı. Hassas ve titiz çalışmalarından dolayı evdeki dolap yerleştirmede gösterdikleri hassasiyeti burada ürün yerleştirirken gösteriyorlar. Şirket olarak kendilerinden çok memnunuz. Hatta başarmanın ötesinde çok iyi yaptıklarını söylüyoruz."

Kadın çalışanlarının birçoğunun günlük hayatta otomobil dahi kullanmadığını kaydeden Songül, bu işi başarmaları konusunda yönetim olarak sürekli kendilerine destek verdiklerini söyledi.

- "Kadınların yapamayacağı hiçbir iş yok"

Forklift operatörlerinden iki çocuk annesi Semra Ceylan da bir arkadaşının tavsiyesi üzerine söz konusu kursa katıldığını belirtti.

Kursta başarılı olunca işe başladığını anlatan Ceylan, "İşimiz dikkat istiyor ancak çok zevkli. Hem çalışıyoruz hem de eğleniyoruz. Günlük hayatta otomobili aktif kullanmıyorum ama forklifti çok iyi kullanıyorum. Kadınların kendilerine güvenmesi gerekiyor. Kadınların yapamayacağı hiçbir iş yok. 'Şu kadın işi, bu erkek işi' diye bir şey yok. İstedikten sonra herkes her işi yapar" ifadelerini kullandı.

Operatör Sevgi Büyüköz ise ön yargıyla başladığı işinde 1,5 yılı geride bıraktığını anlattı.

Dikkatli olmaları gerektiğinden çalışırken başta yavaş olduklarını ancak zamanla hızlandıklarını vurgulayan Büyüköz, şöyle konuştu:

"Eşim ilk başta 'iş makinesi, yapamazsın' dedi ama başaracağıma inandığımı söyledim. Çok şükür başardım da. Buradaki erkek forklift operatörleri, 'bu iş erkek işi yapamazsınız, sizin burada ne işiniz var' dediler ama onlar da anladılar ki kadının yapamayacağı hiçbir şey yok. Kadınların refleksi bu konuda daha iyi, paletleri daha düzenli ve simetrik şekilde koyuyoruz."

Firma bünyesinde yaklaşık bir yıldır çalışan Ayfer Demiroğlu da dikkat isteyen bu meslekte bazı riskler bulunduğunu ancak işinden çok memnun olduğunu dile getirdi.