MANİSA (AA) - Soma'daki maden faciasına ilişkin Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada tanıkların dinlenmesine devam edildi.

Davanın 36'ıncı oturumunda, emniyet ustası İsa Sakın ifade verdi.

Sakın, facianın yaşandığı maden ocağında 5-6 yıldan beri çalıştığını belirterek, olay günü vardiyadan çıktığını, olayı evde dinlenirken öğrendiğini söyledi.

Ocağın hava çıkışı tarafından madene girdiğini ifade eden Sakın, o sırada ölen işçi arkadaşlarını gördüğünü, cenazeleri sedyelerle taşıyarak sağlık ekiplerine teslim ettiklerini aktardı.

Ocakta çıkan yangına müdahale ettiklerini kaydeden Sakın, bir süre sonra bayıldığını, dışarı çıkarıldığını, bu olaydan psikolojik olarak etkilenen eşinin rahatsızlanması nedeniyle 2 gün işe gitmediğini belirterek, şöyle devam etti:

"Daha sonra itfaiye hortumlarını madene indirmekle görevlendirildim. Ocak ağzından aşağıya iniyorduk. 3. ve 4. gün malzemeler yanıyordu, ona müdahale ettik. Diğer bölümlerle irtibatımız olmadığından, orada neler olduğuna dair bilgimiz yoktu. Ama bulunduğumuz bölgede göçük yoktu. Sadece tavandan düşen taşlar vardı, dökülmeler oluşmuştu. Yangından dolayı fazla ilerleyemedik. O sırada Akın Bey, Mehmet Ali Bey ve işçi arkadaşlar yanımdaydı. Yangına müdahaleyi Akın Bey ile birlikte yaptık. Ocak ağızları kapatılacağı haberinden sonra ocağa girmedim. Daha sonra ocak yeniden açıldı ve oraların hep suyla dolu olduğunu gördük. Bize verilen talimatlar doğrultusunda buralara baraj yapıldı ve kül basıldı."

Sanık avukatlarından Yusuf Koçyiğit'in tanığa yönelttiği "Bilirkişi heyeti olaydan birkaç gün sonra ocağa girebilir miydi?" sorusuna, tanık yerine Savcı Oğuz Köktan'ın "İşçiler yangın dumanından bayılırken, bilirkişi heyetinin ocağa girebilmesi mantıklı mı?" şeklinde cevap vermesine tanık avukatları itiraz etti.

Sanık avukatlarının Sakın'a yönelttiği sorular ise salondaki dinleyiciler tarafından tepkiyle karşılandı.

Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, duruşmaya öğle arası verdi.

Muhabir: Ömer Süt, Turgay Duyar