ANKARA (AA) - Ankara'da özel bir okulda eğitim alan çocuklar, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü kapsamında klasik otomobillere bindi.

Özel Ceceli Okulları bünyesinde faaliyet gösteren Beyaz Özel Eğitim Okulu öğrencileri, MG Ajans'ın katkılarıyla hazırlanan etkinlikler kapsamında klasik otomobillere binerek, müzik dinledi, ziyarete gelen yabancı uyruklu öğrenciler ve özel olarak hazırlanan keloğlan maskotuyla eğlenceli dakikalar geçirdi. Ankara Klasik Otomobil Kulübü (AKOK) tarafından getirilen otomobillere ilgi gösteren çocuklar, araçlara binerek korna çaldı. 

Beyaz Özel Eğitim Okulu Kurucu Temsilcisi Nesrin Bilkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okulun geçen yıl faaliyete geçtiğini belirterek. "Otizmli çocuklar ağırlıklı olmak üzere zihinsel engelli çocuklarla çalışıyoruz. Otizm, dünyada çok hızlı yayılan bir rahatsızlık. 68 çocukta bir görülüyor. Erkeklerde daha fazla rastlanıyor. Bu 68'de 1'lik oranın içinde 4 erkek çocuktan 1'inde otizm çıkabiliyor" diye konuştu. 

Normal gelişim gösteren bireylerin bu rahatsızlığın farkında olmasının önemine değinen Bilkan, "Bunu bizim fark etmemiz önemli çünkü otistik çocuklar bunu anlayamıyor, fark edemiyor. Bizim o çocuklarla birlikte yaşayan ailelere destek vermek gibi bir misyonumuz var. Otizmi ne kadar iyi tanırsak, özelliklerini ne kadar iyi bilirsek ailelerin hayatlarını o kadar kolaylaştırabiliriz" ifadelerini kullandı. 

Otizmin yayılma hızı nedeniyle gelecekte 2 çocuktan birinin otizmden muzdarip olmasının beklendiğini  ifade eden Bilkan, şunları kaydetti:

"Nedeni ve tanısı tam olarak konamayan bir rahatsızlık. Bir farklılık olarak tanımlanıyor. Çok ileri düzeyde de olabiliyor, belirtilerin az görüldüğü çocuklar da olabiliyor. Erken tanı çok önemli. Türkiye'de genellikle 3 yaşında tam tanı konabiliyor ama Amerika'da doğumdan itibaren fark edilip çocuk özel eğitime alınabiliyor." 

AKOK Başkanı Nevzat Türksever ise bu tür etkinliklere katılmaktan büyük zevk aldıklarını ve sosyal sorumluluk projelerine daha çok önem verilmesi gerektiğini söyledi.

Klasik otomobillerin, herkesin dikkatini çektiğini ve bu yolla farkındalık yaratmaya çalıştıklarını anlatan Türksever, "12 ay 12 farklı programa katılıyoruz. Bugün de otizm ile ilgili bilinçlenme günü. Klasik arabalar, kalabalığı çekiyor ve bizim amacımız, o kalabalıkta, günün anlam ve önemiyle ilgili farkındalık yaratabilmek" ifadelerini kullandı.